Alfa adviseert Verenigd Ondernemers Fonds bij overname

Alfa adviseert Verenigd Ondernemers Fonds bij overname

Beschrijving

De overname van Bies – bestaande uit drie vestigingen, 120 werknemers en een eigen opleidingscentrum – is de vierde acquisitie van Verenigd Ondernemers Fonds. Een prachtig familiebedrijf in de MKB-maakindustrie, dat ze samen met hun (MBI-)directeur Kamiel Koot willen laten groeien naar 25 miljoen omzet.

Een realistisch streven dankzij het state-of-the-art machinepark waarbij al vroeg is ingezet op robotisering. Bies is hierdoor met 80 CNC-machines en vele robots om de machines te voeden één van de grootste verspaners van Nederland en toonaangevend in draaien, frezen en assembleren.

Oud-DGA Gerk Kooi besloot Bies te verkopen om na een leven hard werken op zijn 55e van zijn pensioen te gaan genieten. In de loop der jaren heeft hij Bies uitgebouwd tot een sterk bedrijf dat altijd is blijven groeien. De grote voorsprong is behaald door al vroeg te investeren in robotisering, assemblage en voorraadbeheer.

We willen groeien door klanten nog meer te ontzorgen en maximale toegevoegde waarde te leveren. Door te investeren in de medewerkers en in techniek kunnen we de specialismen van de 3 locaties uitnutten. We zullen flink gaan investeren in verdere uitbreiding van het machinepark en innovaties om de bedrijfsprocessen slimmer te maken.

Vertrouwen, gunfactor en een korte overdrachtsperiode

Vanaf de eerste verkennende gesprekken was er een klik tussen Gerk Kooi en het Verenigd Ondernemers Fonds. Onze kennis van de business, door onze drie eerdere overnames in de metaalindustrie, speelden een belangrijke rol. Er was sprake van vertrouwen en een hoge gunfactor. Bovendien had de heer Kooi een voorkeur voor een relatief korte overdrachtsperiode, waarna hij wel als adviseur betrokken blijft. Samen met de nieuwe directeur Kamiel Koot kozen we voor een vlotte overdracht van de leiding van het bedrijf.

Toenemende vraag en synergievoordelen

Wij zien vele kansen. Bies is een Nederlandse parel met een goede naam, een prachtig machinepark en door reshoring neemt de vraag toe. Bovendien is de markt waarin Bies opereert vrij sterk gefragmenteerd, waardoor Bies als één van de grootste spelers relatief eenvoudig terrein kan winnen. En dankzij onze eerdere participaties zijn er mooie synergievoordelen!

'Deze overname sluit naadloos aan bij onze eerdere investeringen in de metaalindustrie. Van de synergetische voordelen worden alle partijen beter', Wilbert Hoevenaars, partner van het Verenigd Ondernemers Fonds.

Wij blijven investeren en Bies blijft groeien

In de afgelopen jaren heeft Bies op haar drie vestigingen in Marum, Oosterwolde en Heerenveen voor 400 klanten hoogwaardige componenten vervaardigd, voor onder meer hydraulische systemen, landbouwmachines, energietechnologie, voertuigindustrie en medische toepassingen. Dit is mogelijk omdat Bies altijd is blijven investeren in mensen, software en machines. Ook wij zullen blijven investeren in mensen en techniek om de leidende positie van Bies verder uit te bouwen.

“Ik ben blij dat ik dit prachtige bedrijf mag runnen en ik heb er alle vertrouwen in dat de beoogde doelstelling wordt gehaald dankzij de goede fundamenten', Kamiel Koot, mede-investeerder en nieuwe directeur Bies B.V.

Voor ondernemers door ondernemers

Ondernemers weten wat ondernemers beweegt. Daarom krijgen wij het vertrouwen van ondernemers die willen overdragen in de wetenschap dat de continuïteit gewaarborgd is en hun bedrijf een mooie toekomst tegemoet gaat. Kijk op www.bies.nl, neem contact met ons op of maak kennis met de partners van het Verenigd Ondernemers Fonds.

Alfa Consultants adviseerde Verenigd Ondernemers Fonds.

Alfa Consultants
  • Van Siburgstraat 2-4

    3863HW Nijkerk