Joost Coopmans, BDO Corporate Finance | April 29, 2016

Steeds meer MKB-bedrijven worden aan een buitenlandse koper verkocht. Prettige bijkomstigheid is dat een internationale verkoop over het algemeen ook een hogere opbrengst oplevert.

Dat de wereld steeds kleiner wordt ervaren we dagelijks in het nieuws. De gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland en die in Brazilië bereiken ons inmiddels vaak net zo snel of soms zelfs sneller dan die in de volgende stad of dorp. Ook onze vakanties slijten we vaak in (soms verre) buitenlanden. In het kader van de verkoop van hun onderneming hebben ondernemers echter de neiging met name in hun directe cirkel en bekende omgeving te kijken; wie ken ik, wie zou geïnteresseerd kunnen zijn, wie heb ik hier wel eens over gesproken en wie zijn mijn concurrenten?

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Toename cross border transacties

In dit verband is het van groot belang om te weten dat inmiddels meer dan de helft van alle overnames cross-border, dus in een internationale context, plaatsvinden. En dan hebben we het niet alleen over multinational-megadeals van honderden miljoenen euro’s, maar ook over mooie MKB ondernemingen uit Nederland die door een buitenlands concern of vergelijkbaar bedrijf overgenomen worden. Zo’n overname kan eruit voortkomen dat men toegang zoekt tot de Nederlandse, of vanwege het open karakter van onze economie en relatief gunstige vestigingsklimaat via Nederland tot de rest van Europa!  Wij begeleiden regelmatig internationale verkooptrajecten voor bedrijven met minder dan 10 miljoen euro omzet.

Hoger prijsniveau

Prettige bijkomstigheid hierbij is dat in sommige buitenlanden (bijvoorbeeld Noord-Amerika) voor overnametransacties gebruikelijke prijsniveau’s of overnamepremies op een hoger niveau liggen dan in Nederland; men betaalt dus regelmatig ook nog eens méér voor zo’n strategische markttoetreding dan een Nederlandse onderneming gedaan zou hebben. Natuurlijk bent u daarbij dan wel enorm geholpen als u een adviseur in de arm hebt genomen met veel internationale transactie-ervaring en liefst een behoorlijk en stevig en goed functionerend internationaal netwerk.

Joost Coopmans, BDO Corporate Finance

Joost Coopmans is verantwoordelijk voor de M&A - Corporate Finance advisering van BDO in Zuid-Nederland. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring in corporate finance (waaronder fusie- en overname advisering en leveraged finance) en corporate banking.

artikel delen


Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld