Crowdfunding om bedrijfsovername te financieren

Je kunt als koper en verkoper overeenkomen om een anonieme propositie op een crowdfundingplatform te plaatsen.
header image

21 november 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Bij een bedrijfsovername is het essentieel dat de transactie kan worden bekostigd. De inbreng bij een overname moet tegenwoordig vaak voor minimaal 50% uit eigen middelen bestaan, maar daarnaast heb je ook andere opties om de financiering van de koopsom.

Denk bijvoorbeeld aan een earn-out-regeling, het betrekken van investeerders, een vendor loan, een lening bij de bank, subsidies en crowdfunding. Die laatstgenoemde, daar gaan we het in dit artikel over hebben. 

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding wordt veelal gebruikt om goede doelen en startups mee te financieren, maar ook als bedrijfsfinanciering zetten ondernemers deze optie steeds vaker in. Meerdere (kleine) beleggers zorgen ervoor dat ze zich gezamenlijk inzetten om het doelbedrag in de wacht te slepen. Dit gebeurt meestal via een crowdfundingplatform, waardoor alles direct in goede banen wordt geleid.

In 2022 is in Nederland 1,08 miljard euro via crowdfunding opgehaald. Dat is een groei van 48 procent ten opzichte van een jaar eerder. Niet eerder werd in een jaar tijd zoveel met crowdfunding gefinancierd.

Financiering voor ondernemingen maakt een groot deel uit van het met crowdfunding opgehaalde bedrag. Ondernemingen haalden in 2022 in totaal voor 972 miljoen euro aan crowdfunding binnen, wat gemiddeld 350.000 euro is. In 2022 was 90% van het opgehaalde bedrag bestemd voor ondernemingen. Het grootste deel daarvan was weer bestemd voor het financieren van vastgoed.

Hoewel crowdfunding in de vorm van leningen verreweg dominant is, maakt crowdfunding in de vorm van verkoop van aandelen een flinke groei. In 2022 werd voor meer dan 79 miljoen euro opgehaald door verkoop van aandelen. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2021 en meer dan tien keer zoveel als in 2020.

Verschillende soorten 

Deze manier van financieren kom je ook tegen in soorten en maten. De AFM onderscheidt vier verschillende vormen van crowdfunding:

  1. Doneren - Door te doneren schenken geldgevers een bepaald bedrag, maar kunnen hun donatie wel volgen;
  2. Reward based (sponsoring) - Geldgevers voelen zich betrokken bij het project en/of bedrijf en willen graag ondersteuning bieden. Ze krijgen hiervoor in ruil een (niet-financiële) tegenprestatie;
  3. Loan based - Bij deze optie lenen geldverstrekkers een geldbedrag uit, maar spreken wel een bepaald financieel rendement af;
  4. Equity based - Deze laatste optie lijkt toch het meest op een investering. Geldschieters stoppen via crowdfunding geld in de onderneming, maar daardoor in ruil ontvangen ze graag dividend, wanneer het bedrijf groeit. 

Voordelen van crowdfunding

Deze financieringsvorm heeft diverse voordelen. Dit zijn de redenen voor jou om crowdfunding als financieringsoptie te overwegen:

  • Kijken of het idee aanslaat bij het grotere publiek;
  • Naamsbekendheid opdoen en daarvan direct profiteren;
  • Ambassadeurs omzetten in investeerders en andersom;
  • Niet alleen afhankelijk van banken;
  • Betrokkenheid als investeerder bij (regionale) projecten;
  • Een goed rendement - tussen de 4 en 9%.

Nadelen van crowdfunding

Aan crowdfunding kleven natuurlijk ook nadelen:

  • Minder flexibiliteit door financiële verplichten;
  • Vanaf dag 1 rente en aflossing betalen;
  • Geld wordt pas opeisbaar als het doelbedrag behaald is.

Geschikt als overnamefinanciering?

Of crowdfunding echt geschikt is voor het financieren van overnames, is nog maar de vraag. Vaak is er een financieringsmix nodig om als koper de totale overnamesom bij elkaar te krijgen. Daarnaast is een op handen zijnde deal in het MKB vaak nog een geheim.

Maar je kunt als koper en verkoper overeenkomen om een anonieme propositie op een crowdfundingplatform te plaatsen. En soms wil de verkoper dan zelfs nog wel mee participeren in het bedrijf via crowdfunding! 


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Gerelateerde artikelen

4 redenen om bij een overname een financieringsadviseur in te schakelen

Wij geven je 4 redenen om de hulp van een onafhankelijke financieringsadviseur in te roepen bij een overname. 

lees meer >

Vooruitblik 2024 door 4 financiering-specialisten: 'Deur van de bank gaat verder dicht'

Een gesprek met Bart van der Wielen (WDL Kredietfondsen), Bas Denissen (Collin Crowdfund), Carlo van der Weg (Credion) en Robert Derieux (Beequip) over de financieringsmarkt in 2024.

lees meer >

Wat staat er in een financieringsmemorandum?

Voor een bankfinanciering is een onderbouwd financieringsmemorandum een must. Deze zaken moeten in een financieringsmemorandum staan.

lees meer >