ESG: drijver voor langetermijn-waardecreatie

Als 2023 de fusie- en overnamemarkt ons iets heeft geleerd, is het dat ESG een belangrijke drijver is voor langetermijn-waardecreatie en een blijvende impact heeft op de bedrijfswaardering.
header image

12 december 2023, Mathijs Arts, La Gro Geelkerken Advocaten

Als 2023 de fusie- en overnamemarkt ons iets heeft geleerd, is het dat ESG een belangrijke drijver is voor langetermijn-waardecreatie en een blijvende impact heeft op de waardering die aan ondernemingen gegeven wordt.

Het belang dat gehecht wordt aan de ESG-rating valt te verklaren doordat een stevig ESG-beleid loont; ondernemingen die aandacht besteden aan hun ESG-prestaties leveren betere financiële prestaties, creëren bovendien meerwaarde voor hun onderneming, hebben eenvoudiger toegang tot financiële middelen en zijn koplopers op de arbeidsmarkt.

Maatschappelijke thema’s zoals goed ondernemingsbestuur, CO2-reductie, circulair ondernemer, diversiteit & inclusie en arbeidsomstandigheden vinden daarmee hun weerklank in het bedrijfsleven (groot zakelijk en MKB).

Die ontwikkeling wordt gevoed door steeds kritischer wordend consumentengedrag en investeringsbeslissingen en door strenger wordende wet- en regelgeving. Het onderwerp krijgt een steeds grotere invloed op de strategische besluitvorming binnen bestuurskamers.

Meten is weten

ESG speelt niet alleen een rol bij de waardering en potentiële waardestijging van een onderneming maar steeds vaker blijken ESG-gerelateerde vragen en onderwerpen een onderdeel van het due diligence-onderzoek in het kader van een bedrijfsovername. 

De uitkomsten van dit onderdeel hebben ook steeds vaker invloed op de investeringsbeslissing, de uiteindelijke koopprijs en de risico-verdeling. Een gebrek aan ESG-beleid of aan concrete en meetbare doelstellingen leidt tot een lagere waardering van de onderneming en daarmee lagere koopprijs.

Maar ook aangekondigde wet- en regelgeving nopen in de (nabije) toekomst tot het hebben van inzicht in en continue aandacht voor ESG-factoren. 

CSRD en CSDDD

Twee belangrijke richtlijnen die in Europa aangekondigd zijn, zijn de CSRD en de CSDDD.

Onder de CSRD zullen veel bedrijven moeten gaan rapporteren over hun ESG-beleid en hun impact op het milieu, het klimaat en de in brede zin; de wereld om ons heen. 

De CSRD concretiseert de duurzaamheidsinformatie die bedrijven moeten bekendmaken en publiceren op vergelijkbare wijze als dat ze hun financiële cijfers moeten bekendmaken en publiceren. Het bestuursverslag van de onderneming moet tevens een beschrijving omvatten van het ondernemingsmodel, de strategie waaronder plannen waarmee de onderneming bijdraagt aan de transitie naar een duurzame economie en de beperking van het opwarmen van de aarde. De EU streeft standaardisatie op dit punt na.

De CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) ziet op een voorschrift tot passende zorgvuldigheid (due diligence) op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid in de brede zin van het woord. 

Ondernemingen onder het toepassingsbereik van de CSDDD worden verplicht een beleid te hebben om de negatieve gevolgen van hun bedrijfsvoering voor mensenrechten en milieu te identificeren, te voorkomen en/of te beperken. 

Duidelijkheid en kaders

Groot voordeel van de CSRD is dat duidelijker wordt op welke wijze er over de verschillende ESG-factoren gerapporteerd kan/moet worden en welke standaarden hiervoor gebruikt moeten worden.

Dit leidt tot duidelijkere, vergelijkbaardere en beter te beoordelen informatie over verschillende ondernemingen. Partijen kunnen zich niet meer verschuilen achter holle claims en mooie berichten maar zullen op dezelfde onderdelen en vergelijkbare wijze moeten rapporten. Dat maakt de score en de ESG-volwassenheid van de verschillende ondernemingen inzichtelijk en maakt dat op grond van die inzichten besluiten genomen kunnen worden.

ESG: wacht of doorpakken

Partijen die nu doorpakken of die met de nieuw beschikbare informatie snel een inhaalslag maken, zullen in de nabije toekomst maar ook op de lange termijn blijken waardevoller te zijn en een bestendige en duurzame positie in te zullen nemen in de markt waarin zij opereren.

Partijen met een stevig duurzaamheidsbeleid zullen betrouwbare relaties blijken te zijn en de gewenste werkgever voor nieuw talent. De VN zeiden in 2004 al: Who cares, wins.


Mathijs Arts
Mathijs Arts, La Gro Geelkerken Advocaten

Mathijs is sinds 2012 advocaat bij La Gro Geelkerken en sinds januari 2023 salary partner. Hij begeleidt ondernemers bij succesvolle fusies, bedrijfsovernames of -verkopen.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Gerelateerde artikelen

ESG, M&A en het juridisch due diligence

ESG wordt daarbij ook in toenemende mate onderdeel van het door een koper van een onderneming uit te voeren due diligence.

lees meer >

Vooruitblik 2024 door 4 overname-advocaten: 'Teveel strijd aan de onderhandelingstafel voor een pre-exit is onverstandig'

Een gesprek met Marein Smits (Wintertaling), Ali Arslan (Arslan & partners), Rudolph Snethlage (TeekensKarstens) en Jeroen Louwers (TREBLE) over actuele juridische trends en ontwikkelingen in de MKB-overnamemarkt.

lees meer >

Pre-exit, maar denk ook aan de exit

Met een pre-exit is de weg naar de definitieve exit ingezet. Maar je moet als ondernemer ook goede afspraken maken over die uiteindelijke exit.

lees meer >