Franchisenemer worden in 2022

Als ondernemer kun je een eigen onderneming starten of een bedrijf kopen. Maar heb je wel eens gedacht aan franchisenemer worden?
header image

26 september 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Als ondernemer kun je een eigen onderneming starten of een bedrijf kopen. Maar heb je wel eens gedacht aan franchisenemer worden? Een franchiseformule kan interessant zijn, maar vaak zijn ondernemers zich niet voldoende bewust van alle bijkomstigheden. 

Wat is een franchisenemer?

Als je franchisenemer worden wilt, dan sluit je een overeenkomst met de franchisegever. Dit is de eigenaar van de keten, inclusief naam en concept. Je koopt jezelf als het ware in, door zogenaamd entreegeld te betalen, waarna je een bedrijf mag starten en dit concept mag kopiëren. Je bent zelfstandig ondernemer, maar houdt je volledig aan de franchiseformule.

Voorbeelden van franchiseformules

Er zijn veel bekende franchiseketens, die ook in ons land grote naamsbekendheid hebben. Denk aan McDonald’s, Doppio, Subway, Hunkemöller, New York Pizza en Shoeby. Andere bedrijven, die voornamelijk buiten Nederland opereren, zijn 7-Eleven, Marriott International, Taco Bell, Pizza Hut, Dunkin’ Donuts Century21 en Snap-on Tools. 

Van oorsprong vond je met name horeca-concepten onder deze formule, maar tegenwoordig kun je van allerlei concepten franchisenemer worden. Denk aan uitzendbureaus, kinderopvangcentra, woonwinkels en sportscholen. 

Verschillende franchiseformules

Als je nadenkt over het franchisenemer worden, dan heb je twee keuzes, namelijk:

 • Soft franchise
 • Hard franchise

Soft franchise

Soft franchise betekent meer vrijheid voor jou als ondernemer. Je hebt meer vrijheid in het vaststellen van jouw verkoop- en inkoopprijzen, waardoor je jouw omzet kunt optimaliseren. Ook kun je jouw onderneming meer exploiteren volgens jouw inzichten, waardoor er tussen vestigingen onderling grote verschillen kunnen ontstaan. 

Nadelig aan deze vorm van franchise is dat het duurder is om bijvoorbeeld reclame te maken, omdat je niet kunt profiteren van de standaard reclame-uitingen. Daarbij heb je vast en zeker meer opstartkosten en loop je meer risico.

Hard franchise

Hard franchise is strikter, waardoor je weinig zeggenschap hebt over voorraden, inkoop- en verkoopprijzen, reclame-uitingen en de huisstijl. Wel profiteer je van aantrekkelijke kortingen en grotere zekerheden, omdat je de mediakosten kunt delen met andere vestigingen. Veel zaken liggen vast, waardoor je weinig tijd kwijt bent aan innoveren en creativiteit, want alles ligt vast in het concept. Daarbij heb je steun vanuit de franchisegever, die alle grote lijnen uitzet, maar ook ondersteunt. 

Een groot nadeel is de beperkte vrijheid. Voor een beetje ondernemer weegt de zekerheid niet op tegen het gebrek aan ondernemersvrijheid. Je hebt meestal geen zeggenschap in de leveranciers en andere overeenkomsten, want alles wordt bepaald van bovenaf. 

Voor- en nadelen van franchisenemer worden

Twijfel je nog over het franchisenemer worden? Weeg dan alle voordelen en nadelen tegen elkaar af, maar maak ook een belangrijke keus vooraf. Wil je jouw eigen ideeën uitvoeren en het ondernemerschap maximaliseren? Of vind je het prima om binnen bepaalde kaders te werken en voor meer zekerheid te gaan?

Voordelen

 • Profiteren van naamsbekendheid en voorgaande successen;
 • Ondersteuning op allerlei fronten, zoals marketing en strategie;
 • Inkoopvoordelen;
 • Juridisch en economisch zelfstandig;
 • Interne opleidingsmogelijkheden;
 • Ondersteuning in financiën en gebruik van intern boekhoudsysteem.

Nadelen

 • Afdracht van entreegeld en periodieke kosten;
 • Verplichte protocollen van franchisegever;
 • Verliezen zijn voor eigen rekening, maar winsten deel je met de franchisegever;
 • Weinig keuzevrijheid;
 • Verplichte afname van producten en diensten;
 • Concurrentiebeding.

Stappenplan franchisenemer worden

Voor iedere ondernemer ziet dit proces er anders uit, maar over het algemeen zijn dit de stappen die je moet doorlopen om franchisenemer te worden:

 1. Informatie aanvragen en aanmelden;
 2. Kennismaken en geschiktheidsonderzoek;
 3. Vervolggesprekken met vergaande informatie over de financiën en het franchisecontract;
 4. Precontractueel Informatie Document;
 5. Voorbereidingen op een efficiënte start, zoals onder andere het vinden van een geschikte locatie;
 6. Ondertekenen franchiseovereenkomst;
 7. Starten maar!

Nieuwe wetgeving voor franchisegevers en -nemers

In 2021 is er een nieuwe Wet Franchise in werking getreden, die de Franchisecode heeft vervangen. De vorm van de relatie tussen franchisenemer en -gever stond hierin centraal, maar er was geen wettelijk kader gesteld. De code was niet verplicht, waardoor veel partijen ervoor kozen om de overwegingen in de regelgeving links te laten liggen. 

De nieuwe wet onderscheidt vier factoren, die de positie van de franchisenemer versterken:

 • De inhoud van de franchiseovereenkomst;
 • Een zorgplicht, die de franchisegever de franchisenemer schuldig is;
 • Overleg over tussentijdse wijzigingen van de overeenkomst;
 • Eindigen van de overeenkomst.

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Liquiditeitsprobleem?

Via de verkoop van een minderheidsaandeel versterk je direct de financiële positie van je bedrijf. Geld in ruil voor aandelen. Plaats nu een verkoopprofiel op Brookz. 

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Gerelateerde artikelen

Bekende franchiseformules

Er zijn heel wat bekende franchiseformules, die wereldwijd heel wat ondernemers een kans op succes bieden. Ook in Nederland is dit een manier om een succesvolle zaak te starten, zonder van de grond af aan te moeten bouwen. Dit zijn de meest populaire franchiseformules. 

lees meer >