Minimaliseer risico's door due diligence-onderzoek

Bert Bastiaansen
Bert Bastiaansen, Van Oers
26 september 2023
Due diligence is een cruciale stap bij het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen, zoals fusies, overnames of investeringen.
header image

Due diligence is een cruciale stap bij het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen, zoals fusies, overnames, investeringen of het aangaan van partnerschappen.

Het is een grondig onderzoek dat helpt om potentiële risico's en kansen in kaart te brengen voordat een deal wordt gesloten. We sommen op:

Risicobeheer
Due diligence helpt bij het identificeren van verborgen financiële, juridische, fiscale of IT-risico's die anders over het hoofd gezien kunnen worden. Dit minimaliseert verrassingen en mogelijke verliezen.

Besluitvorming
Het biedt waardevolle informatie om weloverwogen beslissingen te nemen. Het stelt u in staat om de waarde van een bedrijf of investering nauwkeurig te beoordelen en te vergelijken met uw strategische doelen.

Compliance
Het zorgt ervoor dat uw transactie voldoet aan wet- en regelgeving, waardoor juridische problemen in de toekomst worden voorkomen.

Onderhandelingskracht
Met due diligence-gegevens kunt u sterker in onderhandelingen staan, omdat u bewapend bent met feitelijke informatie over de betrokken partijen.

Reputatiebehoud
Door zorgvuldig onderzoek te doen, kunt u uw zakelijke reputatie beschermen, omdat u mogelijke problemen proactief kunt aanpakken.

Kortom, due diligence is een noodzakelijk proces om financiële en operationele zekerheid te garanderen, risico's te minimaliseren en weloverwogen beslissingen te nemen.

Due diligence

Bij Van Oers begrijpen we het belang van due diligence als geen ander. Dit grondige onderzoek gebeurt vaak op financieel, juridisch en fiscaal gebied.

Financiële stabiliteit
Bij investeringen in bedrijven of aandelen is financiële due diligence van cruciaal belang. Het stelt investeerders in staat om de financiële gezondheid van het bedrijf grondig te beoordelen, inclusief schulden, inkomsten, uitgaven en winstgevendheid. Dit helpt bij het voorspellen van de potentiële financiële prestaties en het minimaliseren van verrassingen na de transactie.

Juridische naleving
Het controleren van juridische naleving is van essentieel belang om wettelijke problemen te voorkomen. Door due diligence uit te voeren, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze voldoen aan alle toepasselijke wetten en voorschriften, zoals licenties, octrooien, handelsmerken en contractuele verplichtingen.

Fiscale naleving
Fiscaal due diligence zorgt ervoor dat een bedrijf voldoet aan alle fiscale wet- en regelgeving, waardoor juridische problemen en financiële risico's worden geminimaliseerd en naleving van belastingverplichtingen inzichtelijk wordt.

Onze brede due diligence-afdeling bestaat uit deskundige professionals die ervaring hebben in diverse sectoren. We bieden uitgebreide due diligence-services, waaronder financiële, fiscaal, juridisch en IT-onderzoek. Want met een scherp oog voor detail en een diepgaand begrip van zakelijke uitdagingen, kun je als ondernemer weloverwogen beslissingen nemen en het beschermen van belangen in complexe transacties.

Geschreven door
Bert Bastiaansen, Van Oers

Bert Bastiaansen is manager due diligence bij Van Oers Corporate Finance en zorgt ervoor dat zijn team alles heeft wat nodig is om vol overgave boekenonderzoek te doen.

Nieuwste verhalen