The boy in the bubble

Mark Geessink
Mark Geessink, Factor & Ros
25 juli 2023
Door slimmer te investeren, door een bedrijf toe te voegen aan uw bedrijf kunnen kansen ontstaan en kunnen nieuwe combinaties vorm krijgen.
header image

"These are the days of miracle and wonder", zoals Paul Simon in zijn album Graceland verwees naar optimisme en humor, in een wereld vol met terrorisme en hongersnood. Een schrijnende tegenstelling, maar nog steeds toepasselijk in de wereld waarin we nu leven.

Dat geldt ook voor onze blik op de fusie- en overnamemarkt. Wellicht minder bedreigend en depressief, maar stijgende rentes, oorlogsdreiging, knallende inflatie en onzekerheid om je heen.

Alternatieven

Maar is het zo slecht? Nee, vooral niet als je bedenkt wat je alternatieven zijn. In de zoektocht naar beleggingen levert goud vooralsnog geen glans op en zijn de beurzen niet top. Zet je je zuurverdiende geld op de rekening van de bank, dan wacht een mager rendement. Tel de inflatie er bovenop en je zit in de min.

Dan maar vastgoed? Tja, de rente van de bankier en de aflossingen maken het er niet makkelijker op. Bouwen is duur en de cashflow is al snel negatief. Vluchten in bitcoins? Ik zou het niet durven.

Investeren in bedrijf

Wat je van ver haalt, is lekker en het gras lijkt altijd groener op de andere markt. Maar wat is nu beter dan te investeren of te participeren in een bedrijf dat mooie producten maakt, diensten aanbiedt en onderscheidend is in de markt?

Een overname of fusie is echt niet altijd makkelijk en selectie begint aan de poort. Onlangs nam een klant van ons zijn collega over. In het licht van deze overname was hij bij de bankier bereid om zijn allerlaatste dubbeltje in te leggen en hij was bijna bereid om tegen elke condities te financieren.

Waarom? Omdat hij erin geloofde, omdat hij overtuigd was van beter rendement, omdat hij wist dat het maakbaar was, omdat hij wist dat hij het beter kon, omdat hij wist dat hij waarde kon toevoegen. Het lag in zijn kunnen, en niet in de invloedssfeer van een ander.

Bedrijf toevoegen

Wij zijn ervan overtuigd dat we in een gouden eeuw leven. De welvaart is hoger dan ooit, wereldwijd leven minder mensen in armoede en de gezondheidszorg wordt beter en beter. Ook de rente zal op termijn echt weer gaan dalen. Er is geld genoeg voorradig.

Zien we geen rimpelingen? Jawel: de arbeidsproductiviteit daalt in ons land jaar op jaar. Dat is niet goed. We raken verslaafd aan minder werken en meer vakantie. Dat moet anders.

Door slimmer te investeren, door een bedrijf toe te voegen aan uw bedrijf kunnen kansen ontstaan en kunnen nieuwe combinaties vorm krijgen. Als ondernemer heeft u de kaarten in de hand. En die begeleiding bij de aankoop- of verkoop? Dat is specialistenwerk, en bij ons in goede handen. 

"It’s a turnaround jump shot, it’s everybody jump start, it’s every generation throws a hero up the pop charts." Zou Paul Simon ook in fusie en overnames actief zijn geweest? Kan niet anders!

Geschreven door
Mark Geessink, Factor & Ros

Mark Geessink is partner bij Factor & Ros, een advieskantoor op het gebied van bedrijfsovernames en managementregie.

Nieuwste verhalen