Bedrijf overnemen zonder eigen vermogen?

Als je een bedrijf wilt overnemen, heb je daar eigen vermogen voor nodig. Ongeacht wat de hoogte is van de koopsom.

22 februari 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Als je een bedrijf wilt overnemen, heb je daar eigen vermogen voor nodig. Ongeacht wat de hoogte is van de koopsom, iedere (aanvullende) financier wil dat de koper ook een gedeelte van het risico neemt. 

Want het is heel simpel: als een ondernemer al niet bereid is om risico’s te lopen, waarom zou een bank of andere financiers het dan wel doen? Banken, maar ook investeerders, willen dat een koper commitment toont. Ze willen dat hij 'pijn lijdt' als het misloopt, want alleen dan zal hij zich maximaal inspannen om van het overgenomen bedrijf een succes te maken.

Mogelijkheden van eigen vermogen

Er zijn enkele mogelijkheden om eigen vermogen te vergaren, zodat je een bedrijf kunt overnemen.

Family, friends & fools

Kun je lastig financiering krijgen of ziet je eigen netwerk heil in jouw toekomstplannen, dan kunnen family, friends & fans wellicht uitkomst bieden. Zeker wanneer je goede afspraken met elkaar kunt maken over rente, terugbetaaltijd en andere voorwaarden. Het is wel verstandig om vooraf te bepalen of je relatie bestand is tegen eventuele tegenvallers. Wat gebeurt er als je geldschieter binnen de familie zelf plotseling veel geld moet hebben of als je een maandje krap zit en niet kunt aflossen. 

Meerwaarde eigen woning

De overwaarde op je eigen woning kan een middel zijn om het benodigd eigen vermogen bij elkaar te krijgen voor een bedrijfsovername. Als er namelijk sprake is van een meerwaarde in de eigen woning - als de getaxeerde waarde hoger is dan de afgesloten hypotheek - dan wordt dat als eigen vermogen gezien. 

Crowdfunding

Met crowdfunding kun je een stuk eigen vermogen ophalen. Via een crowdfundplatform kun je ‘investeerders’ vragen om in jouw plannen te investeren. Er zijn verschillende platformen die zich specialiseren in de financiering van vastgoed. In ruil voor funding bied je rente, dividend, een aandeel in het bedrijf of een andere (tastbare) vergoeding. Kijk wel goed wat je weggeeft in ruil voor kapitaal.

Percentage eigen vermogen

De richtlijn bij overnames in het MKB is dat de koper zo’n 20 procent van de totale overnamesom (ongeacht of de prijs 100.000 of 10.000.000 euro is) moet financieren met eigen vermogen. Want nogmaals: iedere (aanvullende) financier wil dat de koper ook een gedeelte van het risico neemt, zodat hij zich volledig inzet om van de bedrijfsovername een succes te maken.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

De bruikbaarheid van Artificial Intelligence bij bedrijfsovernames

Naar alle waarschijnlijkheid zal AI de meeste impact hebben op het extraheren van markt- en sectorgegevens, bedrijfsselectie, due diligence en bedrijfswaardering. 

lees meer >

Belangrijke aandachtspunten voor het boekenonderzoek

Om tot een geslaagde verkoop van je bedrijf te komen, is het voor een verkoper van belang om zich goed voor te bereiden op het boekenonderzoek.

lees meer >

Cultuurmanagement als succesfactor bij een overname

Een overname van een bedrijf kan bepaalde synergievoordelen opleveren. Maar wat als er binnen de twee bedrijven een andere cultuur heerst?

lees meer >