Bedrijf verkopen aan een investeerder

Ben jij op zoek naar een investeerder voor je bedrijf? Lees in dit artikel aan welk soort investeerders jij je bedrijf kan verkopen.

4 november 2021, Wietze Willem Mulder, Brookz

De laatste jaren is een verschuiving zichtbaar in de financiering van bedrijven. Waar ondernemers eerder waren aangewezen op de bank met z’n chequeboekje kun je nu op veel meer manieren een kapitaalinjectie aan je bedrijf geven door bijvoorbeeld crowdfunding of het vinden van een investeerder. Maar hoe vind je een investeerder voor je bedrijf, waar moet je dan op letten bij de bedrijfsverkoop aan een investeerder?

Waarom een investeerder?

Om wat voor reden kan het zijn dat de bank je geen lening wil geven. En daar zit je dan maar mooi mee met jouw bedrijfsambities. Ook kan het zijn dat familie of vrienden je plannen willen steunen met zak geld. Maar tenzij je rijke ouders hebt houdt deze financiële bijstand vaak wel op bij een paar duizend euro. Een nog niet bekende investeerder kan dan uitkomst bieden. Iemand die zijn eigen vermogen investeert in niet-beursgenoteerde bedrijven.

Soorten investeerders

Er zijn verschillende soorten investeerders. Van stille vennoot tot coachende investeerder, in de vorm van een business angel. En van venture capital in een risicovolle innovatie tot investeringsmaatschappij voor een gevestigd bedrijf. Welke investeerder bij jou past hangt af van de markt en de fase waarin je onderneming zich bevindt, het bedrag dat je nodig hebt en de termijn waarover een investeerder in jouw bedrijf nodig is.

Business angel

Is jouw onderneming een startup met veel groeipotentie, dan kunnen business angels of informal investors als investeerders goed passen bij de ambitie van je bedrijf. Deze investeerders zijn particulieren, met veel zakelijke ervaring die ze graag willen overdragen op de volgende generatie. Gemiddeld brengen business angels tot zo’n 100.000 euro mee in een organisatie, naast hun grote netwerk en bakken met kennis en ervaring kunnen zij daarmee een flinke boost geven aan je bedrijf.

Venture capital

Durfkapitaal in het Nederlands. Weet jij al hoe de hazen lopen en ben je daarom niet op zoek naar een vaderfiguur die jou de kneepjes van het vak leert? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor venture capital. Dit zijn investeerders die geld steken in bedrijven met een hoog risicoprofiel en het bedrijf opkopen, omdat ze verwachten dat het bedrijf daardoor snel kan groeien en het rendement van hun investering ook flink stijgt. 

Investeringsmaatschappij

Heb jij al lange tijd een onderneming, maar heb je veel extra geld nodig voor bijvoorbeeld uitbreiding? Dan kun je eens bij een investeringsmaatschappij aankloppen. Deze maatschappijen investeren vaak in bedrijven met een laag risicoprofiel en daarvoor heb je wel wat bestaansgeschiedenis nodig. Ze kopen het bedrijf op, om het te laten groeien en na een periode van zo’n 7 jaar te verkopen aan een nieuwe eigenaar.

Hoe vind je een investeerder?

Ben jij om wat voor reden dan ook op zoek naar een investeerder? Op ons platform komt vraag en aanbod bij elkaar. Wie weet zit er een goede match voor je bij. Til je onderneming naar een hoger niveau en kijk snel welke investeerder jou die boost kan geven.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen