Bedrijf verkopen aan investeringsmaatschappij

Als je wilt groeien met je bedrijf, is een aandelenbelang verkopen aan een investeringsmaatschappij een optie.
header image

12 april 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Als MKB-ondernemer ben je voortdurend op zoek naar groeikansen. Je bedrijf laten groeien heeft jouw prioriteit en je bedrijf verkopen aan een investeringsmaatschappij is misschien wel één van de opties.

Deze strategie staat ook wel bekend als pre-exit en het biedt je niet alleen de mogelijkheid om kapitaal aan te trekken, maar ook om te profiteren van de kennis en kunde van de investeringsmaatschappij. In dit artikel nemen we je mee in wat een pre-exit inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en hoe je het proces doorloopt. 

Wat is een pre-exit?

Een pre-exit is aan de orde, wanneer je als ondernemer een deel van je bedrijf verkoopt aan een investeringsmaatschappij. Dit betekent dat je jouw aandelen verkoop in ruil voor kapitaal en ondersteuning. De ondernemer behoudt echter zeggenschap en blijf betrokken bij de gang van zaken. Deze aanpak kan voor ondernemers ontzettend waardevol zijn, want je laat je bedrijf groeien zonder al je geld op één paar in te zetten. 

Voordelen van een pre-exit

Wil jij jouw bedrijf verkopen aan een investeringsmaatschappij, dan heeft dit verschillende voordelen:

  • Kapitaalinjectie - De investeringsmaatschappij verschaft kapitaal, waarmee je jouw bedrijf verder kan laten groeien door uit te breiden, investeringen in technologie doen of talent aan te trekken;
  • Expertise en netwerk - Investeringsmaatschappijen beschikken doorgaans over een team van experts met ervaring in diverse industrieën . Zij ondersteunen vast en zeker jouw bedrijf bij het nemen van strategische beslissingen en het uitbreiden van je zakelijke netwerk;
  • Risicospreiding - Het verkopen van een deel van je aandelen stelt je in staat om risico's te spreiden en een deel van jouw vermogen veilig te stellen;
  • Waardering van het bedrijf - Een investeringsmaatschappij draagt bij aan het verhogen van de waardering van jouw bedrijf, waardoor je in de toekomst de vruchten ervan plukt als je besluit het resterende deel van jouw aandelen te verkopen.

Aandachtspunten bij een pre-exit

Je bedrijf verkopen aan een investeringsmaatschappij betekent dus vele voordelen, maar toch zijn er ook een aantal aandachtspunten. Houd rekening met de volgende zaken:

  • Het verkopen van je aandelen betekent dat je minder zeggenschap hebt. Dit kan best confronterend zijn, zeker wanneer er belangrijke beslissingen over de toekomst van de organisatie worden genomen. Maak duidelijke afspraken over de mate van betrokkenheid en beslissingsbevoegdheid van de investeerder;
  • Doordat je een deel van je aandelen verkoopt, neemt de kans op verwatering toe. Je eigendomsbelang neemt af, dus zorg dat je een balans, tussen kapitaal aantrekken en zeggenschap behouden, vindt die bij jouw behoeften aansluit;
  • Investeringsmaatschappijen zijn er volop, maar eentje vinden die past bij jullie bedrijfscultuur is een heel andere kwestie. Om samen successen te behalen is een gezamenlijke visie belangrijk, dus beknibbel hier niet op.


Een pre-exit kan een effectieve strategie voor jou als MKB-ondernemer zijn, wanneer je op zoek bent naar een kapitaalinjectie om jouw bedrijf verder te laten groeien.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Het verdomde verkoopdilemma

De beslissing om een bedrijf te verkopen is een ingrijpende beslissing. Het is daarom belangrijk om de juiste timing te bepalen.

lees meer >

Waar letten waar potentiële kopers op?

Of koper nu een strategische partij of een investeerder is, zij willen allebei hun investering binnen afzienbare tijd terugverdienen.

lees meer >

Uw bedrijf verkopen aan een buitenlandse koper

Wat is er anders bij een overname als de koper van buiten de Nederlandse landsgrenzen komt?

lees meer >