Investeringsmaatschappij

Een investeringsmaatschappij zoekt MKB-bedrijven met groeipotentie om in te investeren.
header image

22 februari 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz

Een investeringsmaatschappij is, eenvoudig gesteld, een organisatie die kapitaal bezit en dit vermogen wil investeren, zodat er rendement wordt behaald. Dit zijn voornamelijk MKB-bedrijven waarin geïnvesteerd wordt.

Ze kopen aandelen van bedrijven in, maar soms investeren deze maatschappijen in grondstoffen, vastgoed of andere activa. Investeringsmaatschappijen zoeken naar aantrekkelijke projecten, die door zowel particuliere als institutionele beleggers worden vertegenwoordigd. De portefeuille kan variëren van bredere projecten tot niches, maar de focus ligt altijd op financiële groei. 

Hoe werkt een investeringsmaatschappij?

Een investeringsmaatschappij werkt op verschillende manieren en het is geheel afhankelijk van de organisatie voor welke strategie er wordt gekozen. 

  • Verzamelen van kapitaal - Investeringsmaatschappijen beheren het vermogen van beleggers, waaronder particulieren, verzekeraars, pensioenfondsen en/of institutioneel beleggers. Dit geld wordt gebruikt om te investeren in interessante, winst-genererende bedrijven of projecten;
  • Identificatie van investeringskansen - Investeringsmaatschappijen analyseren diverse kansen op de markt en kijken naar wat aansluit bij hun wensen en portfolio. Denk aan aandelen, vastgoed, grondstoffen of andere activa, maar ze zoeken altijd naar kansen met hoog rendement. Ze maken ook prognoses per investeringsproject;
  • Due diligence - Voordat ze een investeringsmaatschappij overgaat tot investeren, voeren ze een grondig onderzoek uit. Dit noemen we due diligence. Ze kijken naar de financiële gezondheid van een bedrijf, hun marktaandeel, de omstandigheden op de markt en de concurrentie; 
  • Het daadwerkelijke investeren - Hebben ze een aantrekkelijk bedrijf gevonden, dan investeert de investeringsmaatschappij geld. Dit kan door het uitlenen van een geldbedrag of door zich in de onderneming te kopen; 
  • Portfoliomanagement - Na een investering, beheert de investeringsmaatschappij de investering en tracken ze de prestaties op nauwkeurige wijze, zodat ze adequaat handelen kunnen bij veranderingen op de markt;
  • Rendement genereren - Het doel van een investeringsmaatschappij is om rendement te genereren voor de beleggers. Dit kan door winst te maken op de verkoop van de investering óf door rente en dividenduitkeringen te genieten. 

Waar kun je een investeringsmaatschappij vinden?

Er zijn verschillende manieren om een investeringsmaatschappij te vinden voor een project, waarbij platformen en een goed netwerk wel degelijk het verschil kunnen maken. Dit zijn enkele waardevolle opties:

  • Netwerken - Leg connecties met mensen in jouw niche en vraag of ze een investeerder kennen; 
  • Investeerdersplatformen - Er zijn verschillende platformen waar ondernemers en investeerders elkaar ontmoeten, zoals AngelList, Seedrs, en Gust;
  • European Business Angel Network - Een ontmoetingsplaats voor bedrijven en business angels;
  • Incubators en accelerators - Ze bieden vaak financiering en mentorshipprogramma’s voor starters aan, waarbij er vaak een focus ligt op een bepaalde branche, bedrijfscultuur of locatie; 
  • Banken en financieringsmaatschappijen - Hoewel de traditionele financierders meer naar de achtergrond verdwijnen, kunnen ze wel een rol spelen bij het verstrekken van financiering voor je project.

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Gerelateerde artikelen

4 redenen om bij een overname een financieringsadviseur in te schakelen

Wij geven je 4 redenen om de hulp van een onafhankelijke financieringsadviseur in te roepen bij een overname. 

lees meer >

Vooruitblik 2024 door 4 financiering-specialisten: 'Deur van de bank gaat verder dicht'

Een gesprek met Bart van der Wielen (WDL Kredietfondsen), Bas Denissen (Collin Crowdfund), Carlo van der Weg (Credion) en Robert Derieux (Beequip) over de financieringsmarkt in 2024.

lees meer >

Wat staat er in een financieringsmemorandum?

Voor een bankfinanciering is een onderbouwd financieringsmemorandum een must. Deze zaken moeten in een financieringsmemorandum staan.

lees meer >