Franchise: Dit moet je weten als franchiseondernemer

Franchise is voor veel MKB-ondernemers een aantrekkelijke manier om te ondernemen vanwege een bewezen bedrijfsmodel, merkbekendheid en ondersteuning.
header image

7 april 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Franchise is een zakelijke samenwerking tussen twee partijen: de franchisegever en de franchisenemer. De franchisegever stelt een succesvol bedrijfsmodel, merk en ondersteuning beschikbaar, terwijl de franchisenemer verantwoordelijk is voor het runnen van het bedrijf.

Dit runnen moet wel gebeuren volgens het eerder vastgestelde - en vaak bekende - bedrijfsmodel en bepaalde richtlijnen. Dit stelt ondernemers in staat om te profiteren van de bekendheid, ervaring en expertise van het bestaande merk.

Voordelen van franchise

Franchise biedt MKB-ondernemers verschillende voordelen, namelijk:

  • Bewezen bedrijfsmodel: Franchisenemers profiteren van een bewezen bedrijfsmodel, wat de kans op succes vergroot.
  • Naamsbekendheid: Door je aan te sluiten bij een bekend merk, kan je als franchisenemer profiteren van bestaande naamsbekendheid en loyaliteit van klanten.
  • Ondersteuning en training: Franchisegevers bieden vaak training, marketingondersteuning en begeleiding aan om de franchisenemers te helpen. Hierdoor vergroot je jouw kans op succes!
  • Netwerk: Franchisenemers maken deel uit van een groter netwerk van gelijkgestemde ondernemers, wat kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen en samenwerkingsverbanden.

Nadelen van franchise

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in de wereld van franchise. Dit zijn de nadelen van het ondernemen op basis van een franchiseformule:

  • Beperkte vrijheid: Als franchisenemer moet je je houden aan de richtlijnen en het beleid van de franchisegever. Hierdoor word je sterk beperkt in je creatieve vrijheid en onafhankelijkheid.
  • Financiële verplichtingen: Franchisenemers moeten vaak entreegelden, royalty's en marketingbijdragen betalen aan de franchisegever. Dit beïnvloed je winstmarges uiteraard enorm.
  • Afhankelijkheid: Het succes van de franchisenemer kan sterk afhankelijk zijn van de prestaties van de franchisegever en het algehele merk. Dat betekent dat een slecht nieuwsbericht of een vage documentaire negatieve impact heeft op jouw zaak, terwijl je er niets aan kan doen. 

Bekende voorbeelden van franchises

Er zijn veel franchisevoorbeelden die grote successen hebben geboekt in het MKB. Denk aan de horeca, retails en dienstverlening. Voorbeelden zijn: 

  • Bagels & Beans: wie kent de verse bagels en fijne koffie van deze horecafranchise nou niet? 
  • The Read Shop: een retailfranchise die in veel plaatsen niet uit de winkelstraat weg te denken is. Je koopt er je boeken, tijdschriften, krasloten en kantoorartikelen.
  • Fit20: deze fitnessfranchise biedt een uniek trainingsconcept aan. Het is gericht op het behalen van resultaten met slechts 20 minuten training per week.


Franchise is voor veel MKB-ondernemers een aantrekkelijke manier om te ondernemen. Het biedt de mogelijkheid om te profiteren van een bewezen bedrijfsmodel, merkbekendheid en ondersteuning. Het is wel belangrijk om ook de nadelen, zoals beperkte vrijheid en financiële verplichtingen, goed in overweging te nemen.

Voordat je besluit om een franchise aan te gaan, is het essentieel om grondig onderzoek te doen naar de franchisegever, de markt en je kans op succes. Overweeg om advies in te winnen van professionals, en bestaande franchisenemers, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen. Met de juiste voorbereiding en het kiezen van een franchise die goed aansluit bij jouw behoeften, kan het een succesvolle stap zijn in je ondernemersreis.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Bekende franchiseformules

Er zijn heel wat bekende franchiseformules, die wereldwijd heel wat ondernemers een kans op succes bieden. Ook in Nederland is dit een manier om een succesvolle zaak te starten, zonder van de grond af aan te moeten bouwen. Dit zijn de meest populaire franchiseformules. 

lees meer >

Franchisenemer worden in 2022

Als ondernemer kun je een eigen onderneming starten of een bedrijf kopen. Maar heb je wel eens gedacht aan franchisenemer worden? Een franchiseformule kan interessant zijn, maar vaak zijn ondernemers zich niet voldoende bewust van alle bijkomstigheden. 

lees meer >