Patisserie kopen of verkopen

Je wilt een patisserie kopen of jouw patisserie verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van patisserieën eruit ziet. De consument investeert meer in lekkernijen van hoge kwaliteit, waardoor de patisseriebranche groeit. 

Jouw patisserie verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames patisserieën

De afgelopen tien jaar is het aantal overnames redelijk stabiel gebleven, met een dieptepunt in 2016. Daarna is de overnamemarkt gegroeid, waarbij 2020 een hoogtepunt vormde.

Patisserie kopen of verkopen

Wat is een patisserie waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector detailhandel, waartoe een patisserie behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,05. Dat betekent dat een patisserie gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,05 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw patisserie waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over patisserieën

Er zijn relatief veel kleinschalige bedrijven actief in de branche en grote spelers zijn schaars.

In cijfers weergegeven zag het aantal patisserieën er in 2021 als volgt uit (CBS):

245 patisserieën, waarvan:

  • 150 patisserieën met een werkzaam persoon
  • 15 patisserieën met twee werkzame personen
  • 15 patisserieën met drie tot vijf werkzame personen
  • 15 patisserieën met vijf tot tien werkzame personen
  • 15 patisserieën met tien tot twintig werkzame personen
  • 15 patisserieën met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 10 patisserieën met vijftig tot honderd werkzame personen

Een patisserie kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor patisserieën

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden patisserieën ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Veeleisende consument
De consument wordt veeleisender en wil bij de patisserie exact weten welke producten glutenvrij, eivrij en lactosevrij zijn. Volgens Bakkerswereld is het essentieel dat bakkerijen en patisserieën investeren in manieren om klanten te informeren, zonder de hele dag dezelfde vragen te beantwoorden. 

#2 Vegan gebakjes
Vegan-lekkernijen worden populairder. Niet enkel dierenleed, maar ook gezondheid is een steeds belangrijkere factor. We willen best meer betalen, maar dan moet de kwaliteit hoog zijn. 

#3 Botanische smaken
In ons land komt het nog enigszins op gang, maar internationaal gezien is de botanische trend flink op stoom. Consumenten grijpen vaak terug naar de nostalgie van vroeger en willen die eenvoud terugzien in de recepten van vandaag. Prachtige taarten met wilde bloemen, bloemensiroop en natuurlijke kruiden: British Baker raakt er niet over uitgepraat. 

Patisserie verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw patisserie? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele patisserieën succesvol gekocht en verkocht.

Patisserie verkopen

Patisserie kopen?

Patisserie kopen?

Ben je op zoek naar een patisserie waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen patisserieën te koop aangeboden.

Patisserie verkopen?

Patisserie verkopen?

Heb je een patisserie, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele patisserieën verkocht!

Patisserie waarderen?

Patisserie waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!