Wasstraat kopen of verkopen

Je wilt een wasstraat kopen of jouw wasstraat verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van wasstraten eruit ziet. De consument wast steeds minder de auto voor de deur. 

Jouw wasstraat verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames wasstraten

Er is een significante groei zichtbaar in het aantal consolidaties in de carwash-branche. 

Wasstraat kopen of verkopen

Wat is een wasstraat waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector automotive, waartoe een wasstraat behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,6. Dat betekent dat een wasstraat gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,6 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple automotive

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw wasstraat waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over wasstraten

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal wasstraten er in 2021 als volgt uit (CBS):

7.205 wasstraten, waarvan:

  • 4.720 wasstraten met een werkzaam persoon
  • 920 wasstraten met twee werkzame personen
  • 665 wasstraten met drie tot vijf werkzame personen
  • 520 wasstraten met vijf tot tien werkzame personen
  • 255 wasstraten met tien tot twintig werkzame personen
  • 90 wasstraten met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 20 wasstraten met vijftig tot honderd werkzame personen

Een wasstraat kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor wasstraten

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden wasstraten ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Truckwash en wasboxen in opkomst
Naast de reguliere wasstraten voor personenauto’s, zijn de wasstraten voor campers en andere grote voertuigen in opkomst. Deze wasboxen bevatten een extra hoog bordes en er wordt gebruik gemaakt van extra lange lans, zodat ook de bovenkant goed gereinigd kan worden, aldus Carwashpro

#2 Ketensamenwerking
Veel ondernemers bundelen hun krachten, zodat er een grote marktaandeel kan worden verkregen. Vestigingen gaan samenwerken en het aantal contractanten dunt uit, terwijl het aantal consumenten dat gebruikmaakt van de carwash alleen maar toeneemt. 

Wasstraat verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw wasstraat? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele wasstraten succesvol gekocht en verkocht.

Wasstraat verkopen

Wasstraat kopen?

Wasstraat kopen?

Ben je op zoek naar een wasstraat waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen wasstraten te koop aangeboden.

Wasstraat verkopen?

Wasstraat verkopen?

Heb je een wasstraat, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele wasstraten verkocht!

Wasstraat waarderen?

Wasstraat waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!