Bedrijf verkopen en dan?

Als ondernemer heb je jarenlang gewerkt aan je passie en dan is het moment daar: je verkoopt je bedrijf. En dan?

22 februari 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Als ondernemer heb je jarenlang gewerkt aan je passie en dan is het moment daar: je verkoopt je bedrijf. En dan?

Voor de ene ondernemer komt de rust als geroepen, maar voor de ander is het als een oneindige val in een zwart gat. Ineens heb je tijd over en een goedgevulde bankrekening, maar wat heb je eraan als je geen nieuw doel hebt?

De mogelijkheden in een notendop

Het oprichten van een bedrijf is een uniek avontuur en dat is dan ook de reden dat veel ondernemers gewoon weer opnieuw beginnen. Een nieuwe sector, een frisse spreadsheet en de spanning van een nieuw project. Je moet er natuurlijk wel de zin en de energie voor hebben, maar wees gerust: er zijn ook voldoende andere opties.

Het spreekt voor zich dat sparen tegenwoordig niet zo aantrekkelijk meer is. Passief rentenieren kun je vergeten, zeker met de huidige inflatie. Het is essentieel dat je slim met je vermogen omgaat. Verken je mogelijkheden en denk eens aan de volgende opties:

  • Investeren in vastgoed is een aantrekkelijke optie voor de vermogenden onder ons. Door je geld in stenen te stoppen, profiteer je van fiscale voordelen en zorg je ervoor dat economische schommelingen een niet al te grote impact hebben op jouw appeltje voor de dorst;
  • Beleggen in aandelen is een slimme manier om je vermogen te vergroten, zodat je langer kan profiteren van de exit-days;
  • Beleggen in crypto staat momenteel wat onder druk, maar het is net als beleggen in aandelen een goede manier om je vermogen te vergroten. Uiteraard komen er diverse risico’s kijken bij beleggen, maar vooral de stable coins zullen een aantrekkelijke optie zijn voor de lange termijn. 


Jonge ondernemers helpen

Maar de meeste ondernemers die hun bedrijf onlangs hebben verkocht, kiezen er ook voor hun vermogen te investeren in andere bedrijven. Hierdoor blijf je betrokken bij het ondernemerschap, maar neem je een andere - minder intensieve - rol aan. Vooral het overdragen van kennis en ervaring aan jonge ondernemers is voor (oud-)ondernemers een betekenisvolle rol.

Naast een leven als business angel kan je ook bijvoorbeeld starters begeleiden bij het opzetten van een succesvol bedrijf. Je ziet dan ook regelmatig ervaringsdeskundigen terugkomen als business coach.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Bedrijf verkopen aan compagnon

Als je je aandelen wilt verkopen, dan is het goed om te kijken of er een blokkeringsregeling in de statuten staat.

lees meer >

Het belang van werkkapitaal en cash & debt free bij bedrijfsverkoop

Wat betekenen de termen werkkapitaal en cash & debt free in relatie tot het verkopen van je bedrijf?

lees meer >

Als ZZP'er je bedrijf verkopen, het kan!

lees meer >