Vendor loan

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz
15 november 2023
Er zijn verschillende manieren om een bedrijfsovername te financieren en een vendor loan kan onderdeel van de totale financieringsom.
header image

Er zijn verschillende manieren om een bedrijfsovername te financieren en een vendor loan kan onderdeel van de totale financieringsom. In dit artikel nemen we je mee in de definitie, de voor- en nadelen en voor wie het een geschikte financieringsvorm is. 

Wat is een vendor loan?

Een vendor loan is een vorm van uitgestelde betaling. De verkoper gaat akkoord met het feit dat hij een deel van de koopsom pas op een later moment ontvangt, waardoor de koper met een kleine financiering de deal kan rondkrijgen. Er ligt een leningovereenkomst ten opzichte van de verkoper aan de koper aan ten grondslag, waardoor we een vendor loan ook wel kennen als de verkoperslening of het verkoperskrediet.

De verkopende partij heeft een grotere kans op een geslaagde verkoop, wanneer ze meedenken met de koper over het financieringsvraagstuk. Als er sprake is van een goede verstandhouding, dan kan het zo zijn dat de koper bij de verkoper aanklopt voor een vendor loan.

Voor- en nadelen verkoperslening

De voordelen spreken wellicht voor zich, maar we zetten ze toch nog even voor je op een rijtje:

  • Zorgt voor een vertrouwensband tussen koper en verkoper (wat ook weer motiverend werkt voor eventuele andere investeerders);
  • Eenvoudiger de financiering rond krijgen.

Uiteraard zijn er ook nadelen, want geen enkele bedrijfsovername is risicoloos. Dit zijn de voornaamste aandachtspunten voor als je een vendor loan wilt toepassen:

  • Kan de koper de financiële verplichtingen niet nakomen, dan heeft de verkoper het recht om de dividenden van het bedrijf aan te spreken;
  • Voor de verkoper is het een gok om met een uitgestelde betaling te werken;
  • Er moet due diligence plaatsvinden om de positie van de koper te onderzoeken;
  • Het contractuele deel optimaal vastleggen kan best een uitdaging zijn.

Alternatieven vendor loan

De bijdrage van de verkoper kan ook op een andere manier tot uiting komen. Dit zijn de alternatieven van een vendor loan:

  • Earn-outregeling - Deze regeling wordt toegepast om het verschillen tussen vraagprijs en bod van de koper te dichten. De earn-outregeling maakt het mogelijk om een deel van de koopsom te laten afhangen van de toekomstige prestaties;
  • Achtergestelde lening - De verkoper wil de verkoop niet laten afketsen, maar de koper krijgt de financiering niet rond. Er kan een lening verstrekt worden, maar aan de aflossingen zitten wel voorwaarden verbonden. Achtergesteld houdt namelijk in dat het aflossen van de bancaire lening altijd op de eerste plaats komt. 
Nieuwste verhalen