Bedrijf verkopen aan compagnon

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz
28 februari 2023
Als je je aandelen wilt verkopen, dan is het goed om te kijken of er een blokkeringsregeling in de statuten staat.
header image

Als je als ondernemer je aandelen wilt verkopen, dan moet je meestal om te beginnen met je compagnon in gesprek.

Vaak is er in de statuten namelijk opgenomen dat je niet zomaar jouw aandelen kan verkopen aan een willekeurig persoon. Je wordt hiertoe beperkt, wanneer er een blokkeringsregeling in de statuten is opgenomen. 

Deze regeling geeft aan dat je eerst jouw aandelen te koop moet aanbieden aan de mede-aandeelhouder. Heeft de compagnon in kwestie geen interesse in de aandelen, dan ben je vrij om een andere koper te benaderen. 

Waarom bestaat de blokkeringsregeling?

Deze regeling is bedacht om de bedrijfscultuur en de processen van de organisatie te behouden. Als er plotsklaps een totaal nieuw iemand in de onderneming kan stappen, dan komt de continuïteit van het bedrijf in gevaar. 

Als je jouw aandelen aan een andere aandeelhouder overdraagt, dan zorg je ervoor dat al het goede blijft behouden. Het personeel komt niet voor grote verrassingen te staan, de processen zijn bekend bij het management en daarbij vindt de andere aandeelhouder het vaak wel fijn om meer zeggenschap te krijgen.

Overdracht van aandelen

Als de blokkeringsregeling van toepassing is, dan heb je dus vaak te maken met deze opties:

  • De aanbiedingsregeling, die je dwingt om de aandelen eerst aan te bieden aan je compagnon. Wil deze de aandelen niet overnemen, dan kun je een andere partij benaderen;
  • Een goedkeuringsregeling, waarbij de overdracht van jouw aandelen eerst moet worden geaccepteerd door de het huidige bestuur van de organisatie.


Als er duidelijk is dat je jouw aandelen overdraagt aan een mede-aandeelhouder, dan gaat het verkoopproces een stuk sneller dan wanneer je aan derden verkoopt.

Geschreven door
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Nieuwste verhalen