Waarom is er opvolgingsproblematiek bij familiebedrijven?

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz
4 april 2023
Waar vroeger bedrijven van vader op zoon (of dochter) gingen, is dat tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend.
header image

De opvolgingsproblematiek bij familiebedrijven is momenteel een actueel onderwerp, maar waarom eigenlijk?

Opvolging familiebedrijf

Heb je een familiebedrijf, dan is het vast de droom om dit bedrijf door je kinderen over te laten nemen. Niet zo gek natuurlijk, maar in de huidige maatschappij niet meer de standaard. In Nederland is maar 10% van de kinderen bereid om het familiebedrijf te gaan leiden, zo bleek uit onderzoek van EY & Center for Family Business.

Bedrijfsoverdracht binnen de familie is waarschijnlijk de meest complexe vorm van een bedrijfsverkoop. omdat zakelijke en persoonlijke relaties door elkaar heen lopen en de hele familie er in feite bij betrokken wordt, is er vaak sprake van een emotioneel mijnenveld. Uiteindelijk gaat het er om dat er een transactie komt die goed is voor de hele familie, waar de overdrager, de overnemer(s) en de overige familieleden zich nu en in de toekomst goed bij voelen. Als de bedrijfsoverdracht om wat voor reden dan ook strandt, kan dat tot onherstelbare schade leiden binnen de familie.

Oorzaken van opvolgingsproblematiek

Waar vroeger bedrijven van vader op zoon gingen, is dat tegenwoordig dus niet meer zo vanzelfsprekend. Er zijn diverse redenen voor het gebrek aan opvolging in de familie, waaronder:

  • Gebrek aan kinderen/kleinkinderen die de zaak willen/kunnen overnemen;
  • Kinderen hebben meer mogelijkheden om zelfs iets te kiezen;
  • Conflicten in de familiesfeer;
  • De kinderen hebben hun eigen onderneming of willen deze starten;
  • Huidige generaties zien meer in een gebalanceerd leven en kiezen voor een betere werk-privébalans.


Daarnaast spelen ook andere problemen mee, zoals behoefte aan liquideren van het vermogen, investeringen willen spreiden of gebrek aan expansievermogen.

Hoe als koper hier slim op inspelen?

Er zijn dus vele factoren die ervoor zorgen dat de opvolgingsproblematiek bij familiebedrijven actueel is. Maar wat moet er dan gebeuren? Het bedrijf in de verkoop zetten kan voor de familie een goede optie. Maar waar houd je als koper dan rekening mee?

Om te beginnen is het belangrijk om te beseffen dat bij de verkoop van een familiebedrijf de emoties hoog kunnen oplopen. Een verkoop heeft vaak niet alleen invloed op het familievermogen, maar ook op de dagelijkse gang van zaken. Vaak ziet het dagelijks leven van betrokkenen er al decennia lang hetzelfde uit, en ineens verandert dit.

Los van het emotionele aspect is het essentieel dat de kennisoverdracht optimaal verloopt. Steek er, indien mogelijk, veel tijd in om met de vertrekkend DGA alles vastlegt. Deze bijzondere, door de jaren heen, opgedane kennis is goud waard voor het voortbestaan van het bedrijf.

Bespaar niet op het inhuren van adviseurs

Opvolging van een familiebedrijf is een delicate en kostbare zaak. Raadpleeg in een vroeg stadium al adviseurs, die ervaring hebben op dit vakgebied. Het zakelijke plaatje is uiteraard essentieel, maar aandacht schenken aan duurzame relaties en de waarden van het bedrijf, is hier ook van belang.

Geschreven door
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Nieuwste verhalen