Hoe waardeer je een administratiekantoor?

Administratiekantoren zijn populair op de overnamemarkt. Maar hoe waardeer je een administratiekantoor?

7 februari 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Je wilt een administratiekantoor kopen of jouw administratiekantoor verkopen? Dan is het goed om te weten hoe een administratiekantoor gewaardeerd wordt.

Wat is een administratiekantoor waard?

Dé waarde van een bedrijf bestaat niet. Er zijn te veel variabelen die de waarde van een bedrijf bepalen. Maar er bestaan vuistregels waarmee een inschatting kan worden gemaakt. De meeste gebruikelijke methode is die van 'factor x EBITDA'. Door de bruto jaarwinst te vermenigvuldigen met een branchespecifieke multiple krijg je een uitdrukking van waarde. De multiple voor de zakelijke dienstverlening ligt volgens de Brookz Overname Barometer op 4,95 in H2-2021.

EBITDA-multiple zakelijke dienstverlening

Waardedrijvers van een administratiekantoor

#1 Administratie in de cloud

Klanten met ordners aan administratie zijn inmiddels dun bezaaid. Zij werken liever online met de softwarepakketten van het administratiekantoor. Handig voor klanten én boekhouders, want dit zorgt voor snellere en meer nauwkeurige informatievoorziening. Voor een administratiekantoor is een goed ingericht softwaresysteem dan ook onontbeerlijk. 

#2 Van administratie naar accountantskantoor

In lijn met de digitalisering bestaan er steeds meer apps en softwaremodules, waardoor mensen hun boekhouding relatief gemakkelijk zelf kunnen doen. Niet iedereen heeft daarom meer een boekhouder nodig. Maar niet alles is zomaar door een particulier uit te voeren. Jaarrekeningen bijvoorbeeld moeten in bepaalde gevallen altijd door een accountant worden goedgekeurd. Voor het geval dat kleinere klanten hun boekhouding zelf gaan regelen, kan het in dienst hebben van een accountant een stukje meerwaarde en daardoor toekomst voor het administratiekantoor bieden.

#3 Vaste klantenkring

Er zijn veel administratiekantoren en daardoor bestaat er ook veel concurrentie op de markt. Kleine bedrijven, die hun administratie willen uitbesteden hebben boekhouders voor het uitkiezen. Maar eenmaal aan een kantoor gebonden willen ze graag door dezelfde partij geholpen blijven worden, want administratie verhuizen kost tijd en energie. Deze vaste klantenkring is daardoor een belangrijk aspect in de waarde van het administratiekantoor. 

Waarde van een administratiekantoor verhogen

#1 Omzet verhogen

Een open deur, want niemand wil een kat in de zak kopen. Een goedlopend kantoor biedt meer perspectief op de markt dan een bedrijf dat net quitte draait. Maar hoe doe je dat? Zijn er diensten of producten, waarop je meer omzet kunt genereren? Of kun je misschien bestaande klanten beter bedienen door andere of aanvullende diensten aan te bieden?

#2 Kosten beheersen

Kosten minimaliseren heeft ook te maken met omzetverhoging, maar kan soms het onderspit delven bij de zoektocht naar vernieuwing. Bekijk je producten en diensten nog eens goed en bepaald of deze nog voldoende bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Is dit niet het geval, stop er dan mee. 

#3 Creëer onafhankelijkheid

Behoud en overdracht van kennis is altijd een heikel punt bij bedrijfsovernames. Als ondernemer weet je alles van jouw onderneming, maar wat gebeurt er als jij weg valt? Functioneert het bedrijf dan nog steeds zo goed? Zorg ervoor dat dit goed geregeld is. Een organisatie die niet afhankelijk is van individuele kennis verkoopt nu eenmaal beter. 

Van waarde naar prijs

Vuistregels voor het inschatten van een bedrijfswaarde zijn niet zaligmakend. Want gemiddelde bedrijven bestaan niet, ieder bedrijf is uniek. De waarde van een bedrijf is zeer subjectief. En uiteindelijke prijs wordt bepaald tijdens het onderhandelingsspel tussen verkoper en koper. Een waarde-inschatting is daarin een mooi vertrekpunt. 

Aantal fusies en overnames administratiekantoren

Het landelijke arbeidstekort is een belangrijke reden om een administratiekantoor over te nemen. Een bedrijf met personeel overnemen kan je bedrijf een behoorlijke groei opleveren. De markt is daardoor continu in beweging. De coronacrisis zorgde voor een kleine daling in 2020, maar inmiddels zit het aantal overnames weer in de lift. 

Overnames administratiekantoren


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bedrijfswaarde berekenen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

ESG: van nice-to-know naar need-to-know

lees meer >

Wat is uw bedrijf waard?

De uitkomst van een waardebepaling mag dan belangrijk zijn, de weg ernaartoe is veel relevanter. Dat brengt namelijk informatie naar boven die van waarde is bij het maken van de juiste strategische keuzes.

lees meer >

Een noodsituatie... Wat nu?

Ondernemers handelen vaak pragmatisch: zodra een probleem zich voordoet, denkt hij of zij erover na. Maar wat gebeurt er met de onderneming in geval van nood?

lees meer >