Venture capital (durfkapitaal)

Venture capital noemen we in het Nederlands durfkapitaal. Dit fenomeen staat voor het geld dat geïnvesteerd wordt in een startend bedrijf.

26 september 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Venture capital noemen we in het Nederlands durfkapitaal. Dit fenomeen staat voor het geld dat geïnvesteerd wordt in een startend bedrijf. Het risico voor de investeerder wordt geschaard onder een hoog risicoprofiel, want met het uitwerken en opzetten van een bedrijfsidee kan er natuurlijk van alles misgaan. Starters vragen deze vorm van financiering aan bij een venture capital-fonds, waarbij bedragen tussen de €1 miljoen en €3 miljoen de standaard zijn.

Hoe werkt venture capital?

Een venture capital-fonds ontvangt vele aanvragen van ondernemers op jaarbasis, waarvan velen een afwijzing zullen ontvangen. Niet elke startup, scale-up of snelgroeiende onderneming is kansrijk. De investeringsmaatschappijen die het daadwerkelijke budget beschikbaar stellen, investeren uiteraard enkel in de meest waardevolle bedrijfsideeën. Hoewel alle stakeholders de hoop hebben dat het bedrijf flink groeit en de rendementen op de investeringen meestijgen, is en blijft het een hoog-risico-investering. 

Waar vind je durfinvesteerders?

Ben je als ondernemer op zoek naar iemand die durfkapitaal in jouw bedrijf wil investeren, dan kun je eens een kijkje nemen bij de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. De deelnemers zijn vaak gebundeld per branche of sector, zodat je direct iemand treft die bekend is in jouw werkgebied.

Voordat je als ondernemer een venture capital-fonds gaat benaderen, is het verstandig dat je de aanvraagprocedure bestudeerd en bij voorkeur een professional inhuurt om met je mee te kijken. Relevante topics voor een investeerder zijn onder andere het businessmodel, de schaalbaarheid van je bedrijf, maar voornamelijk jouw kwaliteiten als ondernemer. 

Naast de participatiemaatschappijen zijn er ook informal investors en particuliere investeerders. Een venture capitalist heeft vaak wel een groter budget, dat oploopt tot een paar honderd miljoen per fonds. Bij een informal investor heb je vaak te maken met een oud-ondernemer, die zijn of haar bedrijf voor veel geld heeft verkocht. Dit vermogen ligt op de plank en kan beter aan het werk worden gezet, waardoor een investering in ruil voor wat aandelen (eventueel in combinatie met een achtergestelde lening) zo’n gek idee nog niet is.

Een particuliere capitalist is de meest informele vorm van financiering, want hier heb je vaak te maken met al dan niet bekende particulieren. Denk aan rijke ondernemersfamilies of succesvolle mensen die een investeringsmaatschappij hebben opgezet. Bedragen vanaf €2 miljoen zijn hier heel gemiddeld, maar daarvoor in ruil nemen ze vaak wel een meerderheidsbelang in de onderneming in. 


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Vind een investeerder

Op Brookz vind je tal van investeringsmaatschappijen. Ben je op zoek naar een investeerder om de overname van een bedrijf of juist de groei van jouw bedrijf te financieren? Start hier je zoektocht!

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Vendor loan

Er zijn verschillende manieren om een bedrijfsovername te financieren en een vendor loan kan onderdeel van de totale financieringsom.

lees meer >

Financiering: hoe kom ik aan een zakelijke lening?

Wil je als ondernemer goed van start gaan of juist een groeispurt doormaken, dan biedt een zakelijke lening uitkomst. Maar welke financieringsvorm is voor jou geschikt, waar kun je zakelijk geld lenen en hoe pak je dit allemaal goed voorbereid aan?

lees meer >

Financiering: 7 manieren om je overname te financieren

Ben jij van plan om een bedrijf over te nemen, dan is het regelen van financiering een belangrijke stap. In dit artikelen zetten we de zeven meest voorkomende financieringsvormen bij een bedrijfsovenrame op een rij.

lees meer >