Zo kan een business angel jouw bedrijf helpen

Wanneer je als startup of groeiend bedrijf financiering zoekt, kun je overwegen om een business angel aan te trekken.
header image

6 december 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Wanneer je als startup of groeiend bedrijf financiering zoekt, kun je overwegen om een business angel aan te trekken. Deze vermogende individu kan je helpen om in het begin van je ondernemingsfase voor kennis, kunde en kapitaal te zorgen.

Wat is een business angel?

De term "business angel" werd, in de vroege jaren van de 20e eeuw, voor het eerst gebruikt voor de steenrijke investeerders, die aan de wieg stonden van het bruisende Broadway. Tegenwoordig wordt de term ruimer gebruikt om te verwijzen naar iedere informele investeerder die financiële steun verleent aan een startende of jonge onderneming.

Business angels zijn vaak vermogende individuen die hun geld hebben verdiend met het verkopen van hun eigen succesvolle onderneming en nu willen investeren in bedrijven. Zijn zijn niet alleen vermogend, maar hebben vaak ook de kennis en ervaring in huis om ondernemers te begeleiden in hun groeiende onderneming. Bovendien hebben deze angels vaak ook een groot netwerk om zaken net wat sneller vooruit te helpen.

Wat is het voordeel van een informele investeerder?

Business angels investeren gewoonlijk hun eigen persoonlijke middelen in een bedrijf, wat betekent dat zij niet onderworpen zijn aan dezelfde wettelijke beperkingen als durfkapitalisten of andere institutionele beleggers. Hierdoor kunnen zij flexibeler zijn in hun investeringsvoorwaarden en hebben zij meer controle over de bedrijven waarin zij investeren. Naast geld is het waardevolle mentorschap van een ervaringsdeskundig in de sector vaak een kans die ondernemers met beide handen willen aangrijpen.

Deze particuliere investeerders zoeken doorgaans naar snelgroeiende investeringen en zijn bereid een hoger risiconiveau te aanvaarden dan traditionele investeerders, zoals een bank. In ruil voor hun investering ontvangen business angels meestal aandelen in het bedrijf. De term ‘high risk, high reward’ is op hen van toepassing.

Waar moet je op letten bij een business angel?

Naast de vele voordelen kent het aangaan van een relatie met een business angel ook de nodige risico's, waaronder: 

  • Hoge mate van controle. Business angels hebben vaak een hoge mate van controle (zeggenschap) over de bedrijven waarin zij investeren. Dit kan nadelig zijn voor de oprichters van de onderneming.
  • Verwatering van eigendom. Deze informele investeerders nemen doorgaans een belang in de bedrijven waarin zij investeren, waardoor oprichters een deel van het eigendom van hun bedrijf kunnen verliezen.
  • Beperkte geldstroom. Business angels investeren doorgaans kleinere bedragen dan durfkapitalisten en dit kan het groeipotentieel van een onderneming op een bepaald moment beperken.


In het algemeen kan werken met een business angel een goede manier zijn voor kleine bedrijven en startups om toegang te krijgen tot kapitaal en expertise. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de risico's die eraan verbonden zijn voordat je beslissingen neemt.

Wanneer is een business angel de beste investeerder?

Door het ondernemersbloed van de gemiddelde Nederlander, de terughoudendheid bij de banken en de digitalisering van onze maatschappij wordt de Vereniging van Business Angels Netwerken Nederland (BAN NL) overladen met financieringsaanvragen. Over het algemeen hebben ondernemingen die in de fase zitten waarin een product in productie gaat of waar klanten worden benaderd de grootste kans op succes bij informele investeerders.

Gemiddelde investeringsbedrag van een business angel?

Een informele investeerder wedt altijd op meerdere paarden. En daardoor wisselen de investering per project en per investeerder. De investeringen van business angels bedragen gewoonlijk 25.000 tot 100.000 dollar per startup, met een gemiddeld investeringsbedrag van 50.000 dollar.

Dit bedrag is voor de meeste particuliere investeerders individueel behapbaar. Worden de bedragen groter, dan kun je te maken krijgen met meerdere business angels in je onderneming. Voor ondernemers is het daarom verstandig om vooraf goed na te denken over de ideale constructie.

Waar vind je deze angel-investeerders?

De BAN NL vertegenwoordigt een grote groep business angels. Op hun website vind je wel netwerken van informele investeerders zich hebben aangesloten bij dit collectief. Daarnaast kun je op platformen zoals Brookz terecht voor je zoektocht naar een geschikte investeerder.

Hoe overtuig je een business angel?

Heb je een business angel gevonden, dan hoef je deze 'alleen' nog maar te overtuigen van jouw businessplan. Toch? Hoewel iedere informele investeerder andere eisen stelt aan zijn investeringsobject, zijn er wel bepaalde dingen die je kunt doen om je kans op succes te vergroten: 

  • Stel een goede pitch op. Deze moet een gedetailleerde beschrijving bevatten van je bedrijf, team, marktkansen en financiële prognoses. Je moet ook in staat zijn om vervolgens alle vragen van de business angel over je bedrijf te beantwoorden.
  • Gooi je eigen track record in de strijd. Als je eerder een succesvol bedrijf hebt opgezet, zal dit de business angel vertrouwen geven in je vermogen om dit te doen weer.
  • Wees duidelijk. Heb duidelijk voor ogen wat je van een investering én de investeerder verwacht. Niet alleen in terms of money en waar je dit voor gaat inzetten, maar ook over mentorschap. Bovendien wil de investeerder ook weten welk percentage aandelen in jouw bedrijf ze ontvangen in ruil voor hun investering.

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Vooruitblik 2024 door 4 financiering-specialisten: 'Deur van de bank gaat verder dicht'

Een gesprek met Bart van der Wielen (WDL Kredietfondsen), Bas Denissen (Collin Crowdfund), Carlo van der Weg (Credion) en Robert Derieux (Beequip) over de financieringsmarkt in 2024.

lees meer >

Wat staat er in een financieringsmemorandum?

Voor een bankfinanciering is een onderbouwd financieringsmemorandum een must. Deze zaken moeten in een financieringsmemorandum staan.

lees meer >

Hoe beoordeelt de bank jouw financieringsaanvraag?

Aanvragen van bankfinanciering is vaak een onvoorspelbaar traject. In dit artikel zie je hoe de bank naar jouw financieringsaanvraag kijkt.

lees meer >