Bedrijf te koop wegens pensioen

Je bedrijf te koop zetten vanwege een (naderende) pensioenleeftijd komt steeds vaker voor.
header image

13 maart 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

We leven in een tijd waarin vergrijzing grote invloed uitoefent op onze maatschappij. Zo neemt ook het aantal bedrijven dat in de verkoop gaat staan wegens de naderde pensioenleeftijd van de ondernemer, toe.

Vorig jaar was Nederland overnameland ten top, met een stijging van maar liefst 55% in het aantal overnames en fusies. Natuurlijk is dit lang niet altijd om pensioenredenen. Maar wat betekent het voor koper en verkoper als het bedrijf te koop staat wegens de leeftijd van de eigenaar?

Het start met een verkoopprofiel

Soms is er sprake van een vroegtijdig pensioen, doordat iemand heeft besloten om te stoppen met werken. Dat kan, maar de meeste ondernemers zijn verzot op hun werk en zullen vaak tot hun pensioen op zoek blijven naar nieuwe kansen. Het bedrijf te koop zetten vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, is vaak een emotionele keuze. 

Jarenlang is er bloed, zweet en tranen gestopt in het eigen bedrijf en dan ineens is het zover: tijd voor het pensioen. Dan is het bedrijf te koop zetten een onvermijdelijke stap, maar hoe vinden de juiste koper en verkoper elkaar? Het begint met het plaatsen van een verkoopprofiel, maar er zijn nog wel wat zaken waar partijen over na zouden moeten denken. 

MBI, MBO of familieopvolging?

De juiste opvolger, daar kan de verkoper op verschillende manieren tegenaan lopen. Misschien is er iemand in het bedrijf zelf aanwezig die wel de leiding zou willen overnemen? Als dit het geval is, dan zou een management buy-out het meest voor de hand liggend zijn. 

Ontvangt de verkoper na het plaatsen van een verkoopprofiel reacties vna geïnteresseerde kopers, dan zou het zomaar kunnen zijn dat er een gepassioneerde onderneming komt die zich inkoopt in het bedrijf. Dit noemen we ook wel een management buy-in. 

De derde optie is dat er sprake is van familieopvolging, maar dit komt steeds minder voor. Niet alle kinderen staan te trappelen om het bedrijf over te nemen van de ouders. 

Bedrijf verkopen wegens pensioen

Ben je een potentiële verkoper, dan is het goed om over een aantal zaken na te denken, voordat je het bedrijf te koop zet. Besef dat het bedrijf jarenlang je hele leven is geweest en dat er nu een tijdperk aanbreekt waarin je tijd hebt voor andere zaken. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar helpt je ook om emotioneel door het proces te komen.

Dit zijn de drie belangrijkste aandachtspunten:

  • Laat een waardebepaling uitvoeren, zodat je een goede uitgangspositie hebt voor een vraagprijs;
  • Huur een overnamespecialist in, voor de zaken die je zelf niet kunt of wilt uitvoeren;
  • Bedenk wat je gaat doen met je leven na ‘de zaak, zodat je niet in een zwart gat belandt.

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Gerelateerde artikelen

Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde

Een goede voorbereiding stelt ons in staat om met vertrouwen de LOI-onderhandelingen in te gaan en het bevordert het vervolg van het proces.

lees meer >

Voorbereiden op bedrijfsverkoop: begin alvast zelf

Zorg ervoor dat het je niet overvalt als er ineens een koper aan de deur klopt en wacht ook niet tot een verkoop noodzakelijk wordt.

lees meer >

Internationaal verkopen? Houd hier rekening mee

We zien het steeds vaker: Nederlandse ondernemers die hun bedrijf overdragen aan een internationale koper.

lees meer >