Venture capital (durfkapitaal)

Venture capital noemen we in het Nederlands durfkapitaal. Dit fenomeen staat voor het geld dat geïnvesteerd wordt in een startend bedrijf.
header image

26 september 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Venture capital noemen we in het Nederlands durfkapitaal. Dit fenomeen staat voor het geld dat geïnvesteerd wordt in een startend bedrijf. Het risico voor de investeerder wordt geschaard onder een hoog risicoprofiel, want met het uitwerken en opzetten van een bedrijfsidee kan er natuurlijk van alles misgaan. Starters vragen deze vorm van financiering aan bij een venture capital-fonds, waarbij bedragen tussen de €1 miljoen en €3 miljoen de standaard zijn.

Hoe werkt venture capital?

Een venture capital-fonds ontvangt vele aanvragen van ondernemers op jaarbasis, waarvan velen een afwijzing zullen ontvangen. Niet elke startup, scale-up of snelgroeiende onderneming is kansrijk. De investeringsmaatschappijen die het daadwerkelijke budget beschikbaar stellen, investeren uiteraard enkel in de meest waardevolle bedrijfsideeën. Hoewel alle stakeholders de hoop hebben dat het bedrijf flink groeit en de rendementen op de investeringen meestijgen, is en blijft het een hoog-risico-investering. 

Waar vind je durfinvesteerders?

Ben je als ondernemer op zoek naar iemand die durfkapitaal in jouw bedrijf wil investeren, dan kun je eens een kijkje nemen bij de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. De deelnemers zijn vaak gebundeld per branche of sector, zodat je direct iemand treft die bekend is in jouw werkgebied.

Voordat je als ondernemer een venture capital-fonds gaat benaderen, is het verstandig dat je de aanvraagprocedure bestudeerd en bij voorkeur een professional inhuurt om met je mee te kijken. Relevante topics voor een investeerder zijn onder andere het businessmodel, de schaalbaarheid van je bedrijf, maar voornamelijk jouw kwaliteiten als ondernemer. 

Naast de participatiemaatschappijen zijn er ook informal investors en particuliere investeerders. Een venture capitalist heeft vaak wel een groter budget, dat oploopt tot een paar honderd miljoen per fonds. Bij een informal investor heb je vaak te maken met een oud-ondernemer, die zijn of haar bedrijf voor veel geld heeft verkocht. Dit vermogen ligt op de plank en kan beter aan het werk worden gezet, waardoor een investering in ruil voor wat aandelen (eventueel in combinatie met een achtergestelde lening) zo’n gek idee nog niet is.

Een particuliere capitalist is de meest informele vorm van financiering, want hier heb je vaak te maken met al dan niet bekende particulieren. Denk aan rijke ondernemersfamilies of succesvolle mensen die een investeringsmaatschappij hebben opgezet. Bedragen vanaf €2 miljoen zijn hier heel gemiddeld, maar daarvoor in ruil nemen ze vaak wel een meerderheidsbelang in de onderneming in. 


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Vind een investeerder

Op Brookz vind je tal van investeringsmaatschappijen. Ben je op zoek naar een investeerder om de overname van een bedrijf of juist de groei van jouw bedrijf te financieren? Start hier je zoektocht!

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Gerelateerde artikelen

Help, de rente stijgt!

Als ondernemer moet je rekening houden met de stijgende rente. Waarom is dit een probleem en wat kan je ermee?

lees meer >

Private equity vs venture capital

In de wereld van financiering zijn private equity en venture capital belangrijke termen. Maar wat is eigenlijk het verschil?

lees meer >

Participatiemaatschappij

Een participatiemaatschappij kan je voorzien van kennis, kunde en kapitaal om jouw bedrijf verder te helpen groeien.

lees meer >