5 december 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz
Als de zaken er even niet zo gunstig voorstaan als verwacht, dan slaat de schrik van een naderend faillissement al gauw om het ondernemershart. Er kan surseance van betaling aangevraagd worden bij de rechtbank; dit is een bijzondere vorm van uitstel van betaling. Maar wanneer heb je deze optie nu eigenlijk?
Deze vorm van uitstel van betaling wordt niet zomaar verleend. Het moet allereerst aantoonbaar zijn dat de financiële problemen van tijdelijke aard zijn én dat je zo ook op korte termijn kan oplossen. Tijdens deze periode van uitstel kan de ondernemer niet gedwongen worden om openstaande posten te voldoen, op enkele uitzonderingen na. Voorrangsvorderingen en kosten voor levensonderhoud lopen bijvoorbeeld gewoon door.
Surseance van betaling moet aangevraagd worden bij de rechtbank. Als ondernemer zet je een advocaat in, die een verzoekschrift schrijft waarin hij de tijdelijke financiële problemen duidt. Als je aan alle vereisten voldoet, dan is zo’n proces van korte duur, aangezien het uitstel dan zonder zitting voorlopig wordt toegekend.
Na enkele maanden moet je in levende lijve voor de rechter verschijnen en krijgen de schuldeisers ook een uitnodiging. Alle partijen doen hun verhaal en vertellen waarom er wel of geen surseance zou moeten worden verleend. Uiteindelijk komt het neer op het simpele de-meeste-stemmen-gelden en weet je eindelijk of je uitstel definitief is of niet. Het kan ook zo zijn dat er in die maanden van het voorlopige uitstel een schuldakkoord is bereikt en dat er meer lucht komt voor de organisatie.
Het schuldakkoord heeft betrekking op de concurrente crediteuren, maar niet op de preferente schuldeisers, zoals het UWV en de Belastingdienst, die vrijwel altijd moeten worden voldaan. De crediteuren krijgen naar rato een percentage van de vordering aangeboden, zodat iedereen een gelijke punt van de taart krijgt. Neemt minimaal ⅔ van de schuldeisers het akkoord aan, dan wordt er definitief uitstel verleend.
Er is sprake van einde van de surseance als de ondernemer zelf in staat is om de betalingen weer op te pakken, maar in de praktijk wordt het uitstel vaak alsnog omgezet in een faillissement, omdat de organisatie liquiditeitsproblemen blijft houden en de onderneming niet voldoende solvabel blijkt te zijn.
Een veranderende markt, wegvallende vraag of te lage winstmarge? Er zijn tientallen redenen waarom een onderneming failliet kan gaan.
Een failliet bedrijf van een curator kopen kent nogal wat haken en ogen. Maar misschien biedt het juist kansen voor jouw positie in de markt. Want door zo’n onderneming te kopen kan jouw bedrijf misschien eindelijk die niche-klanten bedienen of kun je voor een relatief 'zacht prijsje' een technologie en personeelsbestand opkopen.