Fietsenwinkel verkopen?

Je wilt jouw fietsenwinkel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van fietsenwinkels eruit ziet. De fietsbranche is in Nederland best zichtbaar, want we fietsen met z’n allen wat af. De fietsen moeten verkocht, onderhouden en gerepareerd worden. Dat betekent dat de lokale rijwielhandels zijn op korte termijn nog niet uit ons straatbeeld verdwenen.

Fietsenwinkels verkopen

Aantal overnames fietsenwinkels

De fietsenwinkels vallen onder de branche 'winkels in recreatieartikelen'. Sinds 2009 is het aantal overnames hier verdubbeld, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. De laatst jaren zijn de cijfers enigszins stabiel en zijn er jaarlijks zo’n 20 tot 25 bedrijfsovernames.

["15", "20", "25", "20", "20", "25", "20", "15", "30", "15"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames fietsenwinkels

["3,65", "3,60", "3,55", "3,50", "3,25", "3,05", "2,95", "3,05", "2,80", "2,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["3,50", "2,30"]

Gem. EBITDA-multiple Detailhandel

Wat is een fietsenwinkel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector detailhandel - waartoe een fietsenwinkel behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor fietsenwinkels

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden fietsenwinkels ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Betere infrastructuur, meer fietsers

  Ons land staat wereldwijd bekend om de optimale infrastructuur voor fietsers, net als Denemarken. Vanuit de overvolle steden fiets je moeiteloos het groen tegemoet en ben je snel op de plek van bestemming. Dat kinderen hier van jongs af aan al op de fiets naar school gaan, is natuurlijk ook een aantrekkelijk gegeven voor ondernemers in de fietsbranche.

 • 2
  Duurzaam in het verkeer

  Klimaatverandering vraagt ons creatief en efficiënt over logistieke patronen na te denken. We gaan vaker elektrisch rijden, nemen de trein in plaats van het vliegtuig en stappen voor relatief korte afstanden op de fiets. Nu de e-bike aan populariteit wint, is het ook mogelijk om iets langere afstanden te overbruggen op de fiets: een kans voor de ondernemers.

 • 3
  Fiets van de zaak

  Leaseauto’s zijn gewild, maar ook duur en niet energieneutraal. De vraag naar leasefietsen, ook wel de fiets van de zaak, stijgt al enige tijd. Digitale uitgave Tweewieler.nl geeft aan dat de afgelopen maanden iedere tien dagen de vraag naar leasefietsen met maar liefst 200% toenam!

Wat onze klanten zeggen