Stel een 'levenstestament' op voor noodsituaties

Albert Dominicus
Albert Dominicus, Adagium
10 maart 2022
Ondernemers handelen vaak pragmatisch: zodra een probleem zich voordoet, denkt hij erover na. Maar wat gebeurt er met de onderneming in geval van nood?
header image

Ondernemers handelen vaak pragmatisch: zodra een probleem zich voordoet, denkt hij of zij erover na. Maar wat gebeurt er met de onderneming in geval van nood?

Wat is de impact als een ondernemer overlijdt, arbeidsongeschikt raakt of in een echtscheiding belandt? Veel ondernemers beschikken niet over een noodplan. Terwijl de beschreven situaties heel vervelend uit kunnen pakken voor het bedrijf. 

Ons advies: stel uit voorzorg een noodplan op waarin keuzes en regelingen gemaakt zijn die in dergelijke situaties het beste uitpakken voor de onderneming. 

Hoe handel jij in een noodsituatie?

Ondernemers zijn ambitieus, energiek en willen vooruit. Zij denken niet graag aan noodsituaties of vervelende scenario’s. Toch is het slim om over de toekomst van de onderneming na te denken. Stel jij krijgt een auto-ongeluk en ligt maanden in een coma. Wie handelt er dan namens jou? Welke gevolgen heeft dit voor het bedrijf?

Een noodplan beschrijft deze scenario’s, keuzes en effecten tot in detail. 

Schep duidelijkheid voor iedereen

Jarenlang werk je aan het succes van jouw onderneming. Het is eeuwig zonde als dit in één klap onzeker wordt als de ondernemer in een noodpositie terechtkomt. Een ‘levenstestament’ biedt uitkomst voor deze situatie. Hierin staat beschreven wie in noodsituaties mag handelen namens de ondernemer. Om beslissingen te nemen, zaken te verdelen of regelen in het belang van het bedrijf.

Hoewel het niet eenvoudig is om deze zware keuzes te maken, biedt het wel duidelijkheid. Mensen weten hoe er gehandeld moet worden als het noodlot toeslaat.

Waarborg de continuïteit van het bedrijf

In het MKB is de ondernemer vaak ook de onderneming. Als er iets met de ondernemer gebeurt, heeft dat direct effect op het bedrijf. Het uitgangspunt in een noodplan is het waarborgen van de continuïteit van de onderneming. Het team van Adagium adviseert ondernemers om een noodplan op te stellen. En neemt dit mee in de risicoprofielen voor het waarderen van het bedrijf. Als de ondernemer wegvalt, wat is het effect op de waarde van de onderneming?

Stel een noodplan op en houd deze actueel. Ondernemen gaat vaak gepaard met verandering. De veranderingen in het bedrijf, visie of scenario’s kunnen effect hebben op de bepalingen in het noodplan. 

Geschreven door
Albert Dominicus, Adagium

Albert staat aan de basis van Adagium. In 2005 is hij gestart als zelfstandig ondernemer. De focus van Albert ligt op de overgang van het familiebedrijf waarbij aandacht is voor economische zaken maar ook voor de emotie in, tijdens en na het verkoopproces. Albert kan getypeerd worden als pragmatisch, recht door zee met aandacht voor de mens achter de ondernemer.

Nieuwste verhalen