Voorbeelden van management buy-out's

Door deze management buy-out voorbeelden heb je direct MBO's uit de praktijk in handen. Bekijk de voorbeelden op Brookz.
header image

31 maart 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Bij een management buy-out koopt het huidige management de eigenaar uit, door (een groot deel van) de aandelen te kopen. Deze bedrijven werden overgedragen door middel van een MBO.

3x MBO in de praktijk

1. Uniekaas

Uniekaas is een ware grootmacht in Nederland, maar dit is enkel door hard werk van de drijvende krachten tot stand gekomen. Waar in 2007 nog sprake was van een management buy-in om de groei een boost te geven, was het in 2014 tijd voor een management buy-out. In dat jaar was Parcom (één van de aandeelhouders) bereid om één van onze management buy out voorbeelden te worden.

Door middel van een stapelfinanciering kwam de aankoop van het eigen bedrijf van Willem Jan Rote en Paul Wilde tot stand. Er werd een minderheidsbelang aangekocht door investeerder Antea, waarna er eveneens gebruik werd gemaakt van senior debt (prioriteitslening). Tenslotte is het restant van de koopsom gedekt door middel van mezzaninefinanciering van NIBC.

2. Temati

In een persbericht liet Temati destijds weten dat 100 procent van de aandelen werden overgedragen middels een management buy-out. Het management, bestaande uit Scheerder, Naenen en Jongkind, werd in 2013 eigenaar van het in 1962 opgerichte Temati.

Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in producten voor de chemische/petrochemische industrie en de scheepsbouw, bereikte overeenstemming over de verkoop. Voor voormalig eigenaar Hertel Holding was het strategisch gezien een slimme zet om Temati te verkopen. Hierdoor kon de onderneming zich namelijk volop richten op de kernactiviteiten, zoals isolatie en coating voor de industrie.

3. Holland Haag

Dan een recenter voorbeeld, eentje uit 2019: de overname van Holland Haag. Grant Thornton begeleidde de groothandel in raamdecoratie bij de management buy-out. In dit geval gaat het om een opvolging vanuit de familie, wat bij vele MBO's het geval is.

Er lag een gestructureerd plan ten grondslag aan de bedrijfsovername, waardoor het hele proces al binnen zes maanden was afgerond. Doordat het management al enkele jaren in de onderneming actief was, was de continuïteit gewaarborgd.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Gerelateerde artikelen

Stappenplan van management buy-out

De eigenaar van het bedrijf waar je werkt, wil zijn aandelen in de onderneming verkopen. Je hebt interesse en onderzoekt de mogelijkheid tot een bedrijfsovername. Zo'n overname wordt een management buy-out genoemd. Dit zijn dan de stappen die je moet ondernemen.

lees meer >