Vooruitblik 2024 door 4 MKB-investeerders: 'Er zit minder fantasie in de markt'

Een gesprek met Michiel Geurts (TransEquity Network), Cilian Jansen Verplanke (Karmijn Kapitaal), Mark van Rijn (Bolster Investment Partners) en Albert Koops (AVerest Capital) over de investeringsmarkt in 2024.
header image

15 december 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Er is kapitaal genoeg in de markt, toch trappen de investeringsmaatschappijen voorzichtig op de rem. Een gesprek met vier investeer­ders over het huidige inves­teringsklimaat. ‘2024 staat in het teken van verhoogde dijkbewaking.’

Veel investeringsmaatschappijen, veel geld en veel ondernemers met groeiplannen. Toch lijkt het omslagpunt te zijn bereikt. Private equity-partijen storten zich door de onzekere tijden in de wereld langzamerhand op het (beter) beheren van hun participaties dan het doen van investeringen. De economische tegenwind wordt ook nog eens versterkt door een stijgende rente, dalende verkoopprijzen voor bedrijven en steeds lastigere (her-)financiering.

Aan tafel schuiven Michiel Geurts (TransEquity Network), Cilian Jansen Verplanke (Karmijn Kapitaal), Mark van Rijn (Bolster Investment Partners) en Albert Koops (AVerest Capital), alle vier partner bij participatiemaatschappijen die zich met investeringen tussen de 0,5 en 50 miljoen euro richten op MKB-bedrijven. Maar daar houdt de vergelijking ook wel een beetje op.

Het jaar zit er alweer bijna op. Hoe kijken jullie terug op 2023?

Geurts: ‘Corona heeft nog steeds een impact gehad. Sommige industrieën hebben daar voordeel van gehad, andere industrieën werden er door getroffen. En gecombineerd met de huidige ontwikkelingen van oorlog, stijgende rentes en inflatierecords maakt dat ons vak vandaag de dag wat uitdagender. Met name om te komen tot een gefundeerde waarde van een bedrijf. Want wat is nou eigenlijk de duurzame EBITDA waar je een bedrijf op waardeert? Eigenlijk niet het afgelopen jaar. En ook niet de twee coronajaren. Maar moet je dan teruggrijpen op het pre-coronajaar 2019? Dat ligt alweer bijna vijf jaar achter ons.’

Van Rijn: ‘Dat is inderdaad ontzettend lastig. Waar wij zelf meer mee bezig zijn dan een paar jaar terug, is de langetermijn-trend. We kijken nog verder in het verleden om de ontwikkeling van een onderneming in kaart te brengen. En we steken nog meer energie dan voorheen in onze eigen inschatting van de toekomst. Want de afgelopen drie jaar zijn zo weinig voorspellend.’

Koops: ‘Je wilt een stukje verleden van die onderneming hebben, om een gevoel te krijgen van wat er toen gepresteerd is. Maar de afgelopen drie jaar zeggen inderdaad ontzettend weinig. Dus proberen we zo goed en zo kwaad als mogelijk om per casus naar de toekomst te kijken. Daar nemen wij de ondernemer heel erg in mee, wat is zijn visie daarop? Daar gaat momenteel veel energie in zitten.’

Jansen Verplanke: ‘Wij zien dat er momenteel veel bedrijven te koop zijn. En het lijkt wel of corona bij veel ondernemers een moment van bezinning is geweest, met de vraag: wil ik zo wel verder? En dat sijpelt nu nog steeds door. Daarbij valt het me op dat bij veel bedrijven die te koop staan, de ondernemer vaak volledig wil uitstappen. En dan heb je het weer over een andere waardering dan wanneer een ondernemer aanblijft om samen met een investeerder verder te groeien.’


Je las een fragment uit het rondetafel-interview met vier investeerders en is in zijn geheel te lezen in de Brookz 500. Ben je benieuwd welke kansen en bedreigingen er voor ondernemers liggen op de overnamemarkt in 2024? Dan is de editie van 2024 met één druk op de knop te bestellen.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Gerelateerde artikelen

Private equity vs venture capital

In de wereld van financiering zijn private equity en venture capital belangrijke termen. Maar wat is eigenlijk het verschil?

lees meer >

Langetermijn-investeerder

Als ondernemer is het belangrijk om zorgvuldig uit te zoeken wat voor een type investeerder bij jou past.

lees meer >

Roland Kahn (Cool Investments) over overnames & onderhandelen

Roland Kahn opende in 1979 zijn eerste CoolCat-winkel in Amsterdam. Mede door enkele slimme overnames bouwde hij dit uit tot een internationaal retailconcern met 500 miljoen omzet en 6.000 medewerkers.

lees meer >