5 december 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz
Bij een bedrijfsovername is het essentieel dat de transactie kan worden bekostigd. De inbreng bij een overname moet tegenwoordig vaak voor minimaal 50% uit eigen middelen bestaan, maar daarnaast heb je ook andere opties om de financiering van de koopsom.
Denk bijvoorbeeld aan een earn-out-regeling, het betrekken van investeerders, een vendor loan, een lening bij de bank, subsidies en crowdfunding. Die laatstgenoemde, daar gaan we het in dit artikel over hebben.
Crowdfunding wordt veelal gebruikt om goede doelen en startups mee te financieren, maar ook als bedrijfsfinanciering zetten ondernemers deze optie steeds vaker in. Meerdere (kleine) beleggers zorgen ervoor dat ze zich gezamenlijk inzetten om het doelbedrag in de wacht te slepen. Dit gebeurt meestal via een crowdfundingplatform, waardoor alles direct in goede banen wordt geleid. De limiet voor crowdfundingprojecten voor ondernemers is sinds kort door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vastgesteld op 5 miljoen euro, maar het gemiddelde bedrag dat wordt opgehaald blijft steken op 260.000 euro (2021).
Deze manier van financieren kom je ook tegen in soorten en maten. De AFM onderscheidt vier verschillende vormen van crowdfunding:
Deze financieringsvorm heeft diverse voordelen. Dit zijn de redenen voor jou om crowdfunding als financieringsoptie te overwegen:
Aan crowdfunding kleven natuurlijk ook nadelen:
Of crowdfunding echt geschikt is voor het financieren van overnames, is nog maar de vraag. Vaak is er een financieringsmix nodig om als koper de totale overnamesom bij elkaar te krijgen. Daarnaast is een op handen zijnde deal in het MKB vaak nog een geheim. Maar je kunt als koper en verkoper overeenkomen om een anonieme propositie op een crowdfundingplatform te plaatsen. En soms wil de verkoper dan zelfs nog wel mee participeren in het bedrijf via crowdfunding!
Als ondernemer moet je rekening houden met de stijgende rente. Waarom is dit een probleem en wat kan je ermee?
In de wereld van financiering zijn private equity en venture capital belangrijke termen. Maar wat is eigenlijk het verschil?
Een participatiemaatschappij kan je voorzien van kennis, kunde en kapitaal om jouw bedrijf verder te helpen groeien.