Crowdfunding om bedrijfsovername te financieren

Je kunt als koper en verkoper overeenkomen om een anonieme propositie op een crowdfundingplatform te plaatsen.
header image

5 december 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Bij een bedrijfsovername is het essentieel dat de transactie kan worden bekostigd. De inbreng bij een overname moet tegenwoordig vaak voor minimaal 50% uit eigen middelen bestaan, maar daarnaast heb je ook andere opties om de financiering van de koopsom.

Denk bijvoorbeeld aan een earn-out-regeling, het betrekken van investeerders, een vendor loan, een lening bij de bank, subsidies en crowdfunding. Die laatstgenoemde, daar gaan we het in dit artikel over hebben. 

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding wordt veelal gebruikt om goede doelen en startups mee te financieren, maar ook als bedrijfsfinanciering zetten ondernemers deze optie steeds vaker in. Meerdere (kleine) beleggers zorgen ervoor dat ze zich gezamenlijk inzetten om het doelbedrag in de wacht te slepen. Dit gebeurt meestal via een crowdfundingplatform, waardoor alles direct in goede banen wordt geleid. De limiet voor crowdfundingprojecten voor ondernemers is sinds kort door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vastgesteld op 5 miljoen euro, maar het gemiddelde bedrag dat wordt opgehaald blijft steken op 260.000 euro (2021).

Verschillende soorten 

Deze manier van financieren kom je ook tegen in soorten en maten. De AFM onderscheidt vier verschillende vormen van crowdfunding:

 1. Doneren - Door te doneren schenken geldgevers een bepaald bedrag, maar kunnen hun donatie wel volgen;
 2. Reward based (sponsoring) - Geldgevers voelen zich betrokken bij het project en/of bedrijf en willen graag ondersteuning bieden. Ze krijgen hiervoor in ruil een (niet-financiële) tegenprestatie;
 3. Loan based - Bij deze optie lenen geldverstrekkers een geldbedrag uit, maar spreken wel een bepaald financieel rendement af;
 4. Equity based - Deze laatste optie lijkt toch het meest op een investering. Geldschieters stoppen via crowdfunding geld in de onderneming, maar daardoor in ruil ontvangen ze graag dividend, wanneer het bedrijf groeit. 

Voordelen van crowdfunding

Deze financieringsvorm heeft diverse voordelen. Dit zijn de redenen voor jou om crowdfunding als financieringsoptie te overwegen:

 • Kijken of het idee aanslaat bij het grotere publiek;
 • Naamsbekendheid opdoen en daarvan direct profiteren;
 • Ambassadeurs omzetten in investeerders en andersom;
 • Niet alleen afhankelijk van banken;
 • Betrokkenheid als investeerder bij (regionale) projecten;
 • Een goed rendement - tussen de 4 en 9%.

Nadelen van crowdfunding

Aan crowdfunding kleven natuurlijk ook nadelen:

 • Minder flexibiliteit door financiële verplichten;
 • Vanaf dag 1 rente en aflossing betalen;
 • Geld wordt pas opeisbaar als het doelbedrag behaald is.

Geschikt als overnamefinanciering?

Of crowdfunding echt geschikt is voor het financieren van overnames, is nog maar de vraag. Vaak is er een financieringsmix nodig om als koper de totale overnamesom bij elkaar te krijgen. Daarnaast is een op handen zijnde deal in het MKB vaak nog een geheim. Maar je kunt als koper en verkoper overeenkomen om een anonieme propositie op een crowdfundingplatform te plaatsen. En soms wil de verkoper dan zelfs nog wel mee participeren in het bedrijf via crowdfunding! 


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Help, de rente stijgt!

Als ondernemer moet je rekening houden met de stijgende rente. Waarom is dit een probleem en wat kan je ermee?

lees meer >

Private equity vs venture capital

In de wereld van financiering zijn private equity en venture capital belangrijke termen. Maar wat is eigenlijk het verschil?

lees meer >

Participatiemaatschappij

Een participatiemaatschappij kan je voorzien van kennis, kunde en kapitaal om jouw bedrijf verder te helpen groeien.

lees meer >