ABAB begeleidde adviesbureau Muopo Inventive Consultancy bij de overname van de stichting PHOV.

ABAB begeleidde adviesbureau Muopo Inventive Consultancy bij de overname van de stichting PHOV.

Beschrijving

ABAB begeleidde adviesbureau Muopo Inventive Consultancy bij de overname van de stichting PHOV, een particuliere onderwijsinstelling die opleidingen en cursussen aanbiedt voor verschillende niveaus in de veiligheidskunde en arbeidshygiëne. Een bijzonder traject, waarbij verschillende ABAB-disciplines betrokken werden. “Ik ben zelf techneut en ondernemer en geen jurist, fiscalist of corporate finance adviseur.”

Corné Bulkmans is samen met Bart Sessink eigenaar van Muopo. Het bedrijf geeft onder meer advies en (incompany)trainingen over kwaliteit, arbo en milieu. Daarnaast voert het bedrijf onderzoek uit op deze terreinen. De compagnons zaten voorheen beiden in de dagelijkse leiding (directie) van de stichting PHOV, toen nog een onderdeel van drie hogescholen en onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO. De stichting werd 35 jaar geleden opgericht met het doel een kwaliteitsimpuls te geven aan het onderwijs op het gebied van veiligheidskunde.

Bulkmans: “Vanwege de structuur van de stichting en het vele schakelen tussen de hogescholen en TNO, duurde het soms te lang om beslissingen te nemen. Ook functioneerde PHOV als een bedrijf, terwijl het een stichting zonder winstoogmerk was. Onze functies bij de stichting en ons bedrijf liepen steeds meer door elkaar, wat leidde tot een open dialoog en de nodige discussies. Kunnen we de organisatie niet beter anders inkleden? In eerste instantie keken we naar de mogelijkheid om ons bedrijf over te laten nemen door de stichting.”

Verschillende aspecten overname

Bulkmans en Sessink zijn met hun bedrijf al jaren ABAB-klant en betrokken hun relatiemanager Mark Rebbens bij de overnamekwestie. Er werd een waardebepaling van het bedrijf opgesteld door corporate finance adviseur Jurgen Herremans, maar uiteindelijk kwam het niet tot een akkoord. Bulkmans: “Vervolgens draaiden we het om: konden wij de stichting niet overnemen? In eerste instantie fungeerde Mark hierbij als verkennende sparringpartner. Wat voor ons waardevol is, is dat hij snel kon schakelen met experts. Zo’n overname heeft juridische, fiscale en financiële aspecten. En hoe beoordeel je de waarde van een stichting? Uiteindelijk bleef Mark ons aanspreekpunt voor de dagelijkse zaken en werd Jurgen projectleider van het overnametraject.”

ABAB stelde een goed onderbouwde waardering van de stichting op, jurist Gaby Ratering nam alle contracten onder de loep en er werd een bv-structuur opgetuigd, waarbij ook fiscalist Pleun van Kuijk werd betrokken. Afgelopen september was de overname een feit.

Heldere uitleg

Al met al een bijzonder traject, ook voor ABAB dat de aankoopbegeleiding verzorgde. Bulkmans: “Het lastige aan dit traject was het bepalen van de waarde van een stichting zonder winstoogmerk en het onderhandelen met vier verschillende partijen zonder commerciële doelstelling. Zij wisten bijvoorbeeld niet hoe een concurrentiebeding werkt en of dat wel nodig was. Gelukkig kon Gaby alles helder uitleggen om zo tot consensus te komen. Ik ben zelf techneut en ondernemer en geen jurist, fiscalist of corporate finance adviseur. ABAB heeft alle benodigde kennis wel in huis. We zijn erg tevreden over het verloop van het proces.”

ABAB Corporate Finance
  • Ellen Pankhurststraat 1k

    5032 MD Tilburg