Vooruitblik 2024 door 4 financiering-specialisten: 'Deur van de bank gaat verder dicht'

Een gesprek met Bart van der Wielen (WDL Kredietfondsen), Bas Denissen (Collin Crowdfund), Carlo van der Weg (Credion) en Robert Derieux (Beequip) over de financieringsmarkt in 2024.
header image

14 december 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Voor MKB-ondernemers wordt het steeds lastiger om krediet te krijgen bij de bank. Vier financierings­specialisten over de verschuiving naar non­-bancaire oplossingen en het belang van deskundige mensen om een financieringsaanvraag goed te kunnen beoordelen. ‘De oplossing is een combinatie van tech en touch.'

Vroeger was het eenvoudig: als je als ondernemer geld nodig had voor een overname, groeifinanciering of een investering, klopte je aan bij je huisbank. Die vanzelfsprekendheid is verdwenen. Sinds de financiële crisis van 2008 trekken de banken zich steeds meer terug als financiers van het MKB. De omvang van het uitstaande bancaire krediet aan het MKB is sindsdien scherp gedaald.

Gelukkig zijn ondernemers niet meer aangewezen op alleen de banken. Non-bancaire vormen van financiering maken een razendsnelle opmars. Volgens cijfers van de Stichting MKB Financiering wordt een op de vijf leningen tot € 250.000 buiten de bank om geregeld. Bij leningen tot € 1 miljoen gaat het om een op de tien. En het aantal MKB-ondernemers dat gebruik maakt van non-bancaire leenop- lossingen stijgt jaar op jaar. In 2020 waren het er 38.500, in 2021 44.000 en in 2022 55.000. De totale waarde van de non-bancaire leningen bedroeg in 2022 € 4 miljard, een toename van 22 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.

Gaat die ontwikkeling zich de komende jaren doorzetten? En wat betekent dat voor ondernemers? Over deze en andere vragen rondom MKB-financiering spreken we met vier deskundigen die samen een belangrijk deel van de markt vertegenwoordigen voor non-bancaire financiering.

Financieringsoplossing

Carlo van der Weg is met Credion al 24 jaar een spin in het web in de wereld van de bedrijfsfinanciering voor het MKB. Credion werkt als adviesorganisatie samen met veel verschillende partijen bij het vinden van een oplossing voor de kredietbehoeftes van ondernemers. Dit jaar komt 40 procent van de naar verwachting € 1,7 miljard aan financiering waarin Credion adviseert van alternatieve financiers; fondsen, leasemaatschappijen of crowdfunders.

De afgelopen tijd lag de focus bij Credion op internationalisering en het doorontwikkelingen van de technologie, vertelt Van der Weg. Er wordt een franchise uitgerold in België en er wordt gebouwd aan een online portaal waar ondernemers met een financieringsvraag zich kunnen aanmelden.

Van der Weg: ‘Er zijn zoveel aanbieders dat ondernemers soms door de bomen het bos niet meer zien. Te vaak laten ze zich verleiden om ergens een kortlopende lening af te sluiten tegen voorwaarden die niet voordelig zijn. Om die reden is het belangrijk dat er meer transparantie komt in de markt. Als een ondernemer op zondagmiddag wil weten of hij kredietwaardig is, willen we hem die informatie meteen kunnen geven. Vervolgens begeleiden we hem naar de financieringsoplossing en de aanbieder die het beste bij hem past.’

Crowdfunding

Eén van de snelst groeiende alternatieve financieringsvormen is crowdfunding. In 2022 werd in Nederland een recordbedrag van € 1,08 miljard via crowdfunding opgehaald, een groei van 48 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Collin Crowdfund is sinds 2014 actief en is met ruim 40.000 investeerders het grootste crowdfundplatform voor het MKB. Hoewel ondernemers zich rechtstreeks kunnen melden bij Collin Crowdfund, komt 90 procent van de aanvragen via tussenpersonen, aldus Bas Denissen.

‘Wij zijn niet de trusted advisor, maar hebben wel een product dat past bij de financieringsoplossing die een trusted advisor wil bieden aan ondernemers, juist als 100 procent bancaire financiering geen optie is. Wij onderscheiden ons door een antwoord te bieden op de vraag: Hoe kan het dan wel? Vaak wordt met crowdfunding niet de gehele financieringsvraag opgelost, maar is het onderdeel van een mix met andere (alternatieve) leningsvormen.’

Wel of geen onderpand

Net als Collin Crowdfund is ook Beequip in het gat gesprongen dat banken hebben gecreëerd. ‘We zagen ondernemers bij banken tegen een muur aanlopen, zeker als het gaat om startende ondernemers die financiering nodig hebben voor bijvoorbeeld een graafmachine of een bedrijfsauto’, vertelt Robert Durieux. ‘Een bankier slaat de jaarcijfers open, wij de motorkap om te kijken naar het onderpand. Dat geeft een heel andere blik op wat je kunt financieren. Bij ons gaat het ijzer boven de cijfers.’

Beequip verstrekt jaarlijks rond de € 800 miljoen aan financieringen. Voor een groot deel in de vorm van sale & lease back-constructies, zegt Durieux. ‘Als jij je buurman wilt overnemen en je hebt twee hijskranen staan, kun je er een aan ons verkopen en vervolgens terug leasen. Zo helpen wij fusies en overnames mogelijk maken.’

Is er geen onderpand in de vorm van equipment, maar wel een gezonde cashflow, dan kan WDL Kredietfondsen uitkomst bieden. WDL, door chief executive officer Bart van der Wielen omschreven als ‘new kid on the block’, verstrekt met geld van beleggers financieringen aan MKB’ers. Binnenkort start WDL met een nieuw SME Fund, dat voor de helft gevuld wordt door overheidsinstanties Invest-NL en European Investment Fund (EIF).

Met dit fonds worden ook ‘blanco’ financieringen versterkt van € 250.000 tot € 2,5 miljoen, op basis van cashflow. ‘In dat segment zijn er nu nog maar weinig opties’, zegt Van der Wielen. ‘Dat is ook de reden voor de betrokkenheid van Invest-NL en EIF, zij zien dat dit marktsegment slecht bediend wordt.’


Je las een fragment uit het rondetafel-interview met vier financiering-specialisten en is in zijn geheel te lezen in de Brookz 500. Ben je benieuwd welke kansen en bedreigingen er voor ondernemers liggen op de overnamemarkt in 2024? Dan is de editie van 2024 met één druk op de knop te bestellen.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Gerelateerde artikelen

4 redenen om bij een overname een financieringsadviseur in te schakelen

Wij geven je 4 redenen om de hulp van een onafhankelijke financieringsadviseur in te roepen bij een overname. 

lees meer >

Wat staat er in een financieringsmemorandum?

Voor een bankfinanciering is een onderbouwd financieringsmemorandum een must. Deze zaken moeten in een financieringsmemorandum staan.

lees meer >

Hoe beoordeelt de bank jouw financieringsaanvraag?

Aanvragen van bankfinanciering is vaak een onvoorspelbaar traject. In dit artikel zie je hoe de bank naar jouw financieringsaanvraag kijkt.

lees meer >