De bruikbaarheid van Artificial Intelligence bij bedrijfsovernames

Wat gaat de impact zijn van Artificial Intelligence bij het kopen of verkopen van bedrijven?
header image

8 februari 2023, Jim Egbers, JAN© Fusies & Overnames

Sinds de lancering van ChatGPT is de wereld in de ban geraakt van Artificiële Intelligentie en zijn mogelijkheden. Of AI binnenkort de plaats gaat innemen van het menselijk brein is nog maar de vraag, maar de voordelen die het met zich meebrengt zijn nu al van grote waarde voor veel fusie- & overnamekantoren. 

Het aantal overnametransacties lag ook in 2022 op een hoog niveau en daarmee lijken dergelijke technologieën klaar te staan om zowel de snelheid als de efficiëntie van de transacties te verhogen. Ook is de opmars van deze technologieën versneld door COVID-19. Dit heeft geleid tot een snelle invoering van (digitale) technologie, terwijl dealmakers werden gedwongen zich aan te passen aan werken op afstand. 

The New State of M&A heeft meer dan 2.200 dealmakers uit verschillende sectoren en regio’s de vraag gesteld welke technologie de komende vijf jaar de meeste impact op M&A gaat hebben. Van alle respondenten noemde 30% AI en machine learning als de ontwikkeling met de meeste impact.

Selectie potentiële bedrijven

AI kan worden gebruikt om potentiële overnamekandidaten te identificeren. Dit kan bijvoorbeeld door informatie van bedrijven die van invloed is op hun bedrijfsmodel op te sporen. Voor een ondernemer die zich bijvoorbeeld richt op de overname van een vastgoedbedrijf, kan AI worden ingezet om verschillende soorten gegevens te verzamelen, waarmee de aantrekkelijkheid van de overname kan worden geanalyseerd.

Hierbij kan gedacht worden aan macro-economische gegevens, rentetarieven, vastgoedprijzen en bedrijfsinformatie. Dit zou een multidimensionaal en verfijnder beeld opleveren van overnamekandidaten en hoe zij zich verhouden tot de zakelijke en economische omstandigheden. 

Due diligence

Momenteel wordt bij bijna elke M&A-transactie gebruik gemaakt van een virtual dataroom (VDR). Dit is al een grote verandering gezien de transitie van fysieke datarooms naar die in de cloud. Dit proces kan nu zelfs nog efficiënter worden uitgevoerd. AI zal binnenkort in staat zijn om duizenden documenten, rapporten en spreadsheets te scannen en in een mum van tijd hier een conclusie over te trekken. Ook zal AI goed kunnen helpen bij het redigeren van vertrouwelijke documenten, een proces dat normaal uren, zo niet dagen, kost wordt nu in no-time gedaan.

Dit zal de uitvoering van een due diligence-proces verkorten tot enkele weken in plaats van maanden. Dit betekent dat M&A-kantoren meer dealcapaciteit hebben vanwege de tijd die zij besparen met deze ontwikkelingen.

Waardering

AI zou ook kunnen worden ingezet bij het waarderen van ondernemingen. Bij de markt-waarderingsmethode worden verschillende multiples, zoals de EBITDA-multiple, uit de markt gehaald en vervolgens toegepast op de financiële prestaties van de onderneming om zo tot een waardering te komen.

Met betrekking tot de markt waarderingsmethode zou AI gebruikt kunnen worden om real time EBITDA- en beurskoersgegevens te onttrekken om een live database van EBITDA-multiples te creëren. Naast deze simpele informatie kan AI ingezet worden om een geïndividualiseerde waarderingsformule op te stellen gebaseerd op bepaalde criteria, zoals de omvang van de onderneming of trends in verschillende sectoren om zo tot een betere waarderingsberekening te komen.

Een tweede methode is de DCF-analyse, waarbij de toekomstige vrije kasstromen van een onderneming worden berekend en vervolgens contant gemaakt worden tegen een vermogenskostenvoet. Deze kostenvoet weerspiegelt de risico’s die aan deze kasstromen verbonden zijn. AI kan hierbij helpen door informatie te verzamelen over deze factoren en dus de risico’s van een onderneming. 

Conclusie

De vooruitgang op het gebied van AI zal M&A-kantoren in staat stellen om toegang te krijgen tot oneindig veel nieuwe informatie over economieën, markten, bedrijven en consumenten van bedrijven en deze te analyseren. Deze mogelijkheid zal overname kantoren helpen bij het verzamelen en verwerken van informatie die gebruikt kan worden voor het nemen van beslissingen binnen M&A waardoor sommige processen sneller, efficiënter en nauwkeuriger uitgevoerd kunnen worden.

Naar alle waarschijnlijkheid zal AI de meeste impact hebben op het extraheren van markt- en sectorgegevens, bedrijfsselectie, due diligence en bedrijfswaardering. Naarmate de complexiteit van AI toeneemt, groeit ook het toepassingsgebied ervan in bedrijfsprocessen. 


Jim Egbers
Jim Egbers, JAN

Jim Egbers is consultant corporate finance bij JAN© Accountants en Adviseurs.

JAN© Fusies & Overnames

De overnamespecialisten van JAN© Fusies & Overnames gaan voor de perfecte deal die het beste bij jou past. Bij JAN© helpen wij je bij het kopen of verkopen van je bedrijf.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Valkuilen bij onderhandelingen

Dit zijn zes valkuilen tijdens de onderhandelingen bij het kopen of verkopen van een bedrijf.

lees meer >

The boy in the bubble

Door slimmer te investeren, door een bedrijf toe te voegen aan uw bedrijf kunnen kansen ontstaan en kunnen nieuwe combinaties vorm krijgen.

lees meer >

Overnamemarkt voor e-commerce wordt volwassen

De Nederlandse e-commercesector groeit als kool. Toch bleef de omvang van de overnamemarkt voor webshops jarenlang bescheiden. Daar lijkt nu verandering in te komen.

lees meer >