Wat is het verschil tussen fusie en overname?

Wat is het verschil tussen fusie en overname? We zetten bij Brookz de feiten en aandachtspunten voor je op een rijtje.

27 maart 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Wil je als bedrijf in binnen- of buitenland snel groeien, dan kan je denken aan fusie en/of overname. Hoewel deze groeistrategieën vaak door elkaar worden gebruik zijn er wel verschillen tussen beide methodes te benoemen. Want wat is het verschil tussen fusie en overname? Daarom zetten we de feiten en aandachtspunten voor je op een rijtje.

Wat is een fusie?

Als we het hebben over een fusie, dan praten we over een samensmelting van twee bedrijven tot één nieuw bedrijf. Beide bedrijven zijn het erover eens dat het bundelen van gezamenlijke krachten leidt tot betere resultaten in de toekomst. Vaak is het verbeteren van de concurrentiepositie een belangrijke reden om samen te gaan in één organisatie.

Een fusie brengt twee eigenaren met zich mee, die er vaak voor kiezen om de nieuwe organisatie gezamenlijk vorm te geven en te leiden. Uitgangspunt is vaak dat twee bedrijven/aandeelhouders ieder 50 procent van de aandelen in handen heeft.

En een fusie resulteert vaak in een nieuwe identiteit van de gefuseerde bedrijven. Afhankelijk van organisatorische en fiscale aspecten houdt in ieder geval één van de te fuseren ondernemingen op te bestaan, maar soms ook wel allebei.

Wat is een overname?

Waar fusies gaan over de samensmelting van twee nagenoeg gelijke bedrijven, gaat het bij overnames meestal over een groter bedrijf dat een kleiner bedrijf opkoopt. Een enkele keer komt het voor dat een kleiner bedrijf met voldoende kapitaal een groter bedrijf inlijft. Bij een overname gaat het veelal om een overdracht van 100 procent van de aandelen. Bij een gedeeltelijke overname gaat het over een minder groot aandelenbelang

Bij overnames wordt verschil gemaakt in vriendelijke en vijandige overnames. Vriendelijke overnames vinden, zoals de naam al aangeeft, plaats in goed overleg tussen beide partijen. Bij vijandige overname doet een bedrijf een bod op een ander bedrijf, zonder dat dit bedrijf hiertoe enige aanleiding heeft gegeven. Een vijandige overname heeft vaak te maken met ontevredenheid van aandeelhouders of de koers dat het bedrijf volgt en wat minder met snelle groeiambities van een overnemende partij.

Aandachtspunten fusie en overname

Heb je een bedrijf op het oog dat je wilt overnemen of misschien wel een fusie mee wilt aangaan? Dan is het belangrijk om je bedrijfscultuur te spiegelen met die van het aan te kopen bedrijf. Het samengaan of overkopen van een ander bedrijf lijkt op papier een relatief eenvoudige en gunstige exercitie, door belastingvoordelen, verbeterde concurrentiepositie en financiële voordelen. De praktijk is echter weerbarstig en fusies en overnames lopen vaak stuk op een mismatch van bedrijfsculturen.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Wat is een earn-out en hoe werkt het bij een bedrijfsovername?

Een earn-out is een contractueel mechanisme dat voorziet in een voorwaardelijke (aanvullende) betaling, die wordt voldaan na de overdracht van het bedrijf.

lees meer >

Letter of Intent

Een Letter of Intent, ook wel een intentieverklaring genoemd, is de eerste stap voorafgaand aan de definitieve koopovereenkomst van een onderneming. Wat moet er allemaal in deze intentieverklaring worden opgenomen?

lees meer >

Valkuilen bij een bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername kan veel mis gaan. Drie ondernemers over de fouten die ze hebben gemaakt bij hun bedrijfsovername.

lees meer >