Stel een 'levenstestament' op voor noodsituaties

Ondernemers handelen vaak pragmatisch: zodra een probleem zich voordoet, denkt hij erover na. Maar wat gebeurt er met de onderneming in geval van nood?
header image

10 maart 2022, Albert Dominicus, Adagium

Ondernemers handelen vaak pragmatisch: zodra een probleem zich voordoet, denkt hij of zij erover na. Maar wat gebeurt er met de onderneming in geval van nood?

Wat is de impact als een ondernemer overlijdt, arbeidsongeschikt raakt of in een echtscheiding belandt? Veel ondernemers beschikken niet over een noodplan. Terwijl de beschreven situaties heel vervelend uit kunnen pakken voor het bedrijf. 

Ons advies: stel uit voorzorg een noodplan op waarin keuzes en regelingen gemaakt zijn die in dergelijke situaties het beste uitpakken voor de onderneming. 

Hoe handel jij in een noodsituatie?

Ondernemers zijn ambitieus, energiek en willen vooruit. Zij denken niet graag aan noodsituaties of vervelende scenario’s. Toch is het slim om over de toekomst van de onderneming na te denken. Stel jij krijgt een auto-ongeluk en ligt maanden in een coma. Wie handelt er dan namens jou? Welke gevolgen heeft dit voor het bedrijf?

Een noodplan beschrijft deze scenario’s, keuzes en effecten tot in detail. 

Schep duidelijkheid voor iedereen

Jarenlang werk je aan het succes van jouw onderneming. Het is eeuwig zonde als dit in één klap onzeker wordt als de ondernemer in een noodpositie terechtkomt. Een ‘levenstestament’ biedt uitkomst voor deze situatie. Hierin staat beschreven wie in noodsituaties mag handelen namens de ondernemer. Om beslissingen te nemen, zaken te verdelen of regelen in het belang van het bedrijf.

Hoewel het niet eenvoudig is om deze zware keuzes te maken, biedt het wel duidelijkheid. Mensen weten hoe er gehandeld moet worden als het noodlot toeslaat.

Waarborg de continuïteit van het bedrijf

In het MKB is de ondernemer vaak ook de onderneming. Als er iets met de ondernemer gebeurt, heeft dat direct effect op het bedrijf. Het uitgangspunt in een noodplan is het waarborgen van de continuïteit van de onderneming. Het team van Adagium adviseert ondernemers om een noodplan op te stellen. En neemt dit mee in de risicoprofielen voor het waarderen van het bedrijf. Als de ondernemer wegvalt, wat is het effect op de waarde van de onderneming?

Stel een noodplan op en houd deze actueel. Ondernemen gaat vaak gepaard met verandering. De veranderingen in het bedrijf, visie of scenario’s kunnen effect hebben op de bepalingen in het noodplan. 


Albert Dominicus
Albert Dominicus, Adagium

Albert staat aan de basis van Adagium. In 2005 is hij gestart als zelfstandig ondernemer. De focus van Albert ligt op de overgang van het familiebedrijf waarbij aandacht is voor economische zaken maar ook voor de emotie in, tijdens en na het verkoopproces. Albert kan getypeerd worden als pragmatisch, recht door zee met aandacht voor de mens achter de ondernemer.

Adagium

Adagium begeleidt bij koop, verkoop, fusie en financiering van ondernemingen, tevens verricht Adagium bedrijfswaarderingen. Vanuit ons kantoor in Veghel zijn wij actief voor een brede groep van cliënten in het midden- en kleinbedrijf in geheel Nederland.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

ESG: duurzaam ondernemen en waardecreatie in harmonie

ESG-beleid leidt niet alleen tot een hogere waardering van je onderneming, maar staat ook synoniem aan uitmuntend ondernemerschap.

lees meer >

Bedrijfswaardering in roerige tijden

Voor een optimale bedrijfswaardering is het belangrijk om te kijken naar wat er in de sector speelt, de reacties van concurrenten te monitoren en de best practices te volgen.

lees meer >

Bedreigen double digit-inflatiecijfers uw zaak?

Welke impact heeft de extreem hoge inflatie op de waarde van een onderneming en op de waardecreatie voor de toekomst?

lees meer >