Vooruitblik 2023 door 3 financiering-specialisten: 'Het loket bij de bank is nog steeds open'

De tijd van gratis geld is definitief voorbij. Een gesprek met 3 financiering-specialisten over stijgende rentes en realistische prognoses.
header image

27 december 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

De tijd van gratis geld is definitief voorbij. Ondernemers die nu financiering willen ophalen moeten met een goed onderbouwd verhaal komen, anders is het kansloos. Een gesprek over stijgende rentes, realistische prognoses en waarom een Rembrandt een waardeloos onderpand is. 'Alles draait om je terugbetaalcapaciteit.'

'Het minst leuke onderdeel van het ondernemerschap is het regelen van geld.' Carlo van der Weg, oprichter en directeur van Credion, valt meteen maar met de deur in huis tijdens deze rondetafel over financiering. Credion is een intermediair in bedrijfs- en vastgoedfinancieringen en verzorgt sinds 2001 financieringen voor MKB-bedrijven. Van gegevens verzamelen tot en met het onderhandelen en het afsluiten van de uiteindelijke transactie.

Credion telt inmiddels 53 vestigingen verspreid over heel Nederland, die worden bemand door 108 adviseurs. Dit jaar komt Credion naar verwachting uit op zo’n 1,7 miljard euro aan opgehaalde financiering, variërend van een ton tot 2,5 miljoen euro. ‘Ondernemers vinden het vaak lastig om naast de bank ook andere aanbieders van financiering aan te boren. Aan ons de taak om die ondernemers daarbij te helpen.’

Ook Susan Janssen van Beequip helpt ondernemers. Het Rotterdamse bedrijf verstrekt namelijk financiering met materieel als onderpand. Janssen: ‘Wanneer je bijvoorbeeld een vrachtwagen, een kraan of een binnenvaartschip ziet, kan het maar zo zijn dat wij dat bedrijf met een lease of een sale-and-lease-back hebben gefinancierd. Naast nieuw materieel kunnen ondernemers ook gebruikte machines bij ons leasen, dat onderscheidt ons ook van andere leasemaatschappijen.’ Beequip is met haar ondernemende instelling - ‘ijzer boven cijfers’ - sinds haar oprichting in 2015 hard gegroeid. Zo is er in de loop van de jaren meer dan twee miljard euro aan leases verstrekt en heeft Beequip inmiddels een boek van ruim 1 miljard euro uitstaan op ongeveer 4.000 klanten.

De derde gast is Arno Leeuwenburgh van Turnpoint Finance. Zijn kantoor adviseert DGA’s en managementteams van middelgrote ondernemingen met het ophalen van financiering vanaf vijf miljoen euro. ‘Veel ondernemers vinden het lastig om in te schatten wat met eigen vermogen en wat vreemd vermogen gefinancierd kan worden’, is de ervaring van Leeuwenburgh. ‘Als je een schilderij van Rembrandt hebt als onderpand maar geen cashflow, dan financiert de bank je niet. Ook al is dat schilderij nog zoveel miljoenen waard. Een bank kijkt altijd naar de terugverdiencapaciteit van een onderneming. Hoe ga je die lening, inclusief rente, terugbetalen?’

Er is momenteel veel economische onzekerheid en de rente is het afgelopen jaar fors gestegen. Daarnaast zijn bedrijven net hersteld van corona en moet de ontvangen steun worden terugbetaald. Wat is de impact van dit alles op de financieringsmarkt?

Janssen: ‘In coronatijd hebben wij diverse ondernemers geholpen door aflossingen op te schorten. We hebben toen bewust de beslissing genomen om wat langer op onze handen te zitten en niet halsoverkop contracten op te zeggen. Wat we nu zien, is de echte impact van corona. Ik denk dat je nu pas de balans op kunt maken of een bedrijf corona goed heeft overleefd of niet.’

Van der Weg: ‘De terugbetaling van de uitgestelde belasting is op dit moment zeker een issue. Ondanks dat het pas 1 oktober is begonnen, zijn wij nu al voor veel ondernemers in gesprek met de Belastingdienst om iets anders af te spreken dan die vijfjarige terugbetaaltermijn. Daarnaast zien we dat financiers een stuk kritischer zijn geworden bij het verstrekken van nieuwe leningen. De tijd van gratis geld is echt voorbij. Zonder een goed onderbouwd businessplan ben je als aanvrager bij voorbaat kansloos.’

Leeuwenburgh: ‘Ik merk dat overnamedeals die wij vorig jaar nog gedaan hebben, nu qua financiering niet meer mogelijk zouden zijn. Vooral de onzekerheid is funest. Banken weten nu niet welke kant het economisch opgaat. Dan is het stopzetten van kredietverlening aan nieuwe klanten even het makkelijkst. Als ondernemer kun je nog wel aan bankfinanciering komen, maar alleen bij je huisbank. Waar je een relatie mee hebt en waar je een track-record hebt doordat je je afspraken bent nagekomen. Dan is er nog wel krediet te regelen. Maar ga je als nieuwe klant shoppen bij andere banken, dan wordt het een heel lastig verhaal.’

Van der Weg: ‘Het loket bij de bank is nog gewoon open voor krediet. Maar het onboarden van een nieuwe klant, dat is dramatisch. Daar zit echt de grote tijdsvertraging. Zelfs in het MKB is het openen van een rekening een drama.’

Je las een fragment uit het rondetafel-interview met drie overname-advocaten en is in zijn geheel te lezen in de Brookz 500. Ben je benieuwd welke kansen en bedreigingen er voor ondernemers liggen op de overnamemarkt in 2023? Dan is de editie van 2023 met één druk op de knop te bestellen.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Gerelateerde artikelen

Dit zijn de winnaars van de Fusie & Overname Awards 2023!

Waldo Zuiderveld (Factor & Ros) is de nieuwe Overnameadviseur van het Jaar. Taurus Corporate Finance sleepte de prijs van Overnamekantoor van het Jaar in de categorie Large binnen.

lees meer >

Genomineerden Fusie & Overname Awards 2023 bekend!

In totaal zijn 35 adviseurs, kantoren en investeringsmaatschappijen genomineerd in 7 verschillende categorieën!

lees meer >

Onderzoek: Kleine webshop gewilde overnameprooi

Bijna 90% van de ondernemers die een webshop willen overnemen, zoekt een webshop tot 250.000 euro. 60% wil zelfs niet meer uitgeven dan 50.000 euro.

lees meer >