Bedrijven te koop in Groningen

Wilt u een bedrijf kopen in Groningen? Volgens overnameplatform Brookz ligt het gemiddeld aantal bedrijven dat te koop staat in Groningen rond de 350 bedrijven. De gemiddelde omzet van deze te koop aangeboden bedrijven ligt tussen de 750 duizend en 1,25 miljoen euro op jaarbasis.

>> Bekijk hier alle bedrijven te koop op Brookz

Economie in Groningen

Groningen is een provincie die zakelijk gezien veel profijt heeft van de gaswinning. Echter, een afname van gaswinning leidt dit jaar tot een krimp van 1,8 procent in Groningen. Daarmee is Groningen de enige provincie zonder economische groei, voor het vierde achtereenvolgende jaar.

Exclusief de sector delfstoffenwinning groeit de Groningse economie in 2018 wel, met 2,7 procent, iets lager dan de landelijke groei. Volgens het Economisch Bureau van ING zijn de goed vertegenwoordigde sectoren zorg en ICT de voornaamste aanjagers van de groei, maar ook de bouw (+5 procent) en de industrie (+3,5 procent) dragen hun steentje bij.

Bedrijven in Groningen

Volgens de Kamer van Koophandel zijn er op 1 juli 2017 51.181 bedrijven actief in Groningen, goed voor bijna 2,9 procent van het totaal aantal bedrijven in Nederland. Bekende bedrijven in Groningen zijn Avebe (Veendam), GasTerra (Groningen), Hooghoudt (Groningen), Noordhoff Uitgevers (Groningen) en Koninklijke Wagenborg (Delfzijl).

De provincie Groningen is veelzijdig qua bedrijvigheid. Bovenin is provincie Groningen vooral bekend als aardbevingsgebied, maar ook door het datacenter van Google en de zeevaart. De studentenstad Groningen kenmerkt zich als startup-gebied, met de focus op energie en healthy aging. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is Groningen - samen met Overijssel - de provincie waar percentueel veel bedrijven innovatief en online actief zijn.

Positieve bijdragen aan de groei leveren in 2018 vooral de sterk in de stad Groningen verankerde sectoren ICT en zorg en welzijn. De oprichting van de Economic Board Groningen, de plannen voor een noordelijke waterstofeconomie en van ‘5Groningen’, een samenwerkingsverband van telecombedrijven, TNO, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool als eerste Europese proeftuin voor 5G mobiel internet draagt eveneens bij aan het innovatiepotentieel van deze regio.

Sectoren in Groningen

De sectoren ICT, industrie, zorg en bouw zijn vooral aanwezig in de provincie Groningen. Delfzijl en omgeving is qua economische waarde de kleinste regio van het land, maar daar domineren de zeetransport en de chemische industrie. Daarnaast zijn de elektrotechnische en machine-industrie, logistieke dienstverlening en de agrarische sector relatief sterk vertegenwoordigd.

De economie van Oost-Groningen wordt gedreven door de zorgsector, die door een stijging van de zorguitgaven een impuls krijgt. In de rest van Groningen is naast gaswinning energievoorziening sterk vertegenwoordigd. Tevens zal het uitbreiden van offshore windactiviteiten een forse aanjager zijn voor de Eemshaven, dat in 2030 bekend wil staan als de energy- en dataport van Noordwest-Europa.

Waar vind je bedrijven te koop in Groningen?

Top-5 steden waar relatief gezien de meeste bedrijven te koop worden aangeboden in Groningen, zijn:

  • Groningen
  • Hoogezand
  • Veendam
  • Stadskanaal
  • Winschoten

Bedrijf kopen? Plaats een zoekprofiel op Brookz

Bedrijf kopen? Plaats een zoekprofiel op Brook

Breng uw zoekprofiel onder de aandacht bij het grootste bedrijfsovernamenetwerk van Nederland. Duizenden ondernemers gingen u de afgelopen 12 jaar al voor.

Bedrijf verkopen?

Bedrijf verkopen

Breng uw bedrijf anoniem onder de aandacht bij 35.000+ potentiële kopers. Op Brookz zijn al ruim 3.700 succesvolle bedrijfsverkopen tot stand gebracht.