Langetermijn-investeerder

Als ondernemer is het belangrijk om zorgvuldig uit te zoeken wat voor een type investeerder bij jou past.
header image

6 juni 2023, Rolf Metz, Ecart Invest

Wij leven in een bewegelijke tijd waarbij een snelle reactie soms meer wordt gewaardeerd dan een kwalitatieve beweging die op de lange termijn meer brengt. Investeerders worden in hun rendement ook afgerekend op snelheid.

Het rendement wordt immers afgezet tegen de tijd. Als ondernemer is het goed om hier rekening mee te houden.

Langetermijnvisie

Als ondernemer streef je naar groei en ontwikkeling van je bedrijf. De meeste ondernemers hebben een langetermijnvisie voor hun onderneming. Zij begrijpen dat het opbouwen van iets waardevols tijd en aandacht vergt; de kost gaat voor de baat uit. Door voortdurend aan je onderneming te werken, creëer je een organisatie die tot steeds meer in staat is.

Met een langetermijnvisie investeer je in zaken die je onderneming verder brengen. Als je sneller wilt groeien of overnemen dan je eigen winst toelaat, kijk je vaak naar financieringsmogelijkheden in je directe omgeving of bij een bank. De volgende stap is het aantrekken van een investeerder, die over de nodige middelen beschikt om je plannen uit te voeren.

Aanvullende investeringen

De meeste investeerders richten investeringsfondsen op waarin derden kunnen investeren. Deze fondsen hebben doorgaans een beperkte looptijd, vaak rond de tien jaar. In de eerste jaren (de investeringsperiode) worden er investeringen gedaan, meestal over een periode van ongeveer drie jaar. In de daaropvolgende periode moeten die bedrijven zich ontwikkelen en meer waard worden.

In deze periode kunnen soms nog aanvullende investeringen gedaan worden. Vervolgens breekt een periode aan waarin de bedrijven verkocht moeten worden. In deze fase kunnen er meestal geen investeringen meer gedaan worden in de onderneming. Dit is ook het moment dat de standaard-investeerder weer een nieuw fonds ophaalt en het oude fonds wordt afgewikkeld. 

Looptijd

De meeste investeringsmaatschappijen hanteren deze looptijd. Als die periode jou als ondernemer niet past, kan dat voor spanningen zorgen en neemt de druk toe om besluiten te nemen die vooral goed zijn op de korte termijn. Wanneer je als ondernemer gaat samenwerken met een investeerder is het dus van belang om te weten hoe het fonds van de investeerder is gestructureerd en hoelang er nog door geïnvesteerd kan worden in jouw bedrijf.

De ontwikkeling van de onderneming moet afgestemd worden op de looptijd van het fonds. Een alternatief voor een investeringsmaatschappij met een fonds voor een bepaalde looptijd, is er bijvoorbeeld een met een zogeheten ‘Evergreen-fonds’.

Evergreen-fonds

Een Evergreen-fonds is een fonds zonder looptijd en voor de lange termijn. Het kenmerkt zich door een open-end structuur waarin beleggers kunnen toe- of uittreden. Er is geen druk om een onderneming binnen een bepaalde periode te verkopen. De investeerder denkt bij strategische keuzes daarom na wat het beste is voor de onderneming op de lange termijn, omdat de belangen meer gelijk lopen.

Dit wordt vooral duidelijk bij onvoorziene omstandigheden: een economische neergang, een lockdown of een andere verandering in de markt die niemand zag aankomen. De langetermijn-investeerder begrijpt dat zij nu wordt geraakt in het rendement, maar weet dat over tijd herstel zal plaatsvinden.

Als ondernemer is het belangrijk om zorgvuldig uit te zoeken wat voor een type investeerder bij jou past. Zo weet je zeker dat jouw ritme loopt zoals jij het wenst.


Rolf Metz
Rolf Metz, Ecart Invest

Rolf Metz trad in 2000 bij Écart in dienst als investment manager. In 2006 werd hij benoemd tot directeur. Daarnaast heeft hij 10 jaar deel uit gemaakt van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP).

Ecart Invest

Écart Invest 1 B.V. is sinds 1993 actief en investeert in middelgrote bedrijven in drie sectoren: Dienstverlening, ICT en Verpakkingen. Écart is opgericht voor onbepaalde tijd en kan zodoende deelnemen met een lange termijn perspectief.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Roland Kahn (Cool Investments) over overnames & onderhandelen

Roland Kahn opende in 1979 zijn eerste CoolCat-winkel in Amsterdam. Mede door enkele slimme overnames bouwde hij dit uit tot een internationaal retailconcern met 500 miljoen omzet en 6.000 medewerkers.

lees meer >

Investeren in startups

Investeren in startups vergt een goede voorbereiding, want hoe groot is de omvang van jouw investering, in wat voor levensfase van het bedrijf wil je investeren en heb je voorkeur voor een branche?

lees meer >

Waarde toevoegen als investeerder middels sectorfocus

Investeerders met sectorfocus willen hun positie in de markt verder uitbouwen en zullen na overname daardoor ook meer tijd aan het bedrijf zelf besteden. 

lees meer >