Verhuurbedrijf kopen of verkopen

Je wilt een verhuurbedrijf kopen of jouw verhuurbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van verhuurbedrijven eruit ziet. Verhuurbedrijven floreren de markt, aangezien zowel de particuliere als de zakelijke markt liever maandelijkse termijnen of eenmalige betalingen voldoen, dan dat ze grote investeringen realiteit maken. 

Jouw verhuurbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames verhuurbedrijven

Het aantal fusies en overnames van verhuurbedrijven ligt over de afgelopen tien jaar gemideld tussen de twintig en veertig stuks, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Verhuurbedrijf kopen of verkopen

Wat is een verhuurbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een verhuurbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 4,9. Dat betekent dat een verhuurbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,9 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw verhuurbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over verhuurbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal verhuurbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

8.720 verhuurbedrijven, waarvan:

  • 5.730 verhuurbedrijven met een werkzaam persoon
  • 1.360 verhuurbedrijven met twee werkzame personen
  • 515 verhuurbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 340 verhuurbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 165 verhuurbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 85 verhuurbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 35 verhuurbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een verhuurbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor verhuurbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden verhuurbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Individuele mobiliteit
Onszelf verplaatsen van A naar B is belangrijk, maar het bezitten van een voertuig is niet altijd meer een prioriteit. We huren op vakantie onze vervoersmiddelen of gaan op zoek naar alternatieve oplossingen, zoals het openbaar vervoer, deelauto’s of elektrische fietsen, aldus Rabobank.

#2 Huren van tools
Waar vroeger het hebben van een eigen gereedschapskist een vereiste was voor ieder huishouden, is het tegenwoordig niet raar om geen eigen tools in huis te hebben. De huidige generaties vinden het eenvoudig om af en toe gereedschap of machines te huren, waardoor er geen grote investeringen worden gedaan én het geen extra ruimte in beslag neemt. 

#3 Consumentenartikelen
Naast het leasen of huren van vervoersmiddelen en gereedschappen, is het steeds normaler om ook consumentenartikelen te huren. Denk aan het leasen van witgoed, huishoudelijke apparaten of zelfs complete bedden. Het draait allemaal om service en gemak.

#4 Cloud computing
Met de opkomst van cloud computing zijn er andere verdienmodellen in opkomst, waaronder het verhuren van software, aldus ABN Amro.

Verhuurbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw verhuurbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele verhuurbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Verhuurbedrijf verkopen

Verhuurbedrijf kopen?

Verhuurbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een verhuurbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen verhuurbedrijven te koop aangeboden.

Verhuurbedrijf verkopen?

Verhuurbedrijf verkopen?

Heb je een verhuurbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele verhuurbedrijven verkocht!

Verhuurbedrijf waarderen?

Verhuurbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!