Digitale ontwikkelingen in het M&A-proces

Een overname is en blijft mensenwerk, maar 'machines' kunnen dergelijke processen ondersteunen, versnellen en efficiënter laten verlopen.

1 juni 2021, Gerben Remmerde, CROP Corporate Finance

Om ons heen zien we branches, markten en verdienmodellen in een snel tempo veranderen. Maar als we kijken naar de markt van fusies en overnames en de wijze waarop overnameprocessen verlopen, lijkt niet veel veranderd in de loop der jaren.

Toch is in deze van oorsprong conservatieve markt zeker ook het e.e.a. op dit gebied gaande, waarvan onderstaand in hoofdlijnen enkele elementen aan de orde komen.

Dealmaking is natuurlijk voor een groot deel mensenwerk: je netwerk onderhouden en vergroten, partijen met elkaar in contact brengen en uiteraard onderhandelen. En het is prettig dit in een fysieke setting te doen (van 'mens tot mens').

De afgelopen periode met voor veel mensen meer thuiswerken heeft ons echter geleerd dat online meetings ook in een in beginsel traditionele M&A-markt blijkt te werken. Bovendien zijn, afgezien van online vergaderen, meerdere digitale tools zichtbaar c.q. in ontwikkeling in de M&A-markt. Via digitale platformen is het bijvoorbeeld al jarenlang mogelijk voor dealmakers om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Of snel toegang te krijgen tot informatie/data over bedrijven over de hele wereld.

Virtual datarooms

En natuurlijk kennen we de virtual datarooms, die niet meer weg te denken zijn in een overnameproces. Waar pakweg 15 à 20 jaar geleden een due diligence-team nog veelal dagenlang in een min of meer afgesloten kantoorruimte dikke dossiers zat door te nemen, vindt dit onderdeel van het overnameproces al jaren voor een groot deel digitaal en op afstand plaats. In aanvulling hierop maken due diligence-teams steeds meer gebruik van algoritmen en data analyses om dealdata uit de digitale dataroom te analyseren en interpreteren.

Een overname is en blijft mensenwerk, maar 'machines' kunnen ondersteunen

Gerben Remmerde

Maar ook op gebied van contracten biedt legal tech de mogelijkheid overeenkomsten op te stellen en te analyseren. Op de markt zijn veel verschillende tools ten aanzien van dit onderwerp beschikbaar die er voor zorgen dat het juridische deel van een overnameproces sneller en efficiënter kan verlopen.

Onderhandelingslogica

En tenslotte een eventuele nieuwe toepassing ter ondersteuning voor onderhandelingen. In de markt worden namelijk tools ontwikkeld door partijen die (vereenvoudigd gesteld) in te vullen data (bijvoorbeeld de gewenste prijs bij een overname) koppelen aan databases met zogenaamde 'onderhandelingslogica'.

Vervolgens creëert deze tool een overzicht van de mogelijke onderhandelingsruimte en de zone waarbinnen een mogelijke deal kan worden bereikt. De uiteindelijke overeenkomst wordt natuurlijk aan de onderhandelingstafel gemaakt, waarin partijen van 'mens tot mens' hun onderhandelingsstrategie tot uitvoering brengen. Echter een dergelijke tool, deels gebaseerd op game theory en logica, kan hier mogelijk in ondersteunen.

Kortom, ook M&A-processen zijn veranderd in de loop der jaren en zullen verder veranderen. Misschien niet zo snel als processen in andere markten, maar de digitalisering zal verder haar intrede doen in dealmaking. Een overname is en blijft mensenwerk, maar 'machines' kunnen dergelijke processen ondersteunen, versnellen en efficiënter laten verlopen. Dit biedt kansen voor dealteams om hun werk deels anders en uitdagender in te richten in een wereld die meer en meer digitaliseert.


Gerben Remmerde
Gerben Remmerde, CROP Corporate Finance

Drs Gerben Remmerde RV is overname adviseur bij CROP corporate finance en als Register Valuator aangesloten bij het NIRV.

CROP Corporate Finance

Een verkoop- of overnametraject is vaak een complexe gebeurtenis. CROP corporate finance kan u in zo’n proces bijstaan met professionele advisering op financieel, fiscaal en juridisch gebied.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Wat staat er in een verkoopmemorandum?

Bedrijf verkopen? Stel eerst een verkoopmemorandum op. In dit artikel een overzicht van wat er in een verkoopmemorandum moet staan.

lees meer >

9 zaken om je bedrijf verkoopklaar te maken

Je krijgt veel vragen die je moet beantwoorden. Aan wie kan de onderneming verkocht worden? Is mijn bedrijf daar wel klaar voor? Met andere woorden: is mijn bedrijf verkoopklaar?

lees meer >

Zo vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht

Met een goede voorbereiding vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht aanzienlijk en wordt de kans op een teleurstelling vele malen kleiner.  

lees meer >