28 maart 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz
Een failliet bedrijf van een curator kopen kent nogal wat haken en ogen. Maar misschien biedt het juist kansen voor jouw positie in de markt. Want door zo’n onderneming te kopen kan jouw bedrijf misschien eindelijk die niche-klanten bedienen of kun je voor een relatief 'zacht prijsje' een technologie en personeelsbestand opkopen.
Een failliet bedrijf overnemen van een curator brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Daarom 10 tips waar je aan moet denken bij een failliet bedrijf overnemen van een curator:
Zoals gezegd is het overnemen van een failliete onderneming ingewikkeld. Dat heeft er vooral mee te maken dat een curator de belangen van de crediteuren zo goed mogelijk wil behartigen. En daarbij gaat het meestal om geld. Als koper sta je naast de zijlijn. Nu is het wel zo dat een curator een doorstart zal nastreven, omdat dit doorgaans de hoogste opbrengsten realiseert.
Het is van belang dat je bepaalt of deze onderneming echt binnen jouw bedrijfsstrategie past. Want het faillissement van een onderneming is vaak te wijten aan wanbeleid. Beleid dat in alle lagen van de organisatie is verweven, en wat je met een overname niet één, twee, drie hebt gereorganiseerd. Een dergelijke overname is daarom alleen te adviseren als het echt binnen jouw bedrijfsstrategie past.
In lijn met tip 1 is het van belang het toekomstperspectief van een bedrijf goed te onderzoeken. Staar je niet blind op dat ene product van je concurrent, maar kijk naar de cijfers. Wat biedt deze onderneming jouw bedrijf? En is dat het ‘redden’ van de gefailleerde onderneming waard? Kijk drie jaar vooruit en weeg dan af of je de uitdaging van de overname aangaat.
Goed, je hebt nu al bekeken of het bedrijf past binnen jouw bedrijfsstrategie en of je dit op de lange termijn aan zou durven. Dan is het nu hoog tijd voor een diepgaand onderzoek. Verdiep je in de branche, in het bedrijf en duikel alle informatie op die je maar kunt vinden. Laat je goed adviseren door deskundigen over de inhoud van de overname en de juridische afwikkeling.
Een gefailleerde onderneming uit het slop trekken en weer rendabel maken gaat niet zomaar, dit kost tijd. Tijd om de omzet, en daarmee de cashflow, weer op orde te krijgen. Laat je bij het opstellen van de investeringsbegroting daarom goed adviseren door een financieel specialist.
Na grondig onderzoek stel je vast 'ja, ik ga een failliet bedrijf overnemen van de curator'. Dan is het nu wel tijd om wat haast te maken. Haastige spoed is zelden goed, maar met een grondige voorbereiding kun jij je nu haast veroorloven. Een curator stelt namelijk een bidbook op, waarin alle meest recente informatie van het bedrijf is opgenomen. Op basis van dit bidbook kunnen geïnteresseerden een bod doen.
En zoals al eerder gezegd, behartigt een curator de belangen van de crediteuren. Zij willen hun geld zien, en het liefst vandaag nog. Het kan voorkomen dat meerdere biedingsronden plaatsvinden, afhankelijk van het aantal biedingen. Het beste bod is uiteindelijk het winnende bod.
Afhankelijk van het bedrijf, de marktpositie en het toekomstperspectief, is het verstandig om alleen over te nemen wat echt nodig is. Schrap zoveel mogelijk ‘overbodige’ ballast. Waarom? Omdat je als doorstarter doorgaans hogere kosten hebt dan een reguliere overname. Dat heeft te maken met een bankgarantie die een curator vaak eist en het feit dat leveranciers bij een doorstart vooraf betaald willen worden.
De minimale kostenstructuur heeft invloed op je payroll. Want het liefst zou je alleen de medewerkers mee overnemen, die jij op dat moment nodig hebt. Bij overname van een onderneming gaat personeel wettelijk gezien in dienst bij de nieuwe werkgever, tenzij het een overname van een gefailleerde onderneming betreft. Als koper van het bedrijf heb je hierin dus vrije keuze. Let wel even op als jij het bedrijf doorstart, dat je eerder failliet hebt laten verklaren. Personeel kan dan verzet tegen het ontslag aantekenen.
Of je een bedrijf kunt redden, hangt niet alleen af van de nieuwe wind die er gaat waaien. Een faillissement kan klanten, personeel en leveranciers behoorlijk rauw op hun dak vallen. Soms worden zij van de ene op de andere dag geconfronteerd met het nieuws dat ze niet krijgen waarvoor ze betaald hebben of dat hun baan op de tocht staat. Dit levert een behoorlijke deuk in het vertrouwen op. Het is aan jou als nieuwe eigenaar de uitdaging om dit vertrouwen te herstellen en om mensen weer uit de wachtstand te halen. Tijd heelt alle wonden, maar wees duidelijk over de nieuwe situatie en verwachtingen.
Hoewel je voor het toekomstperspectief van je bedrijf 3 jaar vooruit keek in tip 2, kun je vaak na een half jaar of driekwart jaar ook al wel zeggen of de doorstart zijn vruchten afwerpt. Loopt het dan nog niet zoals het zou moeten zijn, evalueer het proces en inventariseer de knelpunten. Wellicht is het tijd voor aanvullende acties.
Het overnemen van een gefailleerde ondernemen kan aanvoelen als een rollercoaster. Er liggen kansen om jouw bedrijf relatief voordelig uit te breiden en je moet snel keuzes maken om die kans te grijpen. Hoewel je weinig tijd hebt om dit rationeel allemaal te bevatten, zegt gevoel vaak ook een hoop. Luister dus zowel naar je hoofd als je hart. En neem na je besluit de tijd om alles goed op de rit te krijgen!
Als de zaken er even niet zo gunstig voorstaan als verwacht, dan slaat de schrik van een naderend faillissement al gauw om het ondernemershart. Er kan surseance van betaling aangevraagd worden bij de rechtbank; dit is een bijzondere vorm van uitstel van betaling. Maar wanneer heb je deze optie nu eigenlijk?
Een veranderende markt, wegvallende vraag of te lage winstmarge? Er zijn tientallen redenen waarom een onderneming failliet kan gaan.