Administratiekantoor kopen of verkopen

Je wilt een administratiekantoor kopen of jouw administratiekantoor verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van administratiekantoren eruit ziet. Door een tekort aan personeel zal het aantal bedrijfsovernames van administratiekantoren de komende jaren groeien. Kantoren die steeds meer inzetten op (proactieve) advisering zullen het meest toekomstbestendig zijn.

Jouw administratiekantoor verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames administratiekantoren

De overnamemarkt voor administratiekantoren is een levendige. Voornamelijk omdat kantoren een personeelstekort ervaren en dit via overnames hoopt op te lossen, aldus Full Finance. Volgens het consultancybureau hangt de grote vraag naar kantoren en portefeuilles vooral samen met het positieve sentiment in de branche. Kantooreigenaren hebben veel vertrouwen in de toekomst en willen hun goede positie in de markt behouden of verbeteren. Zo kunnen kantoren gezamenlijk harder groeien dan autonoom. 

Aantal overnames administratiekantoren

Wat is een administratiekantoor waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de zakelijke dienstverlening, de sector waartoe administratiekantoren behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 4,9. Dat betekent dat een administratiekantoor gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,9 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,7.

Ebitda-multiple zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw administratiekantoor waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over administratiekantoren

Administratiekantoren die de transformatie weten te maken naar continu en proactief adviseren, zijn het meest kansrijk in de toekomst. De meeste groei voor administratiekantoren wordt daarom ook verwacht op het gebied van specialistische dienstverlening. Administratiekantoren, die aangesloten zijn bij branchevereniging Nederlandse Orde van Administratiekantoren en Belastingdeskundigen (NOAB), behalen het grootste deel van de omzet nog steeds met administratieve verwerkingen en samenstellen van jaarrekeningen. Maar het aandeel in de omzet neemt af ten gunste van de omzet uit advisering.

In cijfers weergegeven zag het aantal administratiekantoren er in 2020 als volgt uit (CBS):

9.380 administratiekantoren, waarvan:

  • 8.715 administratiekantoren met een werkzaam persoon
  • 380 administratiekantoren met twee werkzame personen
  • 125 administratiekantoren met drie tot vijf werkzame personen
  • 75 administratiekantoren met vijf tot tien werkzame personen
  • 50 administratiekantoren met tien tot twintig werkzame personen
  • 25 administratiekantoren met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 10 administratiekantoren met vijftig tot honderd werkzame personen 

Een administratiekantoor kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor administratiekantoren

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden administratiekantoren ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Automatisering 
Door automatisering zullen administratieve en boekhoudkundige werkzaamheden verdwijnen en worden vervangen door proactieve advisering op basis van onder andere big data, aldus ING. Digitalisering neemt handmatige taken over en dit heeft met name impact op de administratiekantoren

#2 Concurrentie 
Voor bedrijven uit deze sector blijft het voortdurend de uitdaging voldoende onderscheidend te blijven. Daarnaast komt concurrentie niet alleen van binnen de sector, maar ook steeds meer van buitenaf. Dit is te wijten aan snelle technologische ontwikkelingen en innovatie. Innovatieve dienstverleners zijn dan ook kansrijk richting de toekomst.

#3 Personeelstekort 
Het vertrouwen in het administratiekantoor (‘de klant is koning’) is cruciaal om te blijven bestaan en verder te kunnen groeien, volgens Rabobank. De spanning op de arbeidsmarkt loopt verder op en het aanhoudende tekort aan personeel is volgens eigenaren de grootste belemmering om te kunnen groeien.

Administratiekantoor verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw administratiekantoor. Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele administratiekantoren succesvol gekocht en verkocht.

Administratiekantoor verkopen

Administratiekantoor kopen?

Administratiekantoor kopen

Ben je op zoek naar een administratiekantoor waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen administratiekantoren te koop aangeboden.

Administratiekantoor verkopen?

Administratiekantoor verkopen

Heb je een administratiekantoor, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele administratiekantoren verkocht!

Administratiekantoor waarderen?

Administratiekantoor waarderen

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!