6 december 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz
Wanneer je als startup of groeiend bedrijf financiering zoekt, kun je overwegen om een business angel aan te trekken. Deze vermogende individu kan je helpen om in het begin van je ondernemingsfase voor kennis, kunde en kapitaal te zorgen.
De term "business angel" werd, in de vroege jaren van de 20e eeuw, voor het eerst gebruikt voor de steenrijke investeerders, die aan de wieg stonden van het bruisende Broadway. Tegenwoordig wordt de term ruimer gebruikt om te verwijzen naar iedere informele investeerder die financiële steun verleent aan een startende of jonge onderneming.
Business angels zijn vaak vermogende individuen die hun geld hebben verdiend met het verkopen van hun eigen succesvolle onderneming en nu willen investeren in bedrijven. Zijn zijn niet alleen vermogend, maar hebben vaak ook de kennis en ervaring in huis om ondernemers te begeleiden in hun groeiende onderneming. Bovendien hebben deze angels vaak ook een groot netwerk om zaken net wat sneller vooruit te helpen.
Business angels investeren gewoonlijk hun eigen persoonlijke middelen in een bedrijf, wat betekent dat zij niet onderworpen zijn aan dezelfde wettelijke beperkingen als durfkapitalisten of andere institutionele beleggers. Hierdoor kunnen zij flexibeler zijn in hun investeringsvoorwaarden en hebben zij meer controle over de bedrijven waarin zij investeren. Naast geld is het waardevolle mentorschap van een ervaringsdeskundig in de sector vaak een kans die ondernemers met beide handen willen aangrijpen.
Deze particuliere investeerders zoeken doorgaans naar snelgroeiende investeringen en zijn bereid een hoger risiconiveau te aanvaarden dan traditionele investeerders, zoals een bank. In ruil voor hun investering ontvangen business angels meestal aandelen in het bedrijf. De term ‘high risk, high reward’ is op hen van toepassing.
Naast de vele voordelen kent het aangaan van een relatie met een business angel ook de nodige risico's, waaronder:
In het algemeen kan werken met een business angel een goede manier zijn voor kleine bedrijven en startups om toegang te krijgen tot kapitaal en expertise. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de risico's die eraan verbonden zijn voordat je beslissingen neemt.
Door het ondernemersbloed van de gemiddelde Nederlander, de terughoudendheid bij de banken en de digitalisering van onze maatschappij wordt de Vereniging van Business Angels Netwerken Nederland (BAN NL) overladen met financieringsaanvragen. Over het algemeen hebben ondernemingen die in de fase zitten waarin een product in productie gaat of waar klanten worden benaderd de grootste kans op succes bij informele investeerders.
Een informele investeerder wedt altijd op meerdere paarden. En daardoor wisselen de investering per project en per investeerder. De investeringen van business angels bedragen gewoonlijk 25.000 tot 100.000 dollar per startup, met een gemiddeld investeringsbedrag van 50.000 dollar.
Dit bedrag is voor de meeste particuliere investeerders individueel behapbaar. Worden de bedragen groter, dan kun je te maken krijgen met meerdere business angels in je onderneming. Voor ondernemers is het daarom verstandig om vooraf goed na te denken over de ideale constructie.
De BAN NL vertegenwoordigt een grote groep business angels. Op hun website vind je wel netwerken van informele investeerders zich hebben aangesloten bij dit collectief. Daarnaast kun je op platformen zoals Brookz terecht voor je zoektocht naar een geschikte investeerder.
Heb je een business angel gevonden, dan hoef je deze 'alleen' nog maar te overtuigen van jouw businessplan. Toch? Hoewel iedere informele investeerder andere eisen stelt aan zijn investeringsobject, zijn er wel bepaalde dingen die je kunt doen om je kans op succes te vergroten:
Als ondernemer moet je rekening houden met de stijgende rente. Waarom is dit een probleem en wat kan je ermee?
In de wereld van financiering zijn private equity en venture capital belangrijke termen. Maar wat is eigenlijk het verschil?
Een participatiemaatschappij kan je voorzien van kennis, kunde en kapitaal om jouw bedrijf verder te helpen groeien.