Overname in (gespecialiseerde) installatietechniek

Beschrijving

JM Corporate Finance heeft een speler in een nichemarkt van de elektrotechniek (verkoper), mogen begeleiden bij de verkoop aan een brede internationaal georiënteerde speler op het gebied van technische dienstverlening (koper).

Op verzoek van de betrokken partijen zijn de namen geanonimiseerd. Vanwege de huidige consolidatieslag in de installatietechnische markt en de nauwe betrokkenheid van ons kantoor bij transacties van technische ondernemingen (met in dit geval ook een internationaal karakter) lichten wij deze overname nader toe.

De verkopende onderneming is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van productie- en procesautomatiseringsinstallaties. Zij is de partner voor menig machinebouwer middels de specialisatie in automatiserings- en aandrijfsystemen en bedient industriële eindklanten door middel van het aanleggen van procesinstallaties en IT-systemen.

De koper bestaat uit diverse bedrijven die actief zijn in de installatietechnische branche onder meer op het gebied van procesinstallaties, gebouwautomatisering, prefabricage, cleanroominstallaties en beveiligingstechniek. Met de overname heeft de koper haar (strategische) positie in de markt van industriële automatisering versterkt en kunnen diverse werkzaamheden die eerder werden uitbesteed nu in-house worden uitgevoerd.

Fit en klik

Na diverse kennismakinggesprekken met verschillende kandidaat-kopers hebben de verkopende ondernemers de perfecte ‘fit en klik’ gevonden. De zelfstandige voortzetting van de onderneming was een belangrijk element voor de verkopende ondernemers, hetgeen zij dan ook met de koper zijn overeengekomen.

Voor JM Corporate Finance was dit een plezierig en enerverend traject met alle aspecten van een verkooptraject in zich. Startend met de voorbereidingsfase waaronder het uitwerken van de bedrijfswaardering en het opstellen van informatiememorandum, gevolgd door de kennismakings- en onderhandelingsfase met verschillende strategische kandidaat-koperszowel uit Nederland als Europa. Uiteindelijk heeft JM Corporate Finance gezamenlijk met VDT Advocaten uit Tilburg de contractonderhandelingen gevoerd.

Passende deal

Verkopende ondernemers: “Bij een verkooptraject komen er veel zaken kijken waar je in eerste instantie niet altijd direct aan denkt. Zo heeft de bedrijfswaardering ons een goed inzicht gegeven in de waardeverhogende en risicodragende aspecten van de onderneming. Middels de onderhandelingen zijn wij uiteindelijk tot een evenwichtige en passende deal gekomen voor alle betrokken partijen waarvoor dan ook onze dank aan het adviseursteam.”

Jan van Wijngaarden, managing partner bij JM Corporate Finance: “Wij zien de laatste tijd veel transacties in de techniek en technische dienstverlening de revue passeren. In een tijd waarin het vinden van goed opgeleid en vakkundig personeel een belangrijk aandachtspunt is, biedt consolidatie een goede mogelijkheid voor strategische partijen om het dienstenportfolio uit te breiden in markten waarin zij nog niet actief zijn. Deze overname is daar een goed voorbeeld van. Wij wensen de blijvende ondernemers veel succes bij de verdere overdracht en exploitatie van de onderneming.”

Quote door adviseur

Bij een verkooptraject komen er veel zaken kijken waar je in eerste instantie niet altijd direct aan denkt. Zo heeft de bedrijfswaardering ons een goed inzicht gegeven in de waardeverhogende en risicodragende aspecten van de onderneming. Middels de onderhandelingen zijn wij uiteindelijk tot een evenwichtige en passende deal gekomen voor alle betrokken partijen waarvoor dan ook onze dank aan het adviseursteam.

JM Corporate Finance
  • Olympisch Stadion 24-28

    1076 DE Amsterdam

  • + toon alle adressen

  • Sint Ignatiusstraat 265

    4817 KK Breda