4 redenen om bij een overname een financieringsadviseur in te schakelen

Wij geven je 4 redenen om de hulp van een onafhankelijke financieringsadviseur in te roepen bij een overname.
header image

21 februari 2024, Redactie Brookz, Brookz

Bij een bedrijfsovername neem je een bestaand bedrijf over van een andere ondernemer. Een bedrijfsovername geeft je de kans om direct in een gevestigde onderneming te stappen. Zo kun je snel groeien met je bedrijf en je positie in de markt verstevigen.

Wij geven je 4 redenen om daarbij de hulp van een onafhankelijke financieringsadviseur in te roepen. 

1. Beste voorwaarden


De digitaliseringsslag bij banken heeft tot een verschuiving geleid van het persoonlijk advies naar onafhankelijke adviseurs. Partijen zoals Financieringsgilde hebben een landelijk netwerk met deskundige adviseurs die bekend zijn met de lokale situatie.

Ze zijn 100% onafhankelijk van banken en andere geldverstrekkers, daardoor kunnen ze ervoor zorgen dat jij de beste financiering krijgt voor een bedrijfsovername. Ze onderzoeken in de geldverstrekkersmarkt alle opties om zo de meest optimale financieringsvoorwaarden voor jou te krijgen. Ook vergelijken ze samen met jou meer dan 100 producten. Ook die van jouw eigen bank.

2. Grootste slagingskans


Financieringsadviseurs hebben contact met alle bancaire instellingen, maar ook met alternatieve geldverstrekkers. Voor een overnamefinanciering kun je vaak minder goed bij een bank terecht. Een bank wil beperkt risico lopen en vraagt daarom veel zekerheden. Bij een bedrijfsovername is er vaak maar beperkte zekerheid om te geven en is er een groot blanco deel in de financiering dat niet afgedekt is.

Vooral het financieren van een minderheidsdeelneming kan uitdagend zijn, want de betreffende ondernemer heeft dan een beperkt zeggenschap en kan dus niet zomaar dividend naar zich toetrekken. 

Financieringsmemorandum


Voor overnamefinancieringen zijn er een aantal geldverstrekkers die klanten financieren op basis van cashflow. In ruil voor de beperkte zekerheden vragen ze wel een hogere rente. Het gaat om non-bancaire geldverstrekkers die vaak wat meer risico nemen dan banken. De financieringsadviseur schrijft vervolgens een financieringsmemorandum waarmee de geldverstrekker alle belangrijke informatie krijgt voor de beoordeling. Met deze onderbouwing is de kans van slagen groter dat je financieringsaanvraag wordt geaccepteerd. 

Vooraf advies


De financieringsadviseur kijkt vanaf het begin mee naar de haalbaarheid van de aanvraag en stemt dit af met de boekhouder of accountant. Vooraf ontvang je dus al advies op basis van de actuele jaarcijfers en de prognose van de accountant. Zo ken je als ondernemer goed je mogelijkheden en weet je of je het bedrijf van jouw keuze kunt overnemen.

3. Voordeel


Een lage rente is natuurlijk aantrekkelijk en een lage maandlast kan van belang zijn bij een succesvolle overname. Samen met de financieringsadviseur is het ook belangrijk om andere zaken af te wegen, die je misschien snel over het hoofd ziet. Denk hierbij aan de zekerheden en aanvullende voorwaarden die een geldverstrekker stelt. Zo hanteert elke geldverstrekker een andere looptijd en dit kan een groot verschil maken in het bedrag dat je uiteindelijk moet aflossen. 

Onderhandelen


Ook het meeverbinden van andere bedrijven of jou privé verantwoordelijk maken voor de financiering, is een belangrijk onderdeel.  Een onafhankelijke adviseur maakt altijd een vergelijking tussen je huisbank en andere geldverstrekkers. Zo ontvang je bij zowel jouw huisbank als bij andere banken de scherpste voorwaarden. Bij een goede aanvraag concurreren geldverstrekkers met elkaar en valt er te onderhandelen over de voorwaarden zoals korting op de afsluitkosten, een lagere rente, of het laten vervallen van zekerheden. Dat onderhandelen neemt de financieringsadviseur graag voor zijn rekening.

4. Geen gedoe

Een financieringsadviseur neemt met jouw goedkeuring de regie over het financieringsproces. Dit neemt jou veel werk en tijd uit handen waardoor je als ondernemer bezig kan blijven met je core business. Zo hoef jij je niet bezig te houden met het verzamelen van de benodigde informatie, het schrijven van een financieringsmemorandum en het onderhouden van de contacten met de geldverstrekkers.Samenwerking 


De financieringsadviseur weet vanuit ervaring en de contacten met de geldverstrekkers welke documenten nodig zijn om succesvol een financiering af te sluiten. De samenwerking met jouw accountant of boekhouder is hierbij zeer belangrijk want samen stellen ze een prognose op en maken ze de interne of tussentijdse cijfers op. 

Snel en efficiënt


Het financieringsmemorandum wordt door de adviseur geschreven. Daarmee informeert hij de geldverstrekkers en wordt de kans van slagen vergroot. Door het financieringsmemorandum heeft de geldverstrekker direct alle relevante informatie om een besluit te maken. Zo loopt de rest van het proces direct efficiënt en heb je sneller je financiering geregeld.  

Contact met geldverstrekkers


De financieringsadviseur houdt ook namens jou contact met de geldverstrekkers. Vaak wil de geldverstrekker wel een kennismakingsgesprek met je voeren, maar de overige contactmomenten en gesprekken kan de adviseur zelfstandig namens jou met de geldverstrekkers voeren. De adviseur heeft vaste contactpersonen bij de geldverstrekkers en zij hebben vertrouwen in de expertise en kennis van de adviseur. Hierdoor loopt de aanvraag van jouw financiering soepel en sneller dan wanneer je dit alleen zou doen. 

Vrijblijvende quickscan 

Samen met de onafhankelijke adviseurs van Financieringsgilde ontdek je hoe je de juiste keuze maakt tussen verschillende financieringsopties, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je de beste voorwaarden kunt verkrijgen. 

Financieringsgilde heeft een groot aanbod van geldverstrekkers, waardoor je voor alle investeringen bij hen terecht kunt. Of je nu geld leent bij je huisbank of bij één van de alternatieve aanbieders in de markt, zij regelen elke MKB-financiering.

Doe nu de gratis quickscan om inzicht te krijgen in de haalbaarheid van jouw financieringsplannen!


Redactie Brookz
Redactie Brookz, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Gerelateerde artikelen

Vooruitblik 2024 door 4 financiering-specialisten: 'Deur van de bank gaat verder dicht'

Een gesprek met Bart van der Wielen (WDL Kredietfondsen), Bas Denissen (Collin Crowdfund), Carlo van der Weg (Credion) en Robert Derieux (Beequip) over de financieringsmarkt in 2024.

lees meer >

Wat staat er in een financieringsmemorandum?

Voor een bankfinanciering is een onderbouwd financieringsmemorandum een must. Deze zaken moeten in een financieringsmemorandum staan.

lees meer >

Hoe beoordeelt de bank jouw financieringsaanvraag?

Aanvragen van bankfinanciering is vaak een onvoorspelbaar traject. In dit artikel zie je hoe de bank naar jouw financieringsaanvraag kijkt.

lees meer >