Zo kocht Stefan Pompe expediteur Ferliner via Brookz

Stefan Pompe reageerde op een verkoopprofiel op Brookz en vijf maanden later was hij eigenaar van een specialistische expediteur.
header image

22 november 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Stefan Pompe zocht een transportbedrijf om over te nemen. Hij reageerde op een verkoopprofiel op Brookz, dat 527 maal werd bekeken en 24 reacties opleverde. Vijf maanden later was de deal rond en was hij eigenaar van een specialistische expediteur.

Waarom wilde je een bedrijf kopen?
‘In 2018 ben ik uitgestapt als mede-oprichter van SeaWorks, een specialist in maritiem transport van projectladingen. Daarna was ik als investeerder in een startup gestapt dat kunstmatige intelligentie-software aan de maritieme sector levert, maar dat is toch een totaal andere wereld. Daarom wilde ik mij weer inkopen in een bedrijf op het gebied van transport, logistiek en/of handel.’

Hoe ben je bij Brookz terecht gekomen?
‘Allereerst heb ik mijn netwerk geraadpleegd om te achterhalen hoe het proces van een bedrijfsovername er eigenlijk uit ziet. In die zoektocht kwam een aantal maal de naam ‘Brookz’ naar voren als platform om informatie in te winnen over het traject, maar ook als een ideaal startpunt om te kijken welke bedrijven er momenteel te koop staan.’

Hoe is het koopproces verlopen?
‘Toen ik net van Brookz had gehoord heb ik ontzettend veel bedrijven in jullie database bekeken. Uiteindelijk heb ik op twee verkoopprofielen gereageerd, waaronder een expediteur. De ondernemer die dat bedrijf wilde verkopen, had een overnameadviseur ingeschakeld. Via hen kreeg ik het informatiememorandum in handen, waarna ik al snel doorhad dat dit bedrijf goed bij mij zou passen. Daarna volgde een eerste verkennend gesprek met de overnameadviseur en in het tweede gesprek ontmoette ik toenmalig eigenaar. Vanaf dat moment ging het snel, want we voelden beide een klik. Daar kwam bij dat de eigenaar het bedrijf niet aan een strategische partij wilde verkopen, maar aan een ondernemer die het bedrijf naar een hoger niveau kon tillen. Op 9 juli reageerde ik op het verkoopprofiel en op 16 december zetten we de handtekening onder de koopovereenkomst van Ferliner. Als twee partijen echt willen, dan kun je snel tot een deal komen.’

Hoe hebben jullie de waarde en de prijs bepaald?
‘We hebben de waarde bepaald door middel van een multiple maal de ebitda. Daarbij is tweederde van de prijs een vast aankoopbedrag en eenderde van de prijs omgezet in een earn-out over de komende jaren. De oud-eigenaar bleef drie maanden aan voor een goede overdracht en is inmiddels betrokken als adviseur op de achtergrond.'

Heb je nog een tip voor andere kopende ondernemers?
‘Neem er de tijd voor. Zeker wanneer je niet bekend met het proces van een bedrijf kopen. Wat mij ook heel erg heeft geholpen is mijn netwerk, want je komt zaken in het traject tegen die je niet kent. Dan is goed om even te sparren met deskundigen uit je netwerk. Of schakel een adviseur in, al was het alleen maar om het good guy, bad guy-spel te kunnen spelen aan de onderhandelingstafel.’

Zo zag het verkoopprofiel op Brookz waarop Stefan reageerde er uit:

Expediteur met sectorfocus gespecialiseerd in vrachttransport over de weg

OMZET

€ 10.000.000 

EBITDA

EBITDA € 600.000 

AANTAL FTE

11-20 

REGIO

Midden Nederland 

SECTOR

Automotive, transport & logistiek

TYPE KLANTEN

B2B 

PROFIELNUMMER

#28901

RECHTSVORM

B.V. 

Beschrijving
Een expediteur gespecialiseerd in vrachttransport over de weg. De onderneming kent een structurele groei zowel qua omzet als winstniveau.

Reden voor verkoop
De huidige ondernemer ziet zichzelf niet als de ideale persoon om het bedrijf te leiden in de volgende (groei) fase.
 
Aangeboden belang
De verkoper wenst het volledige bedrijf (100%) te verkopen.
 
Transactievorm
De verkopende ondernemer geeft de voorkeur aan een Aandelentransactie, waarbij u aandeelhouder wordt van de huidige onderneming.

Geschikt voor
Deze onderneming is interessant voor strategische kopers/ investeerders. Het bedrijf is tevens interessant voor ondernemende MBI kandidaten met kennis van deze sector. 

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Gerelateerde artikelen

De buy-and-build-strategie van Marcel de Groot (De Groot Installatiegroep)

lees meer >

Management buy-out (MBO): Wat is het? En waar op letten?

Bij een management buy-out (MBO) wordt het bedrijf overgedragen aan één of meerdere werknemers binnen de onderneming. Vaak gaat het om de tweede man, een manager die de leiding heeft over een divisie van de onderneming of het huidige managementteam (het tweede echelon).

lees meer >

Management buy-in (MBI): alle tips en trics uitgelegd

Je wilt een bedrijf kopen. Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat een op de vijf mensen er weleens van droomt om voor zichzelf te beginnen. Ze willen zelf de koers bepalen zonder continu verantwoording af te leggen aan een baas. Het zelfstandig ondernemerschap is daarom voor veel van deze mensen een aanlokkelijk perspectief. 

lees meer >