Een bedrijfsovername kan een strategische manier zijn om te groeien, marktaandeel te vergroten of nieuwe markten te betreden. Het financieren van zo'n overname is echter een uitdaging die een zorgvuldige aanpak vereist.
Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden, elk met hun eigen kenmerken, voor- en nadelen. In deze expertbijdrage leest u over enkele veelvoorkomende mogelijkheden.
Eigen middelen
Een bedrijfsovername met eigen vermogen is een relatief makkelijke manier van financiering, zonder betrokkenheid van derden. Een overname volledig financieren ‘op eigen kracht’ met eigen middelen kan wel gevolgen hebben voor de liquiditeit van de aankopende onderneming. Door het mogelijk beperken van de flexibiliteit kan het een ‘dure’ financieringsvorm blijken.
Bancaire financiering
Een bancaire financiering is traditioneel gezien een veelgebruikte financieringsvorm voor bedrijfsovernames, vooral wanneer sprake is van een winstgevende onderneming met een bewezen track record en wanneer voldoende zekerheden te verstrekken zijn. Wel stellen banken vaak eisen in de vorm van een minimale eigen inbreng en gelden er over de looptijd van de financiering strikte voorwaarden.
Verkoperslening
Een verkoper kan akkoord gaan met het schuldig blijven van een deel van de koopprijs van de bedrijfsovername. De koper lost dit deel van de koopprijs dan als lening over een afgesproken periode af aan de verkoper. Een zogenaamd vendor loan kan interessant zijn om een financieringsgat te dichten. Daarnaast heeft de verkoper bij een vendor loan ook baat bij een succesvolle overdracht van de onderneming. Doordat deze financieringsvorm flexibeler is dan een bancaire financiering in zowel looptijd, aflossing als zekerheden, geldt over het algemeen wel een hogere rente.
Earn-out
Bij een earn-out is een deel van de koopprijs afhankelijk van de toekomstige prestaties van de overgenomen onderneming. Hierdoor kan een deel van de totale financieringssom worden uitgesteld. Als koper profiteer je dan van de cashflow die de overgenomen onderneming genereert tijdens de earn-out-periode.
Private equity
Private equity biedt mogelijkheden bij met name grotere overnames, waarbij het doel is om meerdere bedrijven te laten groei en deze met winst door te verkopen. De betrokken investeringsfondsen bieden naast kapitaal ook branche-expertise en een waardevol netwerk. Dit kan helpen bij het creëren van synergieën en verdere groei. Een nadeel is dat een aanzienlijk deel van de zeggenschap vaak moet worden afgestaan aan investeerders.
Informal investors of venture capital
Particuliere investeerders of venture capitalists kunnen mogelijkheden bieden als eerdergenoemde mogelijkheden niet haalbaar of toereikend zijn. Deze partijen zijn vaak geïnteresseerd in bedrijven met een hoog groeipotentieel, zoals start-ups en scale-ups. Dit zijn vaak de meer risicovolle profielen waarbij voor de investeerder ook een hoog rendement kan worden behaald. Ook hier geldt dat de investeerders over specifieke kennis en expertise beschikken waar de onderneming zijn voordeel mee kan doen. Wel gaat dit vaak gepaard met een grotere mate van operationele en strategische betrokkenheid van de investeerder(s).
Crowdfunding als onderdeel van financieringsmix
Crowdfunding is doorgaans minder geschikt als financieringsbron voor een bedrijfsovername. Een bedrijfsovername wordt namelijk vaak onder strikte geheimhouding uitonderhandeld, terwijl bij crowdfunding een profiel op openbare platforms moet worden gedeeld. Toch kan crowdfunding handig zijn als aanvullende financiering, bijvoorbeeld voor verdere groei na de overname.
Een combinatie van mogelijkheden
De uiteindelijke financieringsstructuur is meestal een combinatie van de hier genoemde mogelijkheden, afgestemd op de specifieke situatie. Factoren als de mate van zeggenschap, de te vergeven zekerheden en de (maximale) financieringslasten zijn per casus verschillend en hierin varieert de voorkeur van ondernemers. Wij adviseren om met een adviseur te spreken over de mogelijkheden en om de scenario’s goed te laten doorrekenen. Dit helpt om een weloverwogen beslissing te nemen en de financieringsaanvraag in een later stadium te vergemakkelijken.