Ondernemer wisselend tevreden over zijn overnameadviseur

Slechts een kwart van de ondernemers zou zijn overnameadviseur van harte aanbevelen binnen zijn netwerk, blijkt uit onderzoek van Brookz.
header image

30 juni 2022, Peter Rikhof, Brookz

Slechts een kwart van de ondernemers zou zijn overnameadviseur van harte aanbevelen binnen zijn of haar netwerk. De helft van de ondernemers is neutraal en iets minder dan een kwart zou zijn collega-ondernemers zelfs afraden om zijn adviseur in te schakelen.

Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek ‘Hoe goed is uw overnameadviseur?’ van overnameplatform Brookz. Doelstelling was om te achterhalen hoe en op basis waarvan ondernemers een adviseur kiezen om te helpen bij de overname of verkoop van hun bedrijf - en hoe ze hier op terugkijken.

Aan het onderzoek deden 386 ondernemers mee, waarvan de helft bestond uit verkopende ondernemers. De andere helft van de respondenten waren kopende ondernemers en investeerders.

Persoonlijke klik belangrijk

Gevraagd naar de belangrijkste selectiecriteria die leiden tot de keuze van een overnameadviseur wordt het hebben van een persoonlijke klik (25%) het vaakst genoemd. Daarnaast wordt ook gekeken naar de ervaring van de adviseur (19%), zijn specialisatie (15%), de referenties (15%) en zijn netwerk (15%). Opvallend is dat het tarief van de adviseur (8%) slechts een beperkte rol speelt bij de keuze van een overnameadviseur.

Zoekproces

Het vinden van een adviseur blijkt over het algemeen niet zo’n probleem. De meeste ondernemers (70%) hebben binnen 2 maanden een adviseur gevonden. Ruim de helft van de verkopende ondernemers vond zijn overnameadviseur zelfs binnen 1 maand.

Gevraagd naar hoe ondernemers hun adviseur hebben gevonden blijken het eigen netwerk en de accountant (78%) de belangrijkste informatiebronnen te zijn. Daarnaast speelt overnameplatform Brookz (9%) een rol, nog voor Google (5%), de KvK en de verschillende brancheverenigingen (3%).

Beoordeling

Gevraagd naar de beoordeling van de geleverde dienstverlening geven de ondernemers hun adviseur een 7,3 als rapportcijfer, waarbij kopers iets positiever zijn (7,4) dan verkopende ondernemers (7,1).

Gekeken naar de Net Promotor Score (een veel gebruikte indicatie voor klanttevredenheid) zou slechts een kwart van de ondernemers in de toekomst zijn overnameadviseur van harte aanbevelen binnen zijn netwerk. De helft van de ondernemers is neutraal en iets minder dan een kwart van de ondervraagde ondernemers zou zijn collega-ondernemers zelfs afraden om zijn adviseur in te schakelen.

Keuze op basis van emotie

Volgens Peter Rikhof, hoofdredacteur van overnameplatform Brookz, is de lage Net Promoter Score het gevolg van het feit dat veel ondernemers zich in de eerste plaats laten leiden door hun emoties bij de keuze van een adviseur.

Rikhof: ‘Er wordt vaak op basis van een persoonlijke klik te snel gekozen voor een bepaalde adviseur. Vervolgens blijkt het in de praktijk lastig te zijn om zo’n samenwerking zomaar weer stop te zetten. Een goede verstandhouding is zeker van belang. Maar ik denk het verstandiger is om eerst met 2 à 3 adviseurs te spreken en vervolgens een selectie te maken op basis van ervaring, netwerk en referenties. Een aardige adviseur is niet per definitie een goede adviseur. Meestal niet zou ik zeggen.'

Beter en strenger selecteren

Als de ondervraagde ondernemers opnieuw een overnameadviseur moeten inschakelen, dan is hun grootste leerpunt dat ze de volgende keer meer overnameadviseurs willen spreken voordat ze een definitieve keuze maken. Andere leerpunten zijn om beter te onderhandelen over het uurtarief en de succesfee, meer op de achtergrond en specifieke ervaring van de adviseur te letten en meer referenties na te trekken.


Peter Rikhof
Peter Rikhof, Brookz

Peter Rikhof studeerde Economie (Vrije Universiteit) en Journalistiek (Erasmus Universiteit)

Hij is oprichter en algemeen directeur van Brookz & mede-oprichter van Dealsuite en ValuePartner. Daarnaast is hij schrijver van de boeken:

Eerder was hij hoofdredacteur van Management Team en bedenker en hoofdredacteur van ondernemersplatform Sprout.

Als ondernemer was hij de afgelopen 15 jaar betrokken bij meer dan 10 overnametransacties. Ook haalde hij onlangs een investering van meer dan 3 miljoen euro op voor het internationale M&A-platform Dealsuite.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Gerelateerde artikelen

Overnameadviseur: wel of niet nuttig?

Heb je een adviseur nodig bij een overname? In de meeste gevallen weegt de investering makkelijk op tegen de mogelijke risico’s en faalkosten.

lees meer >

4 opties om een prijsafspraak te maken met je overnameadviseur

Veel ondernemers zijn achteraf ontevreden over het tarief van hun overnameadviseur, blijkt uit onderzoek. Maak goede prijsafspraken met deze 4 opties.

lees meer >

Hoe kiest u een goede adviseur?

Een verkeerde adviseur kan rampzalig uitpakken voor een succesvolle bedrijfsverkoop. Wat zijn de belangrijkste criteria voor een goede overnameadviseur?

lees meer >