Vooruitblik 2023 door 3 overname-advocaten: 'Kopers eisen momenteel meer zekerheid'

Veel kopers zijn een stuk voorzichter geworden. Drie overnameadvocaten over hoe zich dat vertaalt in de juridische documentatie.
header image

21 december 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Door de toegenomen onzekerheid over de nabije toekomst zijn veel kopers een stuk voorzichter geworden. Drie overnameadvocaten over hoe zich dat vertaalt in de juridische documentatie. 'We zien meer due diligence, meer garanties en een verkoopprijs die mede afhankelijk is van toekomstige resultaten.'

Overnameadvocaten Eric Spreij (HerikVerhulst), Freek Haerkens (TREBLE) en Sebastiaan Vos (JPR) schuiven aan tafel voor een gesprek over actuele juridische trends en ontwikkelingen in de overnamemarkt. Hoewel er voor bedrijven nog veel onduidelijkheid is over eventuele steunmaatregelen vanuit de overheid voor de energiecrisis en de rekening voor veel koopkrachtreparaties vooralsnog wordt doorgegeven naar het bedrijfsleven, is de stemming onder het advocatentrio bepaald niet somber.

Want ondanks maandelijkse inflatierecords, stijgende rentes, personeelstekort en een oorlog in Europa draait de MKB-overnamemarkt nog altijd op volle toeren. De opdrachtenportefeuille van de kantoren van Haerkens, Spreij en Vos is naar eigen zeggen nog altijd goed gevuld.

Over één ding zijn de drie advocaten het al snel eens: in de huidige onzekere tijd is het belang van een goede due diligence enorm toegenomen. Spreij: ‘Er wordt steeds meer tijd genomen voor een gedegen boekenonderzoek. Kopers zijn door alle ontwikkelingen in de wereld een stuk voorzichtiger geworden dan pakweg drie jaar geleden.’

Op wat voor manier zijn kopers voorzichtiger geworden? Waar zien we dat terug in de juridische contracten?

Haerkens: ‘Ik zie dat bedrijven nóg steviger onder de loep worden genomen door kopers. Stel je wilt een bedrijf kopen dat afhankelijk is van de inkoop van bepaalde grondstoffen of componenten. Hoe zit het dan met leverancierscontracten, wat is de duur van die contracten en is de leverancier verplicht om te leveren? Dat soort vragen waren een paar jaar terug nauwelijks relevant. De leverancier wilde immers toch wel leveren, was de redenering. Maar nu hele logistieke ketens ontwricht zijn, is dat een risico dat je als koper goed in beeld wilt hebben.’

Spreij: ‘Ik heb laatst een transactie bijgestaan van een bedrijf waar de inkoop van hout belangrijk is. Als je kijkt naar de houtprijs, die is werkelijk omhoog geschoten. Als jij je gecommitteerd hebt voor de verkoop op een bepaalde prijs, maar je inkoop is twee of drie keer zo duur geworden, dan gaat er iets mis. Dat zijn momenteel echt belangrijke aandachtspunten onder kopers.’

Vos: ‘Een andere tendens die ik zie, is dat er steeds meer vrijwaringen komen die eigenlijk ongecapte garanties zijn. Als je als koper een concreet risico in de due diligence hebt gevonden, dan zeg je met een vrijwaring als koper tegen de verkoper: dat risico is voor jou en niet voor mij. Als dit risico zich voordoet, dan moet je mij euro voor euro terugbetalen. Nu wil men vaker ook een vrijwaring als er geen risico is gevonden. Dan is dat in feite ongecapte garantie. Maar als advocaat van de verko- pende partij moet het primaire standpunt dan zijn: niets gevonden in de due diligence, dan ook geen vrijwaring.’

Je las een fragment uit het rondetafel-interview met drie overname-advocaten en is in zijn geheel te lezen in de Brookz 500. Ben je benieuwd welke kansen en bedreigingen er voor ondernemers liggen op de overnamemarkt in 2023? Dan is de editie van 2023 met één druk op de knop te bestellen.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Gerelateerde artikelen

Jaap van Baar (IE Systems) vindt strategische koper via Brookz

lees meer >

Podcast: Peter Rikhof in Van A tot Z Succesvol - New Business Radio 10 maart 2022

lees meer >

Vooruitblik 2023 door 3 financiering-specialisten: 'Het loket bij de bank is nog steeds open'

De tijd van gratis geld is definitief voorbij. Een gesprek met 3 financiering-specialisten over stijgende rentes, realistische prognoses en waarom een Rembrandt een waardeloos onderpand is.

lees meer >