Private equity vs venture capital

In de wereld van financiering zijn private equity en venture capital belangrijke termen. Maar wat is eigenlijk het verschil?
header image

11 april 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

In de wereld van financiering zijn private equity en venture capital belangrijke termen. Hoewel beide vormen op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er belangrijke verschillen te vinden.

In dit artikel hebben we het over de definities en de verschillen tussen private equity en venture capital.

Wat is private equity? 

Private equity (PE) is een vorm van investering, waarbij kapitaal wordt verstrekt door institutionele beleggers en vermogende particulieren. Het doel hiervan is het verwerven van eigendomsbelangen in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn. Private equity-fondsen investeren met name in gevestigde bedrijven met een bewezen staat van dienst en solide bedrijfsmodellen. Het doel van deze PE-investeerders is om waarde toe te voegen aan de bedrijven, waarin ze investeren. Dit doen ze door strategische verbeteringen aan te brengen, de efficiëntie te verhogen en de winstgevendheid te vergroten.

Wat is venture capital?

Venture capital (VC) is een vorm van investering, waarbij kapitaal wordt verstrekt aan startende ondernemingen en jonge bedrijven. Uiteraard gaat de voorkeur uit naar bedrijven met potentie. Bedrijven die hoog inzetten op snelle groei en innovatie, om specifiek te zijn. VC’s investeren in bedrijven die zich in de vroege groeistadia bevinden. Deze starters hebben namelijk nog niet de financiële middelen om hun bedrijfsactiviteiten zelf te financieren. In ruil voor de kapitaalinjectie krijgen de investeerders vaak aandelen in het bedrijf, waardoor zij invloed kunnen uitoefenen op de bedrijfsvoering.

Verschillen tussen private equity en venture capital

Private equity (PE) en Venture capital (VC) zijn beiden investeringsvormen, maar toch zijn er flink wat verschillen tussen beide:

 • Investeringsfase
  Private equity (PE) investeert voornamelijk in volwassen, gevestigde bedrijven die winstgevend zijn en bewezen bedrijfsmodellen hebben. Venture capital (VC) richt zich juist op jonge, opkomende bedrijven met een hoog groeipotentieel;

 • Financieringsdoel
  PE-investeerders verstrekken kapitaal om bedrijven te herstructureren, schulden te herfinancieren, fusies en overnames uit te voeren of om het bedrijf verder te laten groeien. VC-investeerders verstrekken kapitaal om innovatieve ideeën en technologieën te ontwikkelen, bedrijfsmodellen te testen en om marktaandeel te veroveren in nieuwe industrieën;

 • Risicoprofiel
  PE-investeringen worden over het algemeen als minder risicovol beschouwd dan VC-investeringen, aangezien zij zich richten op stabiele, winstgevende bedrijven. VC-investeringen gaan hand in hand met aanzienlijk hogere risico's, omdat startende bedrijven nou eenmaal meer kans hebben om te mislukken of langzamer dan verwacht te groeien;

 • Eigen vermogen en controle
  PE-investeerders nemen doorgaans een meerderheidsbelang in de onderneming, wat hen aanzienlijke controle geeft over de bedrijfsvoering en de strategie. VC-investeerders nemen meestal een minderheidsbelang en hebben hierdoor minder directe invloed op de bedrijfsvoering, hoewel zij vaak wel een zetel in de raad van bestuur krijgen;

 • Investeringshorizon
  PE-investeerders hebben meestal een lange investeringshorizon (3-7 jaar) en werken samen met het management om waarde te creëren alvorens te verkopen of naar de beurs te gaan. VC-investeerders hebben vaak een kortere investeringshorizon (5-10 jaar) en zijn gericht op het versnellen van de groei om een succesvolle exit te bereiken;

 • Investeringsbedragen
  PE-investeerders zijn over het algemeen bereid om grote bedragen te investeren in gevestigde bedrijven. Vaak honderden miljoenen of zelfs miljarden euro’s of dollars. VC-investeerders investeren daarentegen vaak kleinere bedragen, die variëren van enkele honderdduizenden tot enkele miljoenen, in jonge bedrijven die nog in de beginfase zitten.


Beide vormen hebben hun eigen specifieke kenmerken, maar toch ook overeenkomstige doelen. Denk aan het uitgangspunt om waarde te creëren en samen te werken met de organisatie om grootse resultaten te behalen.

In de praktijk kunnen PE en VC soms ook overlappen, waarbij PE-investeerders af en toe investeren in jonge bedrijven, die al enige winstgevendheid hebben aangetoond. VC-investeerders investeren soms ook in bedrijven die al enige tijd bestaan en groeipotentieel hebben laten zien.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Help, de rente stijgt!

Als ondernemer moet je rekening houden met de stijgende rente. Waarom is dit een probleem en wat kan je ermee?

lees meer >

Participatiemaatschappij

Een participatiemaatschappij kan je voorzien van kennis, kunde en kapitaal om jouw bedrijf verder te helpen groeien.

lees meer >

Investeerder vinden voor jouw bedrijf

Naast het feit dat voldoende kapitaal essentieel is voor groei, kan een investeerder ook kennis, connecties en ervaring verschaffen.

lees meer >