Vendor loan

Er zijn verschillende manieren om een bedrijfsovername te financieren en een vendor loan kan onderdeel van de totale financieringsom.
header image

15 november 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Er zijn verschillende manieren om een bedrijfsovername te financieren en een vendor loan kan onderdeel van de totale financieringsom. In dit artikel nemen we je mee in de definitie, de voor- en nadelen en voor wie het een geschikte financieringsvorm is. 

Wat is een vendor loan?

Een vendor loan is een vorm van uitgestelde betaling. De verkoper gaat akkoord met het feit dat hij een deel van de koopsom pas op een later moment ontvangt, waardoor de koper met een kleine financiering de deal kan rondkrijgen. Er ligt een leningovereenkomst ten opzichte van de verkoper aan de koper aan ten grondslag, waardoor we een vendor loan ook wel kennen als de verkoperslening of het verkoperskrediet.

De verkopende partij heeft een grotere kans op een geslaagde verkoop, wanneer ze meedenken met de koper over het financieringsvraagstuk. Als er sprake is van een goede verstandhouding, dan kan het zo zijn dat de koper bij de verkoper aanklopt voor een vendor loan.

Voor- en nadelen verkoperslening

De voordelen spreken wellicht voor zich, maar we zetten ze toch nog even voor je op een rijtje:

  • Zorgt voor een vertrouwensband tussen koper en verkoper (wat ook weer motiverend werkt voor eventuele andere investeerders);
  • Eenvoudiger de financiering rond krijgen.

Uiteraard zijn er ook nadelen, want geen enkele bedrijfsovername is risicoloos. Dit zijn de voornaamste aandachtspunten voor als je een vendor loan wilt toepassen:

  • Kan de koper de financiële verplichtingen niet nakomen, dan heeft de verkoper het recht om de dividenden van het bedrijf aan te spreken;
  • Voor de verkoper is het een gok om met een uitgestelde betaling te werken;
  • Er moet due diligence plaatsvinden om de positie van de koper te onderzoeken;
  • Het contractuele deel optimaal vastleggen kan best een uitdaging zijn.

Alternatieven vendor loan

De bijdrage van de verkoper kan ook op een andere manier tot uiting komen. Dit zijn de alternatieven van een vendor loan:

  • Earn-outregeling - Deze regeling wordt toegepast om het verschillen tussen vraagprijs en bod van de koper te dichten. De earn-outregeling maakt het mogelijk om een deel van de koopsom te laten afhangen van de toekomstige prestaties;
  • Achtergestelde lening - De verkoper wil de verkoop niet laten afketsen, maar de koper krijgt de financiering niet rond. Er kan een lening verstrekt worden, maar aan de aflossingen zitten wel voorwaarden verbonden. Achtergesteld houdt namelijk in dat het aflossen van de bancaire lening altijd op de eerste plaats komt. 

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Gerelateerde artikelen

4 redenen om bij een overname een financieringsadviseur in te schakelen

Wij geven je 4 redenen om de hulp van een onafhankelijke financieringsadviseur in te roepen bij een overname. 

lees meer >

Vooruitblik 2024 door 4 financiering-specialisten: 'Deur van de bank gaat verder dicht'

Een gesprek met Bart van der Wielen (WDL Kredietfondsen), Bas Denissen (Collin Crowdfund), Carlo van der Weg (Credion) en Robert Derieux (Beequip) over de financieringsmarkt in 2024.

lees meer >

Wat staat er in een financieringsmemorandum?

Voor een bankfinanciering is een onderbouwd financieringsmemorandum een must. Deze zaken moeten in een financieringsmemorandum staan.

lees meer >