Ondernemer wisselend tevreden over zijn overnameadviseur

Slechts een kwart van de ondernemers zou zijn overnameadviseur van harte aanbevelen binnen zijn netwerk, blijkt uit onderzoek van Brookz.

8 mei 2020, Wietze Willem Mulder, Brookz

Slechts een kwart van de ondernemers zou zijn overnameadviseur van harte aanbevelen binnen zijn of haar netwerk. De helft van de ondernemers is neutraal en iets minder dan een kwart zou zijn collega-ondernemers zelfs afraden om zijn adviseur in te schakelen.

Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek ‘Hoe goed is uw overnameadviseur?’ van overnameplatform Brookz. Doelstelling was om te achterhalen hoe en op basis waarvan ondernemers een adviseur kiezen om te helpen bij de overname of verkoop van hun bedrijf - en hoe ze hier op terugkijken.

Aan het onderzoek deden 386 ondernemers mee, waarvan de helft bestond uit verkopende ondernemers. De andere helft van de respondenten waren kopende ondernemers en investeerders.

Persoonlijke klik belangrijk

Gevraagd naar de belangrijkste selectiecriteria die leiden tot de keuze van een overnameadviseur wordt het hebben van een persoonlijke klik (25%) het vaakst genoemd. Daarnaast wordt ook gekeken naar de ervaring van de adviseur (19%), zijn specialisatie (15%), de referenties (15%) en zijn netwerk (15%). Opvallend is dat het tarief van de adviseur (8%) slechts een beperkte rol speelt bij de keuze van een overnameadviseur.

Zoekproces

Het vinden van een adviseur blijkt over het algemeen niet zo’n probleem. De meeste ondernemers (70%) hebben binnen 2 maanden een adviseur gevonden. Ruim de helft van de verkopende ondernemers vond zijn overnameadviseur zelfs binnen 1 maand.

Gevraagd naar hoe ondernemers hun adviseur hebben gevonden blijken het eigen netwerk en de accountant (78%) de belangrijkste informatiebronnen te zijn. Daarnaast speelt overnameplatform Brookz (9%) een rol, nog voor Google (5%), de KvK en de verschillende brancheverenigingen (3%).

Beoordeling

Gevraagd naar de beoordeling van de geleverde dienstverlening geven de ondernemers hun adviseur een 7,3 als rapportcijfer, waarbij kopers iets positiever zijn (7,4) dan verkopende ondernemers (7,1).

Gekeken naar de Net Promotor Score (een veel gebruikte indicatie voor klanttevredenheid) zou slechts een kwart van de ondernemers in de toekomst zijn overnameadviseur van harte aanbevelen binnen zijn netwerk. De helft van de ondernemers is neutraal en iets minder dan een kwart van de ondervraagde ondernemers zou zijn collega-ondernemers zelfs afraden om zijn adviseur in te schakelen.

Keuze op basis van emotie

Volgens Peter Rikhof, hoofdredacteur van overnameplatform Brookz, is de lage Net Promoter Score het gevolg van het feit dat veel ondernemers zich in de eerste plaats laten leiden door hun emoties bij de keuze van een adviseur.

Rikhof: ‘Er wordt vaak op basis van een persoonlijke klik te snel gekozen voor een bepaalde adviseur. Vervolgens blijkt het in de praktijk lastig te zijn om zo’n samenwerking zomaar weer stop te zetten. Een goede verstandhouding is zeker van belang. Maar ik denk het verstandiger is om eerst met 2 à 3 adviseurs te spreken en vervolgens een selectie te maken op basis van ervaring, netwerk en referenties. Een aardige adviseur is niet per definitie een goede adviseur. Meestal niet zou ik zeggen.'

Beter en strenger selecteren

Als de ondervraagde ondernemers opnieuw een overnameadviseur moeten inschakelen, dan is hun grootste leerpunt dat ze de volgende keer meer overnameadviseurs willen spreken voordat ze een definitieve keuze maken. Andere leerpunten zijn om beter te onderhandelen over het uurtarief en de succesfee, meer op de achtergrond en specifieke ervaring van de adviseur te letten en meer referenties na te trekken.

Het complete onderzoek ontvangen? Download jouw versie via Hoe goed is uw overnameadviseur!


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld 

Bekijk het bedrijfsaanbod op Brookz

Maak een gratis account aan en bekijk het volledige bedrijfsaanbod op Brookz met 650+ verkoopprofielen.

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen