Handelsonderming verkopen?

Je wilt jouw handelsonderneming verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van handelsondernemingen eruit ziet. Nederlanders zijn ondernemers in hart en nieren. En dat laat zich uitdrukken in het aantal geregistreerde handelsonderneming. De koop- en verkoopmarkt is daardoor ook zeer levendig.

Handelsonderneming verkopen

Handelsonderneming op Brookz

Aantal overnames handelsonderneming

Het aantal handelsondernemingen in Nederland is groot. En daardoor is er ook altijd beweging zichtbaar op de markt van fusies en overnames. 2022 is met afstand het beste overnamejaar ooit voor handelsondernemingen.

["965", "1095", "1450", "955", "1070", "1275", "1295", "1425", "1630", "870"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames handelsondernemingen

["5,65", "5,65", "5,65", "5,65", "5,50", "5,50", "5,50", "5,50", "5,40", "5,30"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["6,10", "4,60"]

Gem. EBITDA-multiple Groothandel

Wat is een handelsonderming waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector groothandel - waartoe een handelsonderneming behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,6 tot 6,1 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor handelsondernemingen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden handelsondernemingen ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Van offline naar online

  Je online onderscheiden van concurrenten doe je niet alleen door aanbod, maar ook door sterke contentmarketing. Maar dit blijkt nog best een uitdaging in de detailhandel, aldus Rabobank, die ondernemers van tips voorziet. 

 • 2
  Producten en diensten

  Consumenten willen steeds vaker ontzorgd worden. Je wilt graag een moestuin, maar eigenlijk ontbreekt je de tijd. Een slimme app geeft je iedere dag concrete aanwijzingen en tips, zodat jij met slechts 5 minuten per dag ook je eigen tomaten kunt kweken. Deze slimme combinatie van producten én diensten aanbieden wint aan terrein in de detailhandel. 

 • 3
  Duurzaamheid

  Klimaatverandering, eindige grondstoffen en bewustwording van consumenten versnelt de verduurzaming van de handelssector. Duurzaamheid is voor iedere sector een blijvende uitdaging, maar wel eentje die je klantenbestand kan vergroten. Het hebben van en handelen naar een stevige duurzaamheidsvisie is voor handelsondernemingen echt een must.  

Wat onze klanten zeggen