Woonwinkel kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 juni 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een woonwinkel kopen of jouw woonwinkel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van woonwinkels eruit ziet. Er is een sterke groei zichtbaar in de branche, maar deze is met name toe te kennen aan het aanhoudende online bestedingsgedrag. 

Jouw woonwinkel verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames woonwinkels

Al enkele jaren zit de detailhandel in de lift en naar verwachting zal deze groei aanhouden.

Woonwinkel kopen of verkopen

Wat is een woonwinkel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector detailhandel, waartoe een woonwinkel behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,10. Dat betekent dat een woonwinkel gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,10 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw woonwinkel waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over woonwinkels

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, en kleinschalige organisaties, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal woonwinkels er in 2021 als volgt uit (CBS):

1.835 woonwinkels, waarvan:

  • 800 woonwinkels met een werkzaam persoon
  • 400 woonwinkels met twee werkzame personen
  • 275 woonwinkels met drie tot vijf werkzame personen
  • 200 woonwinkels met vijf tot tien werkzame personen
  • 95 woonwinkels met tien tot twintig werkzame personen
  • 35 woonwinkels met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 15 woonwinkels met vijftig tot honderd werkzame personen

Een woonwinkel kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor woonwinkels

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden woonwinkels ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Contentmarketing wordt belangrijker
De vraag naar goede content neemt toe. Detailhandel is een branche die aan veranderingen onderhevig is en veel ketens kunnen hier nog wat van leren. De doelgroep bereiken door goede content creëren is een uitdaging voor de detailhandel, aldus Rabobank, die ondernemers van tips voorziet. 

#2 Digitalisatie is essentieel
Consumenten verkennen de online wereld en voelen zich er steeds meer thuis. Omnichannel is eerder regel dan uitzondering tegenwoordig en digitalisatie is hiervoor essentieel. Een goed voorbeeld is de vernieuwde barcode, waarmee de mogelijkheden eindeloos zijn. 

Woonwinkel verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw woonwinkel? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele woonwinkels succesvol gekocht en verkocht.

Woonwinkel verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Woonwinkel kopen?

Woonwinkel kopen?

Ben je op zoek naar een woonwinkel waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen woonwinkels te koop aangeboden.

Woonwinkel verkopen?

Woonwinkel verkopen?

Heb je een woonwinkel, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele woonwinkels verkocht!

Woonwinkel waarderen?

Woonwinkel waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!