De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), wat houdt het in?

In het nieuwe Regeerakkoord is aangegeven dat de BOR wordt aangepast. Als we kijken naar de kaarten die op tafel liggen, dan zal de regeling naar verwachting niet ruimer worden. Je hebt dus momenteel een goede hand!
header image

1 maart 2022, Geert Hoedjes, JAN© Fusies & Overnames

Het is echt een populair onderwerp, niet alleen bij ondernemers maar ook in politiek Den Haag: De BOR, oftewel de bedrijfsopvolgingsregeling. Onderzoeken, verbeteringen, aanpassingen… Wat gaat het worden en wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Bedrijfsoverdracht komt in verschillende vormen: verkoop aan een derde, verkoop aan een medewerker, verkoop aan kinderen, maar ook schenken aan kinderen. Dit alles met het doel dat de onderneming zo goed mogelijk kan worden voortgezet. Het schenken aan kinderen kan met behulp van de BOR tegen zeer gunstige voorwaarden en daarom maken veel ondernemers hiervan gebruik. 

De regeling bestaat uit twee delen: na een overname kan de claim over de te betalen inkomstenbelasting worden doorgeschoven en aanvullend is de overdracht vrijgesteld voor de schenk- en erfbelasting tot een bedrag van € 1.134.403 (2022).

Is de onderneming meer waard, dan is het meerdere voor 83% vrijgesteld. Oftewel, er wordt slechts 17% van het meerdere in de heffing betrokken. Het uiteindelijke bedrag dat aan erf- en schenkbelasting verschuldigd is mag in maximaal 10 jaar worden betaald, er moet echter wel rente worden betaald over het verschuldigde bedrag. Er moet wel altijd afstemming plaatsvinden met de belastingdienst over het traject en de waarde van de onderneming.

Al met al een zeer gunstige regeling die zeker bij familiebedrijven veel wordt toegepast en vaak van belang is voor de continuïteit van de onderneming. 

Een verbetering van de bedrijfsopvolgingsregeling?

In het Regeerakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' is aangegeven dat de BOR wordt aangepast. De regeling zal worden aangepast om oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Hoe deze aanpassing eruit zal zien is op het moment van dit schrijven nog niet bekend. Het wachten is op dit moment op een evaluatie. De uitkomst van deze evaluatie wordt in het eerste kwartaal van 2022 verwacht.

Wat betekent dit nu voor jou als ondernemer?

Of je nu een onderneming wilt overdragen of een onderneming wilt overnemen, het toepassen van de BOR kan verschil maken. Daarbij geldt: we kennen de regeling zoals die nu van toepassing is. Als we kijken naar de kaarten die op tafel liggen, dan zal de regeling naar verwachting niet ruimer worden. Je hebt momenteel een goede hand, verspeel deze niet en kom snel in actie!


Geert Hoedjes
Geert Hoedjes, JAN©

Geert Hoedjes is sinds 1 juli 2014 vakgroep manager corporate finance bij JAN© en heeft Financial Management aan Business Universiteit Nyenrode gestudeerd. De afgelopen jaren is hij betrokken geweest bij vele (familie)overnames, MBI’s, MBO‘s en waarderingsvraagstukken.

JAN© Fusies & Overnames

De overnamespecialisten van JAN© Fusies & Overnames gaan voor de perfecte deal die het beste bij jou past. Bij JAN© helpen wij je bij het kopen of verkopen van je bedrijf.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Verzilver (nu nog) je fiscale voordelen bij een bedrijfsoverdracht met de BOR

Door gebruik te maken van de BOR-regeling kunnen ondernemers de financiële middelen behouden en inzetten voor verdere groei en ontwikkeling van het bedrijf. 

lees meer >

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in 2023

Bij bedrijfsopvolging binnen familiekringen kent de Belastingdienst een speciale bedrijfsopvolgingsregeling: de BOR. Hierdoor geniet je als opvolger een aanzienlijk belastingvoordeel.

lees meer >

Normaliseren: van oplossing tot valkuil

Een normaal jaar bestaat eigenlijk niet en daarmee kan de winstgevendheid in zowel positieve als negatieve zin vertekend zijn.

lees meer >