Bekende franchiseformules

Dit zijn de meest bekende franchiseformule van Nederland.
header image

5 december 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Er zijn heel wat bekende franchiseformules, die wereldwijd heel wat ondernemers een kans op succes bieden. Ook in Nederland is dit een manier om een succesvolle zaak te starten, zonder van de grond af aan te moeten bouwen. Dit zijn de meest populaire franchiseformules. 

Nederland franchiseland? 

De meest recente cijfers zijn nog niet bekend, maar de laatste jaren is er sprake van een significante groei op het gebied van franchiseformules. In 2019 werd er een gezamenlijke omzet geboekt van maar liefst 37,8 miljard euro, wat een groei van 3,06% betekent, volgens De Nationale Franchise Gids

Het aantal werkzame personen lag in datzelfde jaar op ongeveer 375.000, waarbij het aantal franchiseformules toenam van 772 naar 784 in 2020. Het totaal aantal vestigingen overtrof de grens van 31.000, waarbij de dienstverlenende sector met de scepter zwaait. 

Top-10 meest bekende franchiseformules

Hieronder zullen de verschillende branches belichten, maar laten we starten met de tien grootste en meest bekende franchiseformules. Primera steekt met kop en schouders boven de andere formules uit, met meer dan 500 vestigingen in ons land. Sinds januari 2020 zijn er al enkele vestigingen van Primera die de samenwerking met Blz. zijn aangegaan, in de vorm van een combinatiewinkel. 

De rest van de top-10 is als volgt gerangschikt:

 1. Primera 
 2. Regiobank 
 3. Jumbo
 4. Spar
 5. PowerSlim
 6. Total
 7. Gall & Gall
 8. Vakgarage
 9. DA Drogist & Parfumerie
 10. Albert Heijn

Franchiseformules per branche

Dienstverlening

Volgens de Nationale Franchise Gids loopt Regiobank voorop in de dienstverlenende sector. Regiobank onderscheidt zich van traditionele banken door alle bankproducten te combineren met persoonlijke dienstverlening van een zelfstandig intermediair, aldus de Nederlandse Franchise Vereniging. Met ruim 495 vestigingen in Nederland, laat de bank de overige bekende franchise formules ver achter zich. De top-5 van franchisers in de dienstverlening ziet er momenteel als volgt uit:

 1. RegioBank
 2. PowerSlim
 3. Vakgarage
 4. Abel Installatie
 5. The Travel Club

Food

Jumbo is ‘met afstand’ de snelstgroeiende franchiseformule binnen onze landsgrenzen. Doordat er de laatste jaren 47 EMTÉ supermarkten zijn getransformeerd in Jumbo-vestigingen, heeft de supermarktketen de andere toppers flink voorbij gestreefd. De top-5 franchiseformules in de foodsector:

 1. Jumbo
 2. SPAR
 3. Gall & Gall
 4. Albert Heijn
 5. Plus

Horeca

Wie kent deze zaken nu niet? Domino’s Pizza is de meest succesvolle franchiseformule in de horeca, wat voor velen ook geen verrassing zal zijn. De 115 franchiseformules in deze branche zijn samen goed voor 3.231 vestigingen, wat een groei van 7,49% is ten opzichte van het jaar ervoor. De andere formules in de top-5 zijn:

 1. Domino’s Pizza
 2. Subway
 3. McDonald’s
 4. New York Pizza
 5. Kwalitaria

Non-food

De laatste in het rijtje is de non-food, waartoe ook de grootste franchiser Primera behoort. Met een marktaandeel van ruim 40% zit de non-food de dienstverlenende sector op de hielen. DA Drogisten is nieuw in de top vijf, want die zijn binnengedrongen nadat de DIO-vestigingen transformeerden in de DA-formule. 

Top-5 non-food bekende franchise formules:

 1. Primera
 2. Total
 3. DA Drogist & Parfumerie
 4. HEMA
 5. Bruna

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Franchisenemer worden in 2022

Als ondernemer kun je een eigen onderneming starten of een bedrijf kopen. Maar heb je wel eens gedacht aan franchisenemer worden? Een franchiseformule kan interessant zijn, maar vaak zijn ondernemers zich niet voldoende bewust van alle bijkomstigheden. 

lees meer >